NOS Nieuws

Koningspaar een half uur in The West Wing

  • AFP
    Het koningspaar met president Obama in de Oval Office
  • AFP
  • EPA
  • AFP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op het Witte Huis ontvangen door Barack Obama. De president had een kwartier uitgetrokken voor een gesprek in de Oval Office in de westvleugel van het Witte Huis, maar het werd een gesprek van ruim een half uur.

In het onderhoud werd de nadruk gelegd op de hechte band tussen de twee landen. Zo benadrukte Willem-Alexander dat Nederland destijds als een van de eerste landen de zelfstandigheid van de Verenigde Staten erkende.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken, die ook bij het bezoek aan het Witte Huis was, had het over een warm en hartelijk gesprek, waarin de goede verhoudingen tussen de twee landen werden onderstreept.

Het koningspaar op bezoek bij Obama

Medeleven

De koning bedankte president Obama voor de bijdrage van de Amerikanen aan de bevrijding van Nederland in 1945 en betuigde zijn medeleven met vice-president Biden, wiens zoon dit weekend overleed.

Obama sprak zijn waardering uit voor de manier waarop Nederland de ramp met vlucht MH17 onderzoekt. Hij zegde alle steun van de Amerikanen toe en zei dat er nooit sprake zal kunnen zijn van amnestie voor degenen die het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht hebben geschoten.

Verder kwamen ook de Nederlandse rol in Mali en de Nederlandse steun aan de bestrijding van ebola aan de orde, net als de situatie in Oekraïne en Syrië, en economische aangelegenheden.

Guantánamo Bay

In het gesprek met minister Koenders ging het ook over Guantánamo Bay en dan speciaal over het verzoek van de Amerikaanse regering aan Nederland om twee gevangenen op te nemen die op de militaire basis in Cuba vastzitten. Koenders zei in het gesprek dat het kabinet dat verzoek nog in beraad heeft en dat de kwestie in Nederland erg gevoelig ligt.

Minister Koenders over verzoek van VS

Begraafplaats

Voor het bezoek aan Obama brachten de koning en koningin een bezoek aan de nationale militaire begraafplaats Arlington. Ze werden daar begroet met saluutschoten en het Wilhelmus en legden er een krans.

Willem-Alexander sprak er met een aantal Amerikaanse veteranen, die in de Tweede Wereldoorlog hebben meegevochten tegen nazi-Duitsland.

Het koningspaar op militaire begraafplaats Arlington

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl