NOS SportAangepast

Pérez vindt Dutch GP prachtig voor Formule 1 • Morgen eerste auto's op circuit te zien

In dit liveblog blikken we vooruit op de Grand Prix van Nederland op het prachtige circuit van Zandvoort. Vandaag is de mediadag. Dat betekent dat we met veel coureurs kunnen spreken en een inkijkje krijgen in hoe de teams naar de race toe hebben geleefd.

  • Het is de vierde editie sinds de terugkeer van de Dutch GP
  • De vorige drie edities werden gewonnen door Max Verstappen
  • De race is zondag om 15.00 uur live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de app.
  • Het belooft een spannende race te worden, met drie à vier teams die mee kunnen doen voor de zege

Pushberichten ontvangen bij updates in dit blog? Druk op het belletje.

liveblog gesloten

Dit was 'm voor vandaag! Morgen zijn we er weer

En nu houden we ermee op voor vandaag. Laten we morgen eens bekijken of Kevin Magnussen en Nico Hülkenberg zich ook dan weer van de beste kant kunnen laten zien. Want dan is het tijd voor waar ze echt goed in zijn: racen.

Vrijdag staan de eerste twee vrije trainingen gepland. Om 12.30 uur staat VT1 op het programma en om 16.00 uur VT2.

In die eerste vrije training laat team Sauber overigens Valtteri Bottas niet rijden. De Russisch-Isräelische coureur Robert Shwartzman rijdt in zijn plaats. De reservecoureur van Ferrari kan zo ervaring opdoen in de Formule 1.

In de tweede vrije training keert Bottas vermoedelijk gewoon weer terug in de auto.

De derde vrije training voor de coureurs is, net als de kwalificatie, op zaterdag. En op zondag is dan uiteraard de race.

Wil je daar nou helemaal niks van missen? Dat hoeft ook zeker niet. Wij zijn overal bij. En dus ben je morgen ook weer van harte welkom in ons liveblog!

Tot dan!

Programma Zandvoort

Magnussen en Hülkenberg laten zich van beste kant zien

Haas-coureurs Kevin Magnussen en Nico Hülkenberg laten zich van hun beste kant zien. Zij gingen vandaag op Zandvoort langs bij patiënten van de Stichting Ambulance Wens. Die stichting vervult laatste wensen.

Piastri reed races met een gebroken rib: 'Waarschijnlijk in Oostenrijk gebeurd'

Oscar Piastri liet eerder vandaag weten dat hij graag zou willen meestrijden om het kampioenschap, maar daar moet je natuurlijk wel volledig fit voor zijn. Dat was hij de laatste races zeker niet, zo vertelde hij in Zandvoort. Hij reed rond met een gebroken rib.

"Het is nu weer helemaal in orde, maar ik denk dat ik de blessure heb opgelopen eind juni tijdens de Grote Prijs van Oostenrijk. Het is waarschijnlijk gewoon door het rijden gebeurd", zei de 23-jarige Australiër.

"De Britse grand prix op Silverstone de week erna was behoorlijk pijnlijk."

Hamilton vermaakt zich wel, op de step over het terrein

De Brit Lewis Hamilton vermaakt zich altijd wel in Nederland. Vandaag ook weer. Met een elektrische step trekt hij over het terrein van het circuit in Zandvoort.

Vorig jaar liet hij weten dat hij enorm gek is op Nederland en in het bijzonder op Amsterdam.

Bekijk hier zijn liefdesverklaring aan Amsterdam:

Lewis Hamilton verklaart liefde aan Amsterdam: 'Hier zou ik wel kunnen wonen'

De auto's zijn bijna gereed

Waar we eerder vandaag alleen de voorvleugels zagen, zien we nu dat de monteurs van de teams al aardig hun best hebben gedaan. De auto's zijn bijna helemaal gereed om morgen in actie te komen.

  • AFP
    Stroll neemt plaats in zijn auto
  • AFP
    De auto van Lando Norris is ook bijna gereed

Even oefenen voor zondag

Op het circuit in Zandvoort wordt ondertussen geoefend voor zondag. Voor de race is er altijd spektakel met muziek en wordt het Wilhelmus gezongen. Dit jaar doet Duncan Laurence dat midden op het circuit.

Enkele toeschouwers bekeken de oefensessie met Laurence vanaf de tribune, die nu nog heel erg leeg was. Dat zal morgen anders zijn, als de eerste auto's op het circuit zullen rondrijden. De eerste vrije training is om 12.30 uur.

Volkslied oefenen

Pérez vindt Dutch GP aanwinst voor F1: 'Je krijgt hier heel veel support'

Verstappens teamgenoot Sergio Pérez vindt de Grand Prix van Nederland een mooie grand prix. "Ik krijg hier heel veel support als Verstappens teamgenoot", zei de Mexicaan op de voorbeschouwende persconferentie.

"Er hangt hier altijd een heel goede sfeer en iedereen is enthousiast. De Dutch GP is heel mooi voor de Formule 1."

De aanmoedigingen hebben Pérez en Verstappen ook wel nodig. De Red Bull presteert de laatste weken niet optimaal en ook de Mexicaan krijgt kritiek op zijn prestaties. "Maar ik ben zeer gemotiveerd om weer te gaan racen. Ik wil terug de baan op. En als wij onze problemen oplossen, dan zijn wij sterker dan het team van McLaren."

"Er is nog genoeg om te verbeteren", zegt Pérez. "Maar de auto is wel nog steeds een Red Bull en dus nog steeds bloedsnel."

Sergio Pérez

Leclerc merkt dat auto over het algemeen niet snel genoeg is

Charles Leclerc kon vorig jaar in meerdere grands prix meestrijden met Max Verstappen, maar dit jaar gaat dat niet zo makkelijk. Al wist de Monegask wel in Monaco op de hoogste trede van het podium te staan. Wat er nu mist?

"De prestaties van de auto zijn gewoon niet goed genoeg. We zijn niet snel genoeg. Als je kijkt naar Spa, dan starten we op een goede plek (tweede), maar zakken we toch weer terug. Niet door een specifiek probleem. Maar we moeten soms compromissen doen aan onze auto en dat maakt ons langzamer. We weten gewoon niet de 'performance' te vinden die we nodig hebben. Het is gewoon niet snel genoeg."

Verstappen in Zandvoort: 'Kan niet zeggen dat we dit wel even gaan winnen'

Max Verstappen is met andere verwachtingen dan een jaar geleden naar Zandvoort gekomen. Hij is niet langer de enige favoriet voor de zege, maar slechts een van de vele kanshebbers. Na drie overwinningen volgt niet zomaar een vierde, zegt de wereldkampioen Formule 1.

"Er zijn veel meer teams die een race kunnen winnen dit jaar. Ik begin niet aan het weekeinde door te zeggen dat we dit wel even gaan winnen. Ik wil graag een foutloos weekeinde waarin we de auto een beetje beter begrijpen zodat we ervan kunnen leren."

Meer lezen? Dat kan in het onderstaande artikel:

Schumacher als reservecoureur in Nederland

Mick Schumacher reed in 2021 en 2022 bij Haas in de Formule 1. Nu is hij reservecoureur bij Mercedes, naast zijn werkzaamheden in het langeafstandsracen bij Alpine.

Mick Schumacher

Norris denkt dat kampioenschap lastig wordt: 'Tegen Max, met zo'n gat'

Lando Norris is op dit moment dus de nummer twee in het kampioenschap. De achterstand op Verstappen bedraagt op dit moment 78 punten. "Dat is wel een hoop en ook nog op Max."

Daarmee laat de Brit weten dat hij niet meteen denkt aan het kampioenschap. "Met het team moet het kunnen. Maar voor mij persoonlijk...Ja, het is een doel en ik weet zeker dat er nog kansen zijn, maar het wordt uitdagend. Als alles goed blijft gaan, da blijf ik er natuurlijk nog wel in geloven."

Geloven doet hij ook in een overwinning op Zandvoort. "We hebben een goed eerste half jaar achter de rug en waren hier vorig jaar ook sterk. Als we nu weer hetzelfde zouden kunnen, zou dat mooi zijn."

Lando Norris

Piastri denkt aan WK-titel: 'Als ik die kans krijg, laat ik dat niet na'

Oscar Piastri kent een ongekend seizoen bij McLaren. De Australiër is bezig aan zijn tweede seizoen bij de Britse renstal en staat vierde in de stand om het wereldkampioenschap. Dit jaar wist hij in Hongarije ook zijn eerste grand prix te winnen. En zijn teamgenoot Lando Norris staat ook nog eens tweede in het kampioenschap.

"We hadden alleen maar gehoopt dat we in deze positie zouden zijn. Er is heel veel positivisme", zegt Piastri vandaag.

Dat positivisme is ook doorgedrongen naar zijn eigen land, weet de coureur. Daar genieten zijn landgenoten van zijn prestaties. Al komen daar ook verwachtingen bij, weet de 23-jarige Australiër. "Er zijn in Australië altijd verwachtingen. Dat is niet alleen hier, maar ook op de Olympische Spelen of in het cricket. Het is mooi om te zien wat ik in ieder geval kan doen voor het land."

Mogelijk kan hij Australië nog meer Formule 1-minded maken door vaker grands prix te winnen en zo Max Verstappen uit te dagen voor het kampioenschap. "Ik denk dat dat kan. Als ik de kans krijg om dat te doen, zal ik dat niet nalaten", vertelt Piastri.

Oscar Piastri

Het journaille verzamelt zich rond Verstappen

Het journaille heeft zich verzameld rondom Max Verstappen. Het is natuurlijk niet gek dat de Nederlander het hemd van het lijf wordt gevraagd, zo op dit circuit waar hij al drie jaar zo enorm succesvol was.

Verstappen kan met een vierde overwinning op Zandvoort Jim Clark (tweevoudig wereldkampioen) evenaren. Clark won in 1963, 1964, 1965 en 1967.

Verstappen en Clark zijn niet de enige coureurs die in Zandvoort drie keer wisten te winnen. Ook Jackie Stewart en Niki Lauda kregen dat voor elkaar.

Het journaille verzamelt zich rondom Verstappen

Herbert is steward op circuit in Zandvoort: 'Hoop op heel weinig problemen'

Johnny Herbert racete van 1989 tot en met 2000 in de Formule 1. In die tijd behaalde hij drie zeges. De Brit is tegenwoordig weer in de racewereld actief, maar dan als steward. Dat was hij onder andere in Oostenrijk en Australië, waar hij als taak had om beslissingen te nemen over incidenten op de baan.

Zo kijkt hij bijvoorbeeld naar de zogeheten 'track limits'. Coureurs moeten binnen bepaalde lijnen rijden en het is dus niet toegestaan om over een bepaalde lijn te komen. Maar daar verwacht Herbert weinig problemen mee in Zandvoort.

"Dit is echt een old school circuit met weinig uitloopstroken. Ik denk dus niet dat het een issue wordt. Ik hoop het dan ook heel erg rustig te hebben dit weekend."

Omdat er weinig uitloopstroken zijn, moeten de coureurs wel binnen de lijntjes blijven. Anders wordt de muur of het gras opgezocht. Zelf heeft de inmiddels 60-jarige Brit ook weinig met de uitloopstroken die op bepaalde circuits zijn. "Ik snap wel waarom ze er zijn, maar ik ben er geen fan van."

Herinnering aan 1987

Herbert reed zelf in het verleden ook zijn rondjes op het Nederlandse circuit en dat herinnert hij zich nog maar al te goed. "Ik was hier in 1987 voor het laatst. Toen reed ik in de Formule 3. Toen had ik wat geluidsproblemen. Mijn motor maakte te veel geluid. Daar werd een oplossing voor gevonden, maar daardoor had ik minder vermogen en werd ik zesde."

Johnny Herbert in 2007

Niet één, maar twee paddocks in Zandvoort

Normaal gesproken heb je bij een circuit één paddock, waarin de wagens van de teams zich verzamelen. Dat zijn er in Zandvoort twee. Dat komt doordat de ruimte in de duinen wat beperkt is. Er is één paddock voor alle trucks met de materialen en één paddock voor de ontvangst van gasten en het eten.

Hieronder zie je de paddock met alle materialen, direct achter de pits.

Paddock in Zandvoort

Stroll weet nog niet wat hij moet verwachten in Zandvoort: 'Op zoek naar meer vastigheid'

Lance Stroll staat halverwege het F1-seizoen op 24 WK-punten. De Canadees merkt dat zijn auto dit seizoen nog niet heel erg consistent is geweest. "We zijn op het ene circuit competitiever dan op anderen. De ene keer vechten we aan de voorkant van het middenveld mee, de andere keer aan de achterkant."

De coureur van Aston Martin hoopt dat hij met zijn team op zoek kan naar meer vastigheid. "Het moet sneller kunnen op alle circuits. We hebben daar een idee over en we willen dat verbeteren."

Wat hij dan precies wil? "Je wil altijd een auto die hard gaat op de rechte stukken en ook goed door de bochten gaat. Dat is de ideale situatie."

Verstappen denkt niet aan nieuw contract: 'Hangt van nieuwe regels af'

Max Verstappen rijdt dit weekend in Zandvoort zijn tweehonderdste grand prix. Op de vraag of er nog tweehonderd zullen volgen, antwoordt hij razendsnel. "Nee. Ik ben wel over de helft."

De Nederlander staat tot 2028 onder contract bij Red Bull. Hij gaf al vaker aan niet zeker te weten hoe lang hij door wil in de F1. Wat is hij na 2028 van plan?

"Ik denk nu niet over een nieuw contract. Hangt ook van de nieuwe regels af in 2026, of het dan nog leuk is", zegt de Nederlander op de persconferentie in Zandvoort. Volgens Verstappen is geen haast geboden bij het maken van een besluit over zijn toekomst.

"Dan is er in 2026 en 2027 nog genoeg tijd om een beslissing te nemen. Daarna zou ik graag wat meer thuis willen zijn, maar we gaan zien welke kansen zich nog voordoen om in andere klassen te racen."

Zet dat tentje maar goed vast

Ja, zet dat tentje maar goed vast. De eerste bezoekers melden zich op het kampeerterrein naast het circuit om dit weekend de nacht door te brengen in een tentje, maar het weer zit, vooral morgen, niet echt mee.

Met harde windstoten en windkracht zeven is een extra haring geen overbodige luxe.

De eerste bezoekers zetten hun tent op op de F1-camping

Daar zijn ze dan, de eerste coureurs!

  • ANP
    Max Verstappen
  • ANP
    Nico Hülkenberg
  • ANP
    Daniel Ricciardo
  • AFP
    Valtteri Bottas
  • ANP
    Zhou Guanyu

Zomerstop voorbij, de auto's worden afgestoft

De Formule 1-teams schroeven vandaag de wagens in elkaar voor het racespektakel van dit weekend. Tijdens de zomerstop mocht niemand aan de auto's sleutelen, parc fermé noemt men dat. Dus nu worden de wagens afgestoft en opgebouwd.

Morgen om 12.30 uur komen de F1-auto's voor het eerst het circuit op.

  • NOS
    De auto's worden afgestoft
  • NOS
    De auto's worden afgestoft
  • NOS
    De auto's worden afgestoft

Organisatie F1 Zandvoort wint kort geding van ticketverkoper

De organisatie van de F1-race op Zandvoort heeft een kort geding gewonnen van het bedrijf Platinum Group, dat recht heeft om wereldwijd zo'n 35.000 tickets te verkopen voor de race in Nederland.

De ticketverkoper beschuldigde de Dutch Grand Prix van het niet nakomen van afspraken, omdat ook andere aanbieders kaartjes verkochten aan buitenlandse fans. Dat zou in strijd zijn met de exclusieve rechten van de Platinium Group, die daarom het laatste deel van het bedrag. 3 miljoen euro, niet wilde betalen aan de Dutch Grand Prix.

Nu moet dat alsnog, zo geeft algemeen directeur van Zandvoort, Robert van Overdijk aan.

"We zijn op alle vlakken in het gelijk gesteld door de voorzieningenrechter. Dit betekent dat wij gewoon de drie miljoen euro nog krijgen. Ik ben blij dat we dit verhaal kunnen afsluiten en ons kunnen richten op een uniek weekend."

De Dutch Grand Prix had 35.000 tickets beschikbaar gesteld aan de Platinium Groep, dat daarvoor 30 miljoen euro betaalde. De verkoop verliep echter moeizaam. Vorige week waren nog 8500 kaartjes beschikbaar. De overgebleven tickets komen overigens nu weer beschikbaar voor iedereen.

Circuitdirecteur Van Overdijk blij uitspraak rechter: 'Mogelijk nieuwe kaarten beschikbaar'

Albon blij met komst Sainz: 'Goed om competitie te hebben'

Carlos Sainz gaat vanaf komend seizoen voor Williams rijden. Hij wordt dan de teamgenoot van Alex Albon. De Brit kijkt uit naar de komst van de huidig Ferrari-coureur. "Het is goed om competitie te hebben in het team en dat is leuk. Ik denk ook echt dat we van elkaar kunnen leren."

Aangezien teamgenoten ook onderling altijd een soort van strijd uitvechten, vindt Albon de komst van drievoudig Grand Prix-winnaar Sainz ook een leuke uitdaging. "Hij staat natuurlijk hoog aangeschreven. Maar ik heb zelfvertrouwen en kijk natuurlijk ook naar mezelf. Het wordt een mooie uitdaging en we zullen elkaar ongetwijfeld pushen."

Daarnaast is de ervaring van de Spanjaard een groot voordeel, zegt de Williams-coureur. "Het is interessant om te zien wat hij het team kan brengen. Niet alleen qua feedback over de auto, maar ook over de rijstijl."

Regen en wind: hoe gaan coureurs daar mee om?

Met meer dan 300 kilometer door de schuine bochten van het circuit van Zandvoort razen, is altijd overdonderend. Moet je nagaan hoe dat voor coureurs voelt op een natte baan en met windstoten.

Nico Hülkenberg mag het morgen in die omstandigheden laten zien. "Het is sowieso een old school circuit, met ontzettend snelle bochten met weinig marge."

Vorig jaar regende het ook tijdens de race in Zandvoort. Toen vloog Haas-coureur Hülkenberg uit de bocht. "Ik bleef op de slicks rijden en dat was achteraf niet verstandig, want kort daarna lag ik eraf. Het was lastig, het is een onvergefelijk circuit en met regen heb je al helemaal weinig tijd om beslissingen te maken."

Zeilen

Valtteri Bottas van Sauber kreeg te horen dat het morgen met windkracht zeven kan gaan waaien. Wat betekent dat? "Het heeft gevolgen voor de weg, waar zand op kan komen. En daarnaast is het lastig om de instellingen van de auto te bepalen als de windrichting steeds verandert."

Met een zeilmetafoor relativeerde de Fin de zaak. "Aan het weer kun je niks doen. Je kan de wind niet anders laten waaien, maar de zeilen wel anders ophangen."

Het weerbericht: onstuimige vrije trainingen verwacht

De laatste jaren was het weer in Zandvoort weleens een thema rond de race. Zo was het in 2021 zonnig en warm tijdens de wedstrijd, maar vorig jaar bij vlagen kletsnat. Dit jaar zullen de coureurs zich moeten opmaken voor harde wind, zo meldt Weerplaza.

Bij de vrije trainingen van vrijdag is dat het meest het geval. Dan is er mogelijk sprake van windkracht zeven, met kans op windstoten tot circa 75 kilometer per uur.

Zaterdag wordt regen verwacht, dat zou dus kunnen zorgen voor een kwalificatie vol spektakel. Op zondag, tijdens de race, ziet het er allemaal wat beter uit. Dan lijkt het toch echt droog te zijn en gaat de zon schijnen.

Het weer op Zandvoort belooft vrijdag niet veel goeds

Hoe start je zo'n raceweekend het best?

Hoe begint een weekeinde in de paddock? Met het lappen van de ramen van de gastenverblijven, natuurlijk. Terwijl Ferrari de boel oppoetst, druppelen alle coureurs, journalisten en medewerkers binnen.

Dat is ook wel handig, want over een paar uur staan ze bij Ferrari alle journalisten te woord. Hoe ze bij het Italiaanse team kijken naar het komende weekend lees je uiteraard straks in dit liveblog.

Ferrari lapt de ramen

Mercedes heeft er zin in

Het team van Mercedes heeft er zin in, Met een creatief gemaakte video warmen ze het publiek eens op voor de race in de duinen dit weekend.

Dit zijn de banden voor de komende twee dagen

Op de paddock stelt Pirelli de banden ten toon. Om deze twee zal het waarschijnlijk gaan draaien op vrijdag en zaterdag. Dan is er namelijk regen voorspeld.

Coureurs pakken bij enigszins nat weer de intermediates en bij echt stortbuien de wets.

Zondag tijdens de race is het waarschijnlijk droog.

Pirelli laat banden zien

Welke tune horen we hier in Zandvoort?

Het draaiorgel draait alvast warm voor het weekend. Welke tune horen we hier?

Wil je het antwoord weten, lees dan verder...

De kenners zullen hierin het einde van de officiële F1-tune herkennen, die in 2018 is geïntroduceerd. De tune is gecomponeerd door de filmcomponist Brian Tyler.

Voor sommige GP's gebruikt de Formule 1 een bewerking, zoals bij de Mexicaanse race.

Welke tune horen we hier op het circuit in Zandvoort?

Of ze er in Zandvoort al een beetje klaar voor zijn?

  • ANP
    Bezoekers bekijken de auto van Red Bull op de boulevard
  • ANP
    Het circuit wordt in gereedheid gebracht
  • ANP
    Dit F1-kunstwerk is geplaatst aan de kust
  • ANP
    Het circuit ligt er klaar voor

De Thaise prins Bira, de (bijna) vergeten eerste winnaar van de GP in Zandvoort

Een Siamese prins en een Britse majoor maakten op 7 augustus 1948, tijdens de eerste Grote Prijs van Zandvoort, de op de duinen verzamelde Nederlandse racefans helemaal gek.

Lees maar terug wat ze er de dag na de race over schreven in de Arnhemsche Courant.

"Een ogenblik laaide het vuur in de donkere ogen van prins Bira feller op, één ogenblik boog hij zich dieper, geconcentreerder over het trillende stuur van zijn geel-blauwe Maserati. Sneller, gedurfder dan ooit zweepte de wagen door de haarspeldbocht van Tarzan."

"Zijn prinselijk rennersbloed begon te koken. Hij had het gehoord, hij voelde de groene Alfa Romeo van majoor Rolt naderen. 60.000 langs het circuit van Zandvoort dachten hetzelfde, zij zwegen, vergaten hun sigaret, hun broodje, 60.000 halzen strekten van rechts naar links met de wagens, in een steeds sneller tempo."

Prins Bira, familie van de koning van Siam (het huidige Thailand), zou zijn voorsprong niet meer weggeven. Met een verschil van 0.1 seconde op die Engelse Tony Rolt won hij de eerste GP van Zandvoort.

110.000 bezoekers per dag verwacht, toegangswegen dicht

De toegangswegen naar Zandvoort zijn vanaf vandaag afgesloten door de gemeente. Alleen mensen met een doorlaatbewijs komen Zandvoort nog in met de auto. Dit doet de gemeente om extra drukte te voorkomen, want Zandvoort is niet echt gebouwd op het bezoek van zoveel verkeer.

De gemeente verwacht namelijk zo'n 110.000 toeschouwers per dag. De gemeente vraagt die bezoekers zoveel mogelijk lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer naar Zandvoort te komen.

En hier strijden de coureurs dit weekend om

Op het hoogste podium staan in Zandvoort, wie wil dat nou niet? En een bijkomend voordeel: de beste coureurs ontvangen dit jaar een trofee door niemand minder dan Robbie Williams ontworpen.

De zanger is niet alleen een popster, maar ook een Formule 1-liefhebber en kunstenaar. Hij heeft de trofeeën ontworpen voor de beste drie rijders komende zondag. De bekers zijn gebaseerd op het ontwerp uit 1939, toen de race in Zandvoort nog werd verreden op een stratencircuit.

Het ontwerp van Williams is geïnspireerd op zijn expositie in het Moco Museum. Die werken gaan over de mentale gesteldheid en de druk die komt kijken bij het zijn van een wereldster.

Daarnaast is er ook een constructeurstrofee (voor het team met de meeste punten) ontworpen voor dit jaar. Die eer ging naar kunstenaar Marcel van Luit. " Ik wilde een brug slaan tussen het rijke erfgoed van Nederland en moderne kunst, en daaruit ontstond het idee om het Delfts Blauw een eigentijdse twist te geven."

Bekijk hieronder de trofeeën:

  • Dutch Grand Prix
    De trofeeën voor de winnaars
  • Dutch Grand Prix
    De trofee voor de winnaar
  • Dutch Grand Prix
    Marcel van Luit met de contstructeurstrofee

De Grand Prix van Nederland bij de NOS, zo volg je het

Wil je nou helemaal niks missen van de Dutch GP? Dat hoeft ook niet.

Alle actie van de GP van Nederland is vanaf donderdag vier dagen te volgen via een liveblog op NOS.nl en in de app.

Zaterdagavond is er een samenvatting van de kwalificatie te zien op NPO1, NOS.nl en in de app. De voorbeschouwing van de race van zondag begint om 13.30 uur. De start van de race is om 15.00 uur, en de volledige race is live te zien op NPO1, NOS.nl en in de app.

De race is ook te volgen via NPO Radio 1.

Vlaggetjes en vorkheftrucks

Vlaggetjes in de Van Speijkstraat

Racen in Zandvoort betekent vlaggetjes in de Van Speijkstraat, de straat waar tienduizenden fans de komende dagen doorheen zullen lopen vanaf het station.

Woensdagmiddag werden overal op het circuit de puntjes op de 'i' gezet. Vrachtwagens, vorkheftrucks en golfkarretjes reden af en aan om de de Formule 1-wereld te kunnen ontvangen op het circuit van Zandvoort.

  • NOS/Joost Smedema
    Woensdagmiddag wordt de laatste hand aan de fanzone gelegd
  • NOS/Joost Smedema
    Woensdagmiddag wordt de laatste hand aan de fanzone gelegd
  • NOS/Joost Smedema
    Circuit Zandvoort

Geluksgetal?

Goed, we beginnen het F1-weekend meteen met leuke een statistiek. Max Verstappen rijdt dit weekend zijn tweehonderdste grand prix. In het verleden bracht dit jubileum vaak geluk.

Michael Schumacher (2004), Jenson Button (2011), Fernando Alonso (2013), Nico Rosberg (2016), Lewis Hamilton (2017) en Sebastian Vettel (2018) wonnen allemaal hun tweehonderdste grand prix. Al moet bij Alonso gezegd worden dat hij daarvoor een race miste en het technisch gezien zijn 199ste start was.

  • AFP
    Michael Schumacher won in 2004 op de Nürburgring
  • AFP
    Jenson Button zegevierde in 2011 in Hongarije in zijn 200ste race
  • EPA
    Fernando Alonso was in 2013 de beste in China
  • AFP
    Nico Rosberg pakte de winst in Singapore in 2016
  • AFP
    Lewis Hamilton klopte Sebastian Vettel in België
  • AFP
    Vettel won in 2018 zelf zijn 200ste race in Bahrein

Welkom!

Goedemorgen en welkom in dit liveblog. Hier blikken we vooruit op de Grand Prix van Nederland.

Nee, er rijden vandaag nog geen auto's door de duinen van Zandvoort, maar toch valt er al genoeg te beleven op en rond het circuit. Het is vandaag 'mediadag' en dat betekent dat we met veel coureurs kunnen spreken.

Volg hier al het nieuws in aanloop naar de Dutch Grand Prix.

Veel plezier!