De incidenten rond Nick Kyrgios stapelen zich op
NOS Sport

'Alleen van megaboete zal Kyrgios leren'

De verbale uitspatting van Nick Kyrgios aan het adres van Stan Wawrinka heeft een storm van kritiek en meningen losgemaakt in de tenniswereld. Ook Robin Haase heeft geen goed woord over voor de actie van het Australische zorgenkind.

Kyrgios, dit seizoen al vaker het middelpunt van relletjes binnen de sportwereld, vestigde in Montreal weer eens de aandacht op zich door tijdens het duel met Wawrinka te roepen dat zijn goede vriend Thanasi Kokkinakis, eveneens een Australische proftennisser, het bed zou hebben gedeeld met de vriendin van de Zwitser. De uitspraken werden vervolgens breed uitgemeten op de sociale media.

Alleen maar verliezers

"Dit is respectloos gedrag, meer kan ik er niet van maken. Dit is voor z'n landgenoot (Kokkinakis), Wawrinka, dat meisje en hemzelf niet fijn. Er zijn alleen maar verliezers", reageert Haase, die dit jaar op het toernooi van Estoril ook met de nukken van Kyrgios te maken kreeg.

"Na twee games had ik door hoe hij in elkaar zit, maar verder ga ik daar niet over uitweiden", vertelt de Hagenaar. "Dit incident is jammer, want Kyrgios is een ontzettend goede tennisser."

Excuses

De Australiër heeft inmiddels zelf ook ingezien dat zijn gedrag ten opzichte van Wawrinka niet door de beugel kon. Hij heeft via Twitter zijn excuses aangeboden: "Ik wil bij deze mijn verontschuldigen aanbieden voor de opmerkingen die ik heb gemaakt tijdens de wedstrijd van afgelopen avond tegen Stan..."

"Ik deed mijn uitlatingen in de hitte van de strijd en die waren in meerdere opzichten onacceptabel", gaat Kyrgios verder. "Naast de excuses die ik persoonlijk heb aangeboden, wil ik ook publiekelijk mijn excuses maken. Ik neem de volle verantwoordelijkheid voor mijn daden en heb spijt van wat er gebeurd is."

Haase vindt dat de ATP, de belangenorganisatie van het mannentennis, paal en perk moet stellen aan het gedrag van Kyrgios. "Op de Australian Open en op Wimbledon kreeg hij om uiteenlopende redenen al een boete, maar die waren zo laag dat het hem niets uitmaakt. Alleen een megaboete zal hem leren."

"Als je hem echt wil pakken, moet je een boete van 100.000 euro uitdelen. Daarmee raak je iemand. Niet wanneer het een boete van 5.000 of 10.000 is", stelt Haase. "Het is ook een grijs gebied wat betreft de gedragsregels op de baan, waardoor spelers eigenlijk hun gang kunnen gaan."

Vroeger schold Guillermo Coria mij uit op de baan, hij haalde mijn familie erbij en dergelijke, terwijl de scheidsrechter het hoorde. Die deed niets.

Robin Haase

Zwakke scheidsrechters

"Vroeger schold Guillermo Coria mij een keer uit op de baan, hij haalde mijn familie erbij en dergelijke, terwijl de scheidsrechter het hoorde. Die deed niets", vertelt Haase. "En in feite is er weinig veranderd. Scheidsrechters zijn te zwak."

De stelling dat de ATP-tour spelers als Kyrgios nodig heeft, wuift Haase direct weg. "Marat Safin en John McEnroe gaven wat extra's, dat was leuk. Maar dit niet", aldus Haase. "Kyrgios is nu nog jong. Hij zal er vermoedelijk nu nog wat van leren als hij zwaar gestraft wordt."

Maximale boete

De ATP heeft Kyrgios inmiddels een boete van 10.000 dollar opgelegd, de maximale boete voor onsportief gedrag. Bovendien kreeg hij een boete van 2.500 dollar wegens opmerkingen tegen een ballenjongen.

De ATP zegt wel de kwestie met Wawrinka nog nader te onderzoeken en sluit niet uit dat er nog een extra straf bovenop komt.

Wawrinka woedend na teksten 'bad boy' Kyrgios

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl