Labour-leider Ed Miliband treedt af

Labour-leider Ed Miliband treedt terug

De leider van de Britse Labour-partij, Ed Miliband is afgetreden. Even na 13.00 uur maakte hij zijn vertrek bekend. Hij neemt de "absolute en hele" verantwoordelijkheid voor de nederlaag van Labour bij de parlementsverkiezingen en vindt het tijd om het partijleiderschap aan een ander over te dragen.

Labour verloor volgens een voorlopige uitslag 26 zetels in het Lagerhuis en slaagde er niet in om de Conservatieven te verslaan. Vooraf was een nek-aan-nek-race voorspeld, maar in werkelijkheid werd Labour verpletterend verslagen.

Miliband zei dat hij de leider van de Conservatieven, premier Cameron, vanmorgen heeft gefeliciteerd. Ook bood hij excuses aan de Labour-leden in het Lagerhuis die hun zetel verloren. Miliband won zelf wel in zijn kiesdistrict in Doncaster.

Loopbaan

Miliband is een zoon van Pools-Joodse immigranten. Hij studeerde in Oxford en belandde in 1993 als speechwriter in de politiek. In 2002 doceerde hij een jaar lang economie op de Harvard-universiteit in Boston. Daarna keerde hij terug naar Groot-Brittannië en werd voorzitter van een overheidscommissie voor economische zaken.

In 2005 stelde hij zich voor Labour kandidaat voor het Lagerhuis, twee jaar later trad hij toe tot het kabinet van Gordon Brown. Partijleider was hij sinds 2010. Hij versloeg toen zijn broer David, die zich ook kandidaat had gesteld. Sinds zijn verkiezing voerde hij oppositie tegen het kabinet van David Cameron.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl