Jan Janssen, nog steeds een fervent wielrenner
NOS Wielrennen

Jan Janssen zat op de fiets toen Dumoulin de Vuelta verloor

Terwijl wielerminnend Nederland op de televisie zag hoe Tom Dumoulin de Vuelta verloor, zat oud-winnaar Jan Janssen - hoe kan het ook anders - op de fiets. "Onderweg werd ik op de hoogte gehouden. Toen ik hoorde dat hij moest passen, wist ik het meteen: de accu was leeg."

De winnaar van de editie van 1967 had Dumoulin te veel krachten zien verspillen in de voorgaande etappes. "Op het moment suprême verzaakte hij daardoor. Hij heeft zich kranig verweerd, maar Astana was echt goed. Er stond geen maat op die Italiaan Fabio Aru. Tja... en of je dan tweede of tiende wordt, maakt dan niet uit. Alleen de winnaar telt."

Glas bier

Ondanks de tegenvallende laatste bergrit heeft Janssen in de andere etappes genoten van zijn jonge landgenoot. "Ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten", vertelt de eerste Nederlandse Tour de France-winnaar (1968).

"Mijn gedachtes gingen terug naar Jacques Anquetil en Miguel Indurain." Beiden wonnen de Tour vijfmaal en blonken uit in de tijdrit. "Dumoulin is een stylist, prachtig om naar te kijken. Hoe hij op zijn tijdritfiets zit... Al zet je een glas bier op z'n rug, het valt er niet af", vertelt Janssen.

De dag van Dumoulin

Parel

De oud-coureur ziet in Dumoulin dan ook een parel voor de toekomst. "Hij heeft alle kwaliteiten van een ronderenner en hij is pas 24. Ik weet nog dat ik op die leeftijd goed was, maar op m'n 28ste nog veel beter. We gaan nog veel van deze jongen horen."

Een plek bij de eerste vijf in de Tour moet in de komende jaren haalbaar zijn voor Dumoulin, voorziet Janssen. Maar hij is ook van mening dat de renner van Giant-Alpecin niet zijn hele seizoen daarop moet afstemmen.

"Straks lig je in de eerste week al op het asfalt en is je hele seizoen naar de knoppen. Nee, er zijn nog genoeg andere mooie koersen. Hij moet zich komend jaar eerst gaan richten op etappekoersen zoals Parijs-Nice, en wedstrijden gaan winnen. Dumoulin heeft de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl