Sail wordt elke vijf jaar georganiseerd in Amsterdam. De laatste keer was in 2010.
NOS Nieuws

De NOS bij Sail: stuur je mooiste selfie

Onder aanvoering van de clipper Stad Amsterdam varen morgen ruim 600 schepen, waaronder 44 tallships, in konvooi vanuit IJmuiden over het Noordzeekanaal naar Amsterdam. En de NOS is op zoek naar de mooiste selfie die morgen tijdens de Sail-parade wordt gemaakt.

Dus ben je erbij in Amsterdam, maak dan een selfie en gebruik #NOSSAIL. De winnaar wordt morgenavond in de tv-uitzending bekendgemaakt en krijgt een Sail-arrangement voor vier personen.

Doe mee met de Sail-fotowedstrijd van de NOS

Eén van de blikvangers die deze negende editie van Sail meevaart, is de boot van Team Brunel, de Nederlandse deelnemer aan de Volvo Ocean Race. Verder meren dertien tallships aan die nog nooit eerder te zien waren in Amsterdam.

De Young Endeavour komt over uit Australië en uit Spanje komt de replica van het 16e eeuwse schip Nao Victoria, dat tussen 1519 en 1522 als eerste zeilschip succesvol rond de wereld voer. Ook de Guayas uit Ecuador is een primeur op Sail, evenals de 113 meter lange viermaster Esmeralda uit Chili.

De Halve Maen

Vanuit Hoorn komt de replica van het VOC-schip De Halve Maen, dat in opdracht van de Nederlandse Amerikaan Andrew Hendricks in 1989 in Amerika werd nagebouwd. VOC-kapitein Henry Hudson ging in 1609 met De Halve Maen voor anker bij Manhattan. De replica is door het New Netherlands Museum voor vijf jaar uitgeleend aan het Westfries Museum in Hoorn.

Nadat de schepen in Amsterdam zijn afgemeerd kan het publiek ze nog vier dagen bekijken en bezoeken. De organisatie verwacht tijdens Sail zo’n 1,7 miljoen bezoekers.

De NOS doet morgen uitgebreid verslag van de Sail-in, met een live-uitzending en een terugblik op de hoogtepunten. Dionne Stax presenteert de uitzending vanuit de NOS-studio op de kop van het Java-eiland. Herman van der Zandt doet vanaf een boot op het water verslag, terwijl Siham Raijoul meevaart met de Stad Amsterdam.

NOS Sail-in Amsterdam, 14.00 – 17.00 uur, NPO 1 en NOS.nl
NOS Sail-in Amsterdam (de hoogtepunten), 19.30 – 19.55 uur, NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl