Joël de Jong
NOS SportAangepast

Verspringer De Jong zweeft met wereldrecord naar paralympische titel, brons Mbuyamba

Na het paralympisch verspringgoud van Fleur Jong heeft Joël de Jong op indrukwekkende wijze ook goud gewonnen bij het verspringen op de Spelen van Parijs. De 22-jarige Nederlander sprong in de finale een wereldrecord van 7.68 meter en hield daarmee Daniel Wagner uit Denemarken (7.39 meter) achter zich.

Brons ging knap naar de andere Nederlandse verspringer in de finale Noah Mbuyamba, die met 7.01 een persoonlijk record sprong.

Het goud van De Jong is de zesde gouden medaille van de Nederlandse paralympische ploeg in Parijs, nadat eerder al titels werden behaald in het baanwielrennen en het zwemmen.

Bekijk hier de samenvatting van de finale bij het verspringen:

Verspringer De Jong zweeft met wereldrecord naar paralympische titel, brons Mbuyamba

De Jong, bij wie in 2007 zijn linkerbeen werd geamputeerd wegens botkanker, doet voor de tweede keer mee aan de Paralympische Spelen en heeft zich de afgelopen jaren gestaag verbeterd. Op de Spelen van Tokio eindigde hij in 2021 als zesde met een sprong van 6.41 meter. Op de WK van 2023 pakte De Jong brons (6.92 meter) en begin 2024 pakte hij WK-zilver (7.04 meter).

In juli van dit jaar toonde De Jong, die pas sinds 2016 met een blade rent, dat hij in grootse vorm verkeerde, toen hij in Leverkusen een wereldrecord sprong in de categorie T63. Hij sprong 7.67 meter ver. In het Stade de France sprong hij nog een centimeter verder.

"Het geeft een gouden randje. Ik besef het nog niet eigenlijk. De eerste sprong was ongeldig en daar werd ik een beetje stressvol van. Maar dat publiek, dat klappen, dat gaf zo veel energie. Ik zag mijn familie zitten, mijn coach, mijn prothesemaker. Het stadion zit nagenoeg vol. Geweldig."

Bekijk de reactie van De Jong:

Gouden De Jong na 'bizarre' avond in verspringfinale: 'Wereldrecord geeft extra randje'

De Duitse regerend wereldkampioen Léon Schäfer, een van de grote concurrenten van De Jong, kwam er niet aan te pas in de finale en eindigde als vierde met een sprong van 6.93 meter.

Schäfer zag dat Mbuyamba, eerder dit jaar nog winnaar van WK-brons, er met het brons vandoor ging. Profvoetballer worden, zoals zijn broertje Xavier Mbuyamba bij FC Volendam, was altijd zijn grote droom, maar daar kwam abrupt verandering in toen hij een aantal jaar geleden op vakantie zijn been verloor na een scooterongeluk en medisch falen dat daarop volgde.

In het atletiek vond hij een nieuwe uitdaging. "Mijn droom was om hier te staan en stiekem droomde ik dat iemand een steekje liet vallen, dan was dat mijn kans. En die heb ik gepakt", zei de bronzenmedaillewinnaar. "Geweldige avond, een droomavond, ik zei de hele tijd tegen dat meisje van de organisatie: je zit in mijn droom, je zit in mijn droom."

Bekijk de reactie van Mbuyamba:

Mbuyamba springt op 'droomavond' naar paralympisch brons: 'Heb alleen maar gejankt'

Voor Mbuyamba zijn de Paralympische Spelen voorbij, maar De Jong komt ook nog in actie op de 100 meter. De series van de sprintafstand, waarop hij in 2023 wereldkampioen werd, vinden zondagavond plaats.

Geen finaleplaats Bouthoorn 200 meter

De atletiekavond in het Stade de France eindigde met de series van de 200 meter voor vrouwen. Daarin kwam de Nederlandse Cheyenne Bouthoorn niet verder dan de zesde plaats in haar heat. De tijd van 31,43 seconden was niet genoeg voor een plek in de finale.

Het paralympisch atletiektoernooi gaat zondag verder, zonder Bouthoorn dus, maar wel met De Jong die zijn 100 meter-heat loopt om 21.38 uur.

Advertentie via Ster.nl