Het koningspaar kent president Obama nog van de nucleaire top in maart 2014 ANP

Redacteur Piet van Asseldonk schrijft wekelijks over actuele ontwikkelingen rond het koningshuis. 

Een dankwoord voor de bijdrage van Canada en de Verenigde Staten aan "zeventig jaar vrede en veiligheid in Nederland en Europa". Daarmee gaat koning Willem-Alexander naar beide landen.

Het koninklijk paar brengt brengt komende week van woensdag tot en met vrijdag een staatsbezoek aan Canada. Na een vrij weekend zijn de koning en koningin de eerste drie dagen van juni in de VS. 

De bezoeken sluiten aan bij de viering van 70 jaar bevrijding. In ontmoetingen met de Canadese gouverneur-generaal David Johnston en de Amerikaanse president Barack Obama zal Willem-Alexander de Nederlandse dankbaarheid over de rol van hun landen bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog onderstrepen.

Voetsporen

Zowel in Canada als in Amerika zijn er kransleggingen om de militairen te eren die bij de bevrijding van Nederland zijn gesneuveld. De koning en koningin praten ook met Canadese en Amerikaanse veteranen die in Nederland hebben gevochten.

Een protocollair en ceremonieel wezenlijk verschil tussen de bezoeken aan Canada en de VS is dat het eerste een staatsbezoek is en het tweede een lager geclassificeerd officieel bezoek. Het zou voor Willem-Alexander mooi zijn geweest om ook aan de VS een staatsbezoek af te leggen. Dan was hij in de voetsporen getreden van zijn oma en moeder. 

Witte Huis

Koningin Juliana en koningin Beatrix waren in 1952 en 1982 betrekkelijk kort na hun troonsbestijging voor een staatsbezoek in de VS. Ze werden niet alleen ontvangen door de president (Harry Truman en Ronald Reagan), ze mochten ook het Amerikaanse congres toespreken. Wanneer Willem-Alexander die eer vergund wordt, blijft afwachten.

Naar verluidt laat de agenda van de president een staatsbezoek met de bijbehorende, tijdrovende toeters en bellen niet toe. Een constitutioneel vorst die geen politieke macht heeft en slechts een klein land vertegenwoordigt, is voor de machtigste leider ter wereld ook niet zo interessant. 

Maar de koning wordt toch op het Witte Huis ontvangen. De goede relaties die Willem-Alexander en Máxima blijkens eerdere ontmoetingen met Obama onderhouden, spelen daarbij een rol.

Handelsmerk

Hoewel de bezoeken aan Canada en de VS hiërarchisch ongelijkwaardig zijn, lijken ze sterk op elkaar. In beide landen ontmoet het koningspaar Nederlanders die in de loop der jaren in Canada en de VS een nieuwe bestaan hebben opgebouwd. 

Via meereizende handelsmissies is er volop aandacht voor samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, agro-food, tuinbouw, water, bodem en stadsplanning. Dat is vaste prik voor Willem-Alexander, die zich graag sterk maakt voor de Nederlandse handelsbelangen. En dat staatsbezoek van Willem-Alexander aan de VS, dat komt nog wel. 

STER reclame