SAIL in 2013
NOS Nieuws

Amsterdam maakt zich op voor 600 Sail-schepen

In Amsterdam gaat deze ochtend Sail 2015 van start. Vanuit IJmuiden vertrekken zo'n 600 schepen, waaronder 44 grote zogeheten tallships, naar Amsterdam. Dertien van die grote zeegaande zeilschepen komen voor het eerst naar de hoofdstad. De parade is zo'n 12 kilometer lang.

De schepen worden vanmiddag vanaf 15.00 uur ontvangen op het IJ met een Saluut Protocollair, bestaande uit kanonsschoten en een vlaggengroet. Het Saluut Protocollair is een eeuwenoude traditie.

'Het is nog heel rustig in haven IJmuiden'

Bij de saluutschoten staat de hele bemanning van een tallship op het dek. Bij de vlaggengroet gaat eerst de Nederlandse vlag driekwart naar beneden en daarna laat het te verwelkomen schip zijn vlag zakken. Vervolgens klinkt het volkslied van land waar het schip vandaan komt en gaan de vlaggen weer omhoog.

1,7 miljoen bezoekers

Het is de negende keer dat Sail Amsterdam wordt gehouden. De eerste keer was in 1975, toen Amsterdam 700 jaar bestond. Sindsdien wordt het evenement elke vijf jaar gehouden.

In 2010 kwamen er 1,7 miljoen mensen op af en de organisatie verwacht nu ongeveer net zoveel bezoekers. Sail duurt tot en met zondag. Dan vertrekken alle boten in de middag in de zogeheten 'thank you-parade'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl