NOS NieuwsAangepast

Bijna alle Sail-schepen aangekomen in IJmuiden

  • ANP
    Recreatieboten varen bij Amsterdam de Oranjesluizen binnen
  • ANP
    De verwachting is dat de komende dagen duizenden boten de sluizen passeren
  • ANP
    De Oranjesluizen vormen de grens tussen het Binnen- en het Buiten-IJ
  • ANP
    De sluizen dragen bij aan het op peil houden van de waterhoogte in het Noordzeekanaal
  • ANP
    Sail-liefhebbers gaan op zoek naar een goed plekje
  • ANP
    Of ze varen door naar IJmuiden, waar morgen de Sail-in begint

In IJmuiden zijn bijna alle schepen die meedoen aan Sail aangekomen. Twee zeilschepen zullen woensdagochtend pas binnenvaren, zegt een woordvoerder.

De Young Endeavour, een schip van 44 meter lang, ligt momenteel ter hoogte van Texel. Het andere schip dat nog onderweg is, is de Alexander van Humboldt II. Die ligt voor de kust bij Petten.

De afgelopen dagen meerden al diverse schepen aan in IJmuiden. Het PreSail-festival daar trok het afgelopen weekend 40.000 tot 50.000 bezoekers.

Stad Amsterdam

Grote publiekstrekker is de Clipper Stad Amsterdam. Dat schip voert morgen de parade aan tijdens de Sail-in van IJmuiden naar de IJ-haven in Amsterdam. In totaal doen 44 tallships mee aan de parade.

Ze varen in een colonne van twaalf kilometer. De eerste tallships worden rond 14.00 uur in Amsterdam verwacht. In totaal worden de komende vijf Saildagen 1,7 miljoen bezoekers verwacht in het centrum van Amsterdam.

'Even voorproeven' op de dag voor de Sail

Bij de Oranjesluizen bij Amsterdam is het ook druk. De eerste Sail-liefhebbers varen daar Amsterdam in om alvast een plekje te kunnen bemachtigen. De verwachting is dat de komende dagen duizenden boten daar de sluizen passeren.

Schippers die morgen met de Sail-in Parade willen meevaren, gaan vaak direct door naar IJmuiden. Dat kunnen ze nog doen tot 10.00 uur morgenochtend. Daarna geldt eenrichtingsverkeer op het Noordzeekanaal.

De aankomst van de schepen in IJmuiden is live te volgen via een webcam.

De NOS doet woensdag uitgebreid verslag van deze Sail-in parade met een live-uitzending tussen 14.00 – 17.00 uur en een terugblik op de hoogtepunten van 19.30 – 19.55 uur op NPO 1 en NOS.nl. Ook is er een speciale selfiewedstrijd voor de bezoekers van Sail. De foto's kunnen worden getwitterd met #NOSSAIL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl