NOS Sport

Franse minister van Sport neemt twee weken voor Spelen duik in 'schone' Seine

Franse minister van Sport neemt twee weken voor Spelen duik in 'schone' Seine

Om alle twijfel omtrent de waterkwaliteit van de Seine weg te nemen, heeft de Franse minister van Sport Amélie Oudéa-Castéra zaterdag een duik in het water genomen.

Tijdens de Olympische Spelen dient de Seine, die door Parijs loopt, als het strijdtoneel voor de triatleten en de openwaterzwemmers.

De 46-jarige minister werd vergezeld door de paralympisch triatleet Alexis Hanquinquant, de vlaggendrager van de Franse ploeg voor de Paralympische Spelen die op 28 augustus beginnen.

De Franse Minister van Sport (links) met para-triatleet Alexis Hanquinquant

Oudéa-Castéra was in een kort filmpje van nieuwszender BFMTV zwemmend te zien in de buurt van Pont Alexandre III, een brug in het centrum van de stad. Ook de Parijse burgemeester Anne Hidalgo heeft beloofd voor de Spelen zich in de Seine te begeven.

Binnen gestelde eisen

Volgens het stadsbestuur bleef de waterkwaliteit van de beroemde maar ook sterk vervuilde rivier "tien of elf" van de afgelopen twaalf dagen binnen de gestelde eisen. "We hopen dat het nog wat beter wordt, maar we maken ons geen zorgen om de wedstrijden", vertelde verantwoordelijk ambtenaar Pierre Rabadan gisteren tegen de Franse omroep RFI.

Ondanks een grote zuiveringsoperatie bleef de Seine lang te vies om in te zwemmen, ook door een ongebruikelijke hoeveelheid regenval. Vorige week meldde de organisatie van de Spelen dat er eventueel uitgeweken zou kunnen worden naar het net buiten Parijs gelegen Vaires-sur-Marne, maar dat lijkt dus niet meer nodig te zijn.

Advertentie via Ster.nl