NOS Nieuws

Kampioen worden verveelt nooit in Barcelona

Fans Barcelona vieren feest op straat

Door correspondent Jessica van Spengen

De kampioen van Italië die speelt tegen de kampioen van Spanje. Dat moet een spektakel worden, zo had Barcelona trainer Luis Enrique gezegd over de finale van de Champions League. Uiteindelijk was het zijn club die het spektakel tot een show maakte door met 3-1 te winnen van Juventus.

In een grote bierhal in Barcelona, 'L'Ovella Negra' (het zwarte schaap), verzamelen zich al vroeg supporters om een goede plek te bemachtigen voor het grote tv-scherm. Het wordt een bijzondere avond, zegt Jordi.

Niet alleen omdat bij winst Barça dan alles heeft gewonnen dit seizoen. Maar ook omdat het de afscheidswedstrijd is van Xavi. De speler begon op zijn elfde bij de jeugd en speelde daarna zeventien jaar in het eerste elftal. "Hij ís Barça", zegt Jordi.

Beschamend

Vorig jaar speelde Barça een beschamend seizoen. De club won nauwelijks en al helemaal geen grote titels. Trainer Luis Enrique pakte het in zijn eerste seizoen gelijk heel anders aan. "Hij probeerde van alles uit, nieuwe spelers, andere combinaties", vertelt Jordi, die ook toegeeft dat hij het niet altijd met de trainer eens was.

Want Enrique joeg ook sterspeler Messi tegen zich in het harnas. Nadat Enrique de Argentijnse spits in januari een wedstrijd op de bank had laten zitten, werd duidelijk dat er iets moest gebeuren.

"Xavi zou daarin bemiddeld hebben", zegt Jordi. Het is niet hardop gezegd, maar hij zou de twee duidelijk hebben gemaakt dat ze één ding gemeen hebben: ze willen allebei winnen.

Overwinning

En het werkte. Barcelona won weer dit seizoen, zowel de Spaanse competitie als de beker. En nu dus de Champions League-finale.

Na de wedstrijd kleurt Barcelona rood van de rookbommetjes. Supporters klimmen gewapend met vlaggen in lantaarnpalen. "Barça, Barça!", schreeuwen ze.

Of het een mooie wedstrijd was? "Het was prachtig", zegt een jongen, terwijl een vriend hem om de nek vliegt. "Een prachtig eerbetoon aan Xavi, dit is wat hij verdient."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl