Twee apps naast elkaar op de iPad
NOS Nieuws

iPads kunnen straks twee apps naast elkaar tonen

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

iPads kunnen vanaf de herfst twee apps naast elkaar op het scherm weergeven. Op die manier kan een gebruiker bijvoorbeeld een e-mail schrijven en daarnaast de kalender tonen, of een spelletje spelen met daarnaast een chat-app. Dat is één van de opvallendste wijzigingen die Apple heeft aangekondigd in zijn nieuwe software voor Macs, iPhones en iPads.

Apple brengt jaarlijks grote updates uit voor zijn computers, tablets en smartphones. Dit jaar zegt Apple zich vooral geconcentreerd te hebben op snelheid en prestaties. Apps zouden soepeler moeten draaien, sneller moeten opstarten en betrouwbaarder moeten functioneren. De nieuwe versie van de software voor iPhones en iPads, iOS 9, zou bovendien de batterijduur verbeteren.

El Capitan

Het nieuwe besturingssysteem voor Mac-computers heet voluit Mac OS X El Capitan, vernoemd naar een granieten bergwand in Yosemite National Park. Sinds twee jaar vernoemt Apple z'n Mac-software naar bezienswaardigheden in Californië.

Ook op de Mac zijn de wijzigingen in vergelijking met de afgelopen jaren relatief summier, maar is de update meer gericht op het verbeteren van de prestaties.

iOS 9 wordt proactiever, zegt Apple

Verder kondigde Apple aan dat de iPhone en iPad intelligenter worden. Het systeem moet bijvoorbeeld uitnodigingen in e-mails herkennen en die automatisch in de agenda zetten, of waarschuwen dat de gebruiker van huis moet om op tijd bij een afspraak te zijn, rekening houdend met de drukte op de weg.

Ook komt er een centrale zoekfunctie die het mogelijk moet maken om te zoeken in alle apps. Als voorbeeld gaf Apple de zoekopdracht 'aardappel', wat leidde naar een recept in een kookboek-app.

Privacy

Een belangrijk punt dat Apple steeds aanstipte is privacy. Het bedrijf zegt de gegevens van zijn klanten niet te bewaren of te gebruiken voor commerciële doeleinden. Apple zet zich steeds vaker nadrukkelijk af tegen rivaal Google, dat het gedrag en voorkeuren van zijn gebruikers in kaart brengt om gerichter advertenties te kunnen tonen.

Tot slot kondigde Apple de nieuwe muziekdienst Apple Music aan, die moet concurreren met diensten als Spotify en Tidal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl