Koning Willem Alexander en koningin Maxima komen aan in Washington

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima starten vandaag in Washington hun officiële bezoek aan de Verenigde Staten met een herdenking van de Amerikaanse oorlogsslachtoffers op de nationale begraafplaats Arlington. 

De koning zal er een krans leggen bij het graf van de onbekende soldaat en ontmoet na afloop Amerikaanse veteranen die tijdens de oorlog in Nederland hebben gevochten.

Net als in Canada, waar het koninklijk paar vorige week een staatsbezoek aflegde, is 70 jaar bevrijding een belangrijk onderwerp tijdens het driedaagse bezoek aan de VS. Het koningspaar wil de Amerikanen bedanken voor hun grote bijdrage aan de bevrijding van Nederland in 1945. 

Witte Huis

Hoewel het koninklijk paar niet op staatsbezoek is, is er wel een korte ontmoeting met president Barack Obama in het Witte Huis. Willem-Alexander was in 2009 al een keer in het Witte Huis, waar hij als kroonprins samen met Máxima een kort gesprek voerde met president Obama en zijn vrouw Michelle. 

Vorig jaar maart ontving het koningspaar de Amerikaanse president nog op Paleis Huis ten Bosch voor een diner met staatshoofden en regeringsleiders die de nucleaire top in Den Haag bijwoonden. 

Vanmiddag staat er een bezoek aan het Amerikaanse Congres op Capitol Hill op het programma, waar de koning en koningin spreken met politieke leiders van Huis en Senaat. 

Koningin Juliana hield hier tijdens haar staatsbezoek in 1952 een toespraak, waarin ze opriep tot grotere internationale verdraagzaamheid. In Haagse kringen was er vooraf commotie over de toespraak vanwege de pacifistische boodschap. In het Congres kreeg ze na afloop een staande ovatie. 

Ook koningin Beatrix stond in 1982 voor het Congres en sprak daar de wens uit dat er een einde zou komen aan de voortdurende wapenwedloop. Ze benadrukte het belang van de 'trans-Atlantische dialoog'.

Tijdens het bezoek reist er ook een handelsmissie mee om de economische betrekkingen tussen Nederland en de VS verder te verstevigen. De VS is de grootste investeerder in Nederland en omgekeerd is ons land de derde buitenlandse investeerder in de VS. 

Vanmiddag schuift het koningspaar aan bij een evenement over innovatieve en duurzame toepassingen bij stadsvernieuwing. Daar wordt een internationaal samenwerkingsinitiatief gepresenteerd waar onder andere Amsterdam, Den Haag en steden uit de VS en Azië bij betrokken zijn. 

Morgen vliegt het koninklijk paar naar Grand Rapids in Michigan, waar veel Nederlanders naartoe zijn geëmigreerd. Daar hebben ze een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap en bezoeken ze een kinderziekenhuis. De dag wordt beëindigd in Chicago met een diner met Nederlandse en Amerikaanse zakenlieden.

De NOS doet donderdag verslag van het officiële bezoek van het koningspaar aan de Verenigde Staten van 19.40 - 20.10 uur op NPO 2 en NOS.nl.

STER reclame