Ongenaakbare Plat verovert derde paralympische titel op triatlon, brons voor Schipper

Na zijn paralympische titels in Rio de Janeiro en Tokio heeft Jetze Plat ook de paralympische triatlon (PTWC) in Parijs op zijn naam geschreven. De 33-jarige para-triatleet was verreweg de beste van het veld en liet de nummer twee Florian Brungraber meer dan een minuut achter zich.

55 seconden achter Brungraber eindigde Geert Schipper op de derde plek. Voor Schipper was het na het zilver in Rio zijn tweede paralympische medaille.

Plat behoorde tot de vier atleten die met drie minuten achterstand op de zes deelnemers met een zwaardere beperking de Seine indoken.

Na 750 meter zwemmen had hij een flink deel daarvan al goedgemaakt en kwam hij als derde aan bij de wissel naar de handbike.

In die handbike stond er helemaal geen maat op Plat en toen de race halverwege was, had hij de eerste plek al in handen. In de eerste van vijf rondes rukte hij op naar plek twee, een ronde later flitste hij de Italiaanse koploper Giuseppe Romele voorbij.

Geert Schipper in actie in Parijs

Tijdens het laatste onderdeel, vijf kilometer in de racerolstoel, kwam Brungraber nog wel iets dichterbij, maar Plat behield simpel zijn koppositie.

Schipper, na het zwemmen nog achtste, kwam als derde door na het handbiken en ook hij kon zijn positie soepeltjes vasthouden in het laatste onderdeel.

Brons Van der Burgt, Morsink vierde

In de PTS3-klasse was er een bronzen medaille voor Nico van der Burgt. De 40-jarige Van der Burgt, geboren met een spierverkorting van heup tot voet, hoopte in Parijs goud te halen.

De tweevoudig winnaar van WK-zilver begon samen met de Duitser Max Gelhaar als eerste aan het laatste onderdeel, maar uiteindelijk ging de Spanjaard Daniel Molina de twee nog voorbij. Gelhaar bleef Van der Burgt uiteindelijk voor.

Maurits Morsink (PTS2) eindigde in zijn klasse net naast het podium. De 33-jarige Rotterdammer had na het zwemmen een achterstand van bijna zes minuten, liep daarna flink in, maar het bleek niet goed genoeg voor een podiumplaats. De Fransman Jules Ribstein veroverde het goud.