Tom Dumoulin heeft op imposante wijze aanvallen op zijn rode leiderstrui weerstaan
NOS Wielrennen

'Tom Dumoulin, een wereldster in wording'

Het kan zomaar zijn dat Tom Dumoulin zondag in de voetsporen treedt van Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Oud-trainer Ad Wijnands en de huidige trainer Adriaan Helmantel verbazen zich niet over de prestatie van de 24-jarige Limburger.

Dumoulin staat met nog twee etappes te gaan eerste in het klassement van de Vuelta. Hij heeft zes seconden voorsprong op achtervolger Fabio Aru.

Wijnands zag al vanaf het begin dat Dumoulin het in zich had om een topper te worden. Opvallend was dat Dumoulin op late leeftijd begon met fietsen.

'Tom is een wereldster aan het worden'

Ballenbak van de McDonalds

"Zeven, acht jaar geleden zag ik Tom voor het eerst. Hij had vanaf het begin, nog ongetraind, een heel hoge omwentelingssnelheid. Hij had de aanleg om iets in deze sport te betekenen", aldus Wijnands, die ziet dat hij veel plezier in het wielrennen heeft. "Het is net of hij in de ballenbak van de McDonalds zit. Hij is echt een wereldster aan het worden."

Helmantel, die vanuit Nederland de Vuelta volgt, is nu voor het derde jaar de trainer van Dumoulin. "Het eerste jaar was aftasten, maar nu in het derde jaar loopt het goed en het leidt tot successen", zegt hij.

Nu ook de Tour?

"Velen zeggen nu: als je hier mee kunt doen voor de winst, dan kun je ook meedoen in de Tour. Maar hij moet nog heel veel stappen zetten. Het is moeilijk om te voorspellen, maar wij doen er alles aan om de volgende stap te zetten."

Kijk de Vuelta live bij de NOS

De voorlaatste etappe van de Vuelta is vanaf 13.10 uur rechtstreeks te volgen op NPO 1 en op NOS.nl. Daarnaast is er vanaf de start een liveblog, met de hele dag door updates van de etappe, interviews en informatie uit de koers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl