Tourblog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Nieuwe tik voor Vingegaard in Pyreneeënrit • Cavendish net op tijd binnen

  • Etappe 15: Een pittige bergetappe over 197,7 kilometer van Loudenvielle naar Plateau de Beille
  • Verwachte finish: 17.20 uur
  • Live kijken kan vanaf 11.45 uur via deze stream op NOS.nl en de NOS-app of op NPO 1
  • Radio Tour is in de lucht vanaf 14.00 uur
  • Niks missen van de koers? Abonneer je op het whatsappchannel van de NOS
  • Nieuwe posts gepusht krijgen op je smartphone? Tik op het belletje
liveblog gesloten

À demain

Daarmee sluiten we het liveblog voor vandaag af. Morgen zijn we er niet, want dan genieten de renners van hun tweede rustdag van deze Tour. Dinsdag zijn we terug met de zestiende etappe. Dan hoeft er, met uitzondering van een colletje van de vierde categorie in het midden, niet geklommen te worden. Een mooie kans weer voor de sprinters dus.

Profiel van de zestiende etappe

Etappe gemist? Geen probleem, want we hebben een samenvatting

Samenvatting etappe 15: Machtige Pogacar deelt nieuwe tik uit aan Vingegaard

De tranen van Bram Welten

Bram Welten

'Allerbeste wielrennen ooit'

"Dit is het allerbeste wielrennen dat we ooit hebben gezien", jubelt analist Stef Clement over de vijftiende etappe van de Tour de France. "Of het ook mooi is, daarover kun je twisten, maar ze rijden harder dan ooit."

Pogacar breekt alle records: 'Dit is het allerbeste wielrennen dat we ooit hebben gezien'

Niermann: 'Trots op onszelf'

Grischa Niermann is net als Wilco Kelderman realistisch na het nieuwe tijdverlies van Jonas Vingegaard. "We kunnen trots zijn op onszelf, maar stuiten op een sterkere tegenstander. Hij is ongekend goed."

"We kunnen nog hopen dat Pogacar in de laatste week wat verzwakt, maar daar lijkt het nu niet op."

Niermann is realistisch: 'Pogacar is ongekend goed, dan houdt het op'

Cavendish op tijd binnen, Welten niet

Ook Mark Cavendish is binnen en dat is net op tijd. Dat geldt niet voor de Nederlander Bram Welten. Hij haalt het niet om binnen de tijdslimiet de eindstreep te passeren en kom in tranen over de finish.

Mark Cavendish komt binnen op Plateau de Beille

Kelderman realistisch: 'Pogacar gewoon beter'

Wilco Kelderman deed kilometerslang beulswerk op kop van het peloton. Allemaal om zijn kopman Jonas Vingegaard zo goed mogelijk af te zetten op de laatste klim, in de hoop dat de Deen wat tijd goed kon maken op Tadej Pogacar. Maar de realiteit is dat Vingegaard op dit moment niet bij machte is de Sloveen pijn te doen.

Sterker nog, de Sloveen doet hém juist pijn. En dat ziet ook Kelderman. "We doen er alles aan. We proberen onze tactiek te volgen en zo de Tour te winnen, maar als dat niet lukt, dan is dat zo. Dan is hij beter op dit moment. Daar moeten we dan genoegen mee nemen."

Kelderman ziet dat Pogacar beter is dan Vingegaard: 'Moeten daar genoegen mee nemen'

Bekijk hier de reactie van Pogacar

Pogacar kan enigszins gaan ontspannen in Tour: 'Het ziet er nu heel goed uit'

Dit is de situatie in het klassement na etappe 15

Algemeen klassement na vijftien etappes

Pogacar zat even op limiet, maar zag dat Vingegaard de benen niet had

Tadej Pogacar had zelf ook niet kunnen voorspellen dat hij er na twee zware Pyreneeënetappes zo goed voor zou staan als nu: 3.09 minuten voor Vingegaard in het klassement. Maar, heel makkelijk ging het niet bij de Sloveen vandaag.

"Aan de voet van de slotklim, toen Jonas me probeerde te lossen, zat ik wel even op de limiet", erkent Pogacar. Maar vervolgens zag hij dat ook Vingegaard op de limiet zat en de benen niet meer had.

Bekijk hier de beslissende demarrage van Pogacar

Pogacar rijdt op Plateau de Beille hard weg bij concurrent Vingegaard

Dit is de top tien van vandaag

Top tien van de etappe

Pogacar breekt klimrecord Plateau de Beille

Pogacar is ontzettend hard Plateau de Beille opgereden. Hij voltooide de monsterlijke slotklim van deze etappe in ongeveer veertig minuten. Het record stond op 45 minuten.

FINISH | Vingegaard ook binnen

Daar komt ook Vingegaard over de finish, ruim een minuut later dan Pogacar. Dat betekent dat het verschil in het algemeen klassement oploopt tot meer dan drie minuten.

FINISH | Pogacar wint weer!

Tadej Pogacar doet het opnieuw. Hij wint een Pyreneeënrit en deelt wederom een flinke tik uit aan zijn concurrent Jonas Vingegaard.

Nog 2 km | Pogacar op weg naar zege

Tadej Pogacar is hard op weg naar zijn derde etappezege van deze Tour. Het gat met Vingegaard is inmiddels opgelopen tot 40 seconden in deze etappe, wat betekent dat het gat in het algemeen klassement wel erg groot gaat worden in het voordeel van Pogacar. Dat zal gaan oplopen tot een minuut of drie.

Nog 3 km | Pogacar wint terrein

Pogacar rijdt harder de klim op dan Vingegaard en heeft al bijna een halve minuut voorsprong nu. Het lijkt erop dat Vingegaard niet meer kan terugkomen bij de geletruidrager.

Nog 5 km | Daar gaat Pogacar!

Pogacar vindt het tijd voor een demarrage. Hij gaat op de pedalen staan en laat Vingegaard achter op Plateau de Beille.

Nog 7 km | Pogacar rustig in wiel Vingegaard

Vingegaard heeft het tempo er goed inzitten op Plateau de Beille, maar Pogacar kraakt nog niet. De geletruidrager zit ogenschijnlijk rustig in het wiel van zijn Deense concurrent.

Remco Evenepoel rijdt 45 seconden achter het duo.

Nog 10 km | Vingegaard en Pogacar samen

Jorgensen is klaar met het beulswerk op kop en dus is het nu aan Vingegaard zelf. Direct moet bijna iedereen lossen, behalve natuurlijk geletruidrager Pogacar. De twee zijn ook hard op weg om de koplopers in te rekenen.

Vingegaard en Pogacar

Nog 12 km | Jorgensen doet kopwerk voor Vingegaard

Wilco Kelderman heeft alles gegeven, dus is het nu de beurt aan Matteo Jorgenson om het kopwerk te doen in de groep favorieten. Hij is de laatst overgebleven helper van Jonas Vingegaard. Tadej Pogacar zit rustig in het wiel van de Deen.

Nog 13 km | Gat wordt snel kleiner

Het gat tussen de koplopers en de groep favorieten wordt nu heel snel kleiner. Er is nog anderhalve minuut over van de voorsprong.

In de kopgroep probeert Hindley er in zijn eentje vandoor te gaan. Ook Carapaz doet een poging. Maar beiden slagen er niet in om weg te komen.

Nog 14 km | Zo ziet Plateau de Beille eruit

Plateau de Beille

Nog 16 km | Op naar Plateau de Beille

De Tour finishte al zes keer eerder op de Plateau de Beille. De eerste die daar won was Marco Pantani in 1998, de laatste was Joaquim Rodríguez in 2015. Ook Jelle Vanendert, Alberto Contador en Lance Armstrong (twee keer) wonnen op de berg van de buitencategorie in de Tour de France.

Nog 25 km | Hindley enige koploper met al een Touretappe op zijn naam

Van de koplopers is Jai Hindley de enige die al een keer een Touretappe heeft gewonnen. Dat deed hij vorig jaar. Toen won de 28-jarige Brit de bergetappe van Pau naar Laruns.

Richard Carapaz werd in zijn carrière twee keer tweede in een etappe van de Ronde van Frankrijk, maar won nog nooit. Het beste resultaat van Tobias Johannessen in een Touretappe is een derde plaats. Voor Enric Mas is dat een vierde plaats. Laurens De Plus kwam niet verder dan een dertiende positie.

Nog 29 km | Kelderman trekt iets te hard door

Wilco Kelderman weet van geen ophouden en trekt nog even flink door op kop van het peloton, maar de Nederlander van de Visma-ploeg heeft niet in de gaten dat de groep achter hem het even wat rustiger aan doet. Als Kelderman omkijkt, ziet hij dan ook dat hij helemaal alleen zit, waarna hij zich weer laat terugzakken.

Nog 48 km | Peloton komt dichter bij kopgroep

Na een korte afdaling zat er nog een klein klimmetje in het parcours: de niet gecategoriseerde Port de Lers. De kopgroep van vijf (Richard Carapaz, Laurens De Plus, Jai Hindley, Enric Mas en Tobias Johannessen) begint nu aan een lang stuk in de vallei, voordat de Plateau de Beille opdoemt.

De voorsprong van de vijf is wel flink teruggelopen de afgelopen kilometers door het kopwerk van Wilco Kelderman in het peloton. Er is nog 2.30 minuten over van het gat dat ooit vier minuten was.

Nog 54 km | De Plus als eerste boven op Col d'Agnes

Dit keer is het Laurens De Plus die bovenop een bergtop de meeste punten voor de bolletjestrui pakt. De Belg is als eerste boven bij de Col d'Agnes. Hij verslaat in het sprintje bergop Carapaz.

Tegelijkertijd stapt een andere Belg uit de Tour: Gerben Thijssen.

Nog 61 km | Carapaz voegt zich bij kopgroep

Richard Carapaz moet wel heel goede benen hebben vandaag. De Ecuadoraan, die op veertig seconden achterstand reed, voegt zich na een enorme inspanning toch weer bij de kopgroep.

Nog 63 km | Benoot geeft over aan Kelderman

Tiesj Benoot staat bijna stil. De Belg heeft alles gegeven, maar moet nu toch echt het kopwerk in het peloton overdragen aan Wilco Kelderman. Jan Tratnik, ook een van Vingegaards helpers, moest zich iets eerder al terugtrekken uit het Visma-treintje.

Nog 64 km | Groepjes dunnen uit

De groep met favorieten dunt nu heel snel uit en dat is ook het geval bij de kopgroep. Nog drie man zijn er over van de groep van oorspronkelijk 21 man: Laurens De Plus, Jai Hindley en Enric Mas.

Ben Healy heeft zich terug laten zakken en helpt nu zijn ploeggenoot Richard Carapaz om nog de oversteek te maken.

Nog 66 km | Werk Van Aert en Lemmen zit erop

Wout van Aert en Bart Lemmen hebben hard gewerkt voor de Visma-ploeg op kop van het peloton, maar moeten op de Col d'Agnes lossen. Zij hebben hun werk gedaan voor vandaag. Het is nu Tiesj Benoot die beulswerk verricht voor Vingegaard.

Vooraan had Richard Carapaz de slag gemist, maar hij probeert nu toch weer terug te komen bij de voorste groep.

Nog 68 km | Beginnen aan de Col d'Agnes

Iedereen heeft weer gegeten en gedronken, dus er kan weer geklommen worden. De kopgroep begint als eerst aan de Col d'Agnes, 3.34 minuten later begint ook voor het peloton het klimwerk weer.

De kopgroep is wel in tweeën gesplitst inmiddels. Laurens De Plus, Jai Hindley, Bob Jungels, Matteo Sobrero, Ben Healy, Enric Mas en Javier Romo hebben zich losgemaakt van de rest.

Nog 73 km | Voor zevende keer de Col d'Agnes

Na de klassieke Tourcols, zoals de Peyresourde die al voor de zeventigste keer beklommen werd in de Tour, volgt nu de Col d'Agnes. Die klim van de eerste categorie is voor de zevende keer opgenomen in het Tourparcours, net als de slotklim Plateau de Beille.

De Col d'Agnes is een klim van ruim tien kilometer lang met een gemiddelde stijging van 8,1 procent.

Nog 81 km | Vingegaard in de bolletjestrui

Jonas Vingegaard is vandaag te bewonderen in de bolletjestrui. Hij staat tweede in het bergklassement, maar mag de leiderstrui van dat klassement dragen, omdat Tadej Pogacar al in het geel gehuld is.

Jonas Vingegaard

Nog 90 km | Amerikaanse kamergenoot Van den Berg

Het nieuws over de mislukte moordaanslag op Donald Trump sijpelde vanochtend ook langzaam door in het Tourpeloton. Nederlander Marijn van den Berg sprak er even over met zijn Amerikaanse kamergenoot Sean Quinn, maar veel invloed heeft het nieuws niet. "Hij is heel erg met de koers bezig", aldus Van den Berg over Quinn.

"Alles gaat lang je heen hier, heb ik het idee. Je leeft echt in je eigen bubbeltje deze drie weken."

Van den Berg sprak met Amerikaanse ploeggenoot over aanslag op Trump: 'Gaat langs je heen'

Nog 105 km | Visma-Lease a Bike controleert

De ploeg van Jonas Vingegaard, Visma-Lease a Bike, rijdt op kop van het peloton. Is Vingegaard iets van plan vandaag? Het lijkt er wel op. De Visma-ploeg laat de voorsprong van de kopgroep namelijk niet al te groot worden. Het gat werd na een korte plaspauze in het peloton iets groter, maar blijft nu weer stabiel rond de 2.20 minuten.

De Visma-ploeg op kop van het peloton

Nog 115 km | Visma-ploeg ziet nog mogelijkheden

Ondanks de tik die Tadej Pogacar gisteren uitdeelde, ziet Visma-Lease a Bike, de ploeg van Jonas Vingegaard, nog altijd mogelijkheden om toch de Tour nog te winnen.

"We zien nog altijd kansen, absoluut", vertelt ploegleider Grischa Niermann. Maar hij is ook realistisch. "Jonas voelt zich goed, heeft goed gereden, maar Pogacar was beter. Dat moet je dan accepteren. We moeten ook erkennen dat Pogacar er supersterk uitziet. Op dit moment is daar weinig aan te doen."

Niermann ziet wel dat Vingegaard steeds beter wordt. "Volgens mij komt hij met de dag beter in vorm. Hopelijk kan hij dat vandaag ook laten zien."

Niermann ziet nog kansen voor Vingegaard: 'Maar Pogacar ziet er supersterk uit'

Nog 126 km | Bovenop de Portet-d'Aspet

Dit keer is het Johannessen die als eerste de top aantikt. De Noor pakt dus de tien punten bovenop de Portet-d'Aspet. De voorsprong van de kopgroep is al een tijdje stabiel: 1.30 minuten.

Nog 136 km | Simon Yates maakt woorden waar

"Ik hoop in de kopgroep te zitten", vertelt Simon Yates voorafgaand aan deze etappe. En het is de Brit gelukt, hij is onderdeel van de vlucht van de dag.

Bekijk hier het interview met Simon Yates.

Simon Yates praat dagelijks met broer Adam: 'Maar geen idee wat zijn plan is'

Nog 139 km | Op naar de Portet-d'Aspet

Na een korte afdaling moet er meteen weer geklommen worden. De Col de Portet-d'Aspet doemt op. De kopgroep, die een voorsprong heeft van anderhalve minuut, mag daar het eerst aan beginnen.

Dit is de samenstelling van die kopgroep: Simon Yates, Laurens De Plus, Jai Hindley, Bob Jungels, Matteo Sobrero, Lenny Martinez, Richard Carapaz, Ben Healy, Jakob Fuglsang, Guillaume Martin, Enric Mas, Alex Aranburu, Javier Romo, Louis Meintjes, Oscar Onley en Tobias Johannessen.

Nog 142 km | Girmay gedeclasseerd

De actie van Biniam Girmay bij de tussensprint wordt bestraft door de jury. De Eritreeër pakt daardoor geen twintig, maar vijftien punten. Hij wordt teruggezet naar de laatste plaats van het groepje waarin hij zat en dat was een groep van 'slechts' drie renners.

Daardoor valt de schade dus mee voor Girmay en loopt hij alsnog flink uit in het klassement om de groene trui. Nummer twee Jasper Philipsen sprintte namelijk niet mee. De Belg was al gelost op de Peyresourde.

Bekijk hier de ongeoorloofde actie van Girmay.

Girmay doet deur dicht voor Matthews bij tussensprint, jury declasseert Eritreeër

Nog 144 km | Top van de Menté bereikt

De kopgroep en het peloton hebben inmiddels ook de tweede berg van de dag achter de rug, de Col de Menté. Richard Carapaz gaat voor de punten, maar wordt nog voorbijgestreefd voor Javier Romo. Achter hem sprokkelen ook Alex Aranburu, Enric Mas, Laurens De Plus en Tobias Johannessen nog bergpunten.

Nog 153 km | Carapaz sluit aan

Met wat hulp van zijn ploeggenoot Rui Costa lukt het Carapaz aan te sluiten bij de kopgroep, die inmiddels wel flink uitgedund is en nog bestaat uit twaalf man.

Nog 155 km | Girmay terug in peloton

Het was Girmay puur om de punten voor de groene trui te doen. De Eritreeër, die al drie etappes won deze Tour, laat zich nu terugzakken.

Nog 156 km | Carapaz in de tegenaanval

De Col de Menté, net als de Peyresourde een klim van de eerste categorie, is begonnen en Richard Carapaz wil de oversteek naar de kopgroep maken. Hij moet nog veertig seconden overbruggen.

Nog 157 km | Peloton heeft nog geen vrede met kopgroep

De kopgroep rijdt nu ruim een minuut voor het peloton uit, maar Team dsm-firmenich PostNL heeft daar nog geen vrede mee. Die ploeg sleurt op kop van het peloton en probeert de 21 man vooraan nog terug te halen.

Nog 160 km | Girmay snijdt Matthews af

Biniam Girmay moet in de tussensprint afrekenen met Michael Matthews en dat doet hij door de deur dicht te gooien voor de Australiër. Commentator Michael Boogerd ziet daarin een onreglementaire actie en denkt dat Girmay moet vrezen voor de zojuist behaalde punten.

Nog 162 km | Grote kopgroep

Het lijkt erop dat er definitief een kopgroep is gevormd. 21 man, onder wie Girmay, hebben zich voorin verzameld. Ook onder anderen Michael Matthews, Michal Kwiatkowski, Guillaume Martin, Enric Mas en Magnus Cort zitten mee.

Nog 170 km | Groenetruidrager voorin

En daar zien we ineens Biniam Girmay, de drager van de groene trui, vooraan, in een kopgroep van een man of twintig inmiddels. Hij zal een van de weinige sprinters zijn die de Peyresourde heeft overleefd en wil straks een flinke slag slaan bij de tussensprint. Als hij die wint, loopt hij behoorlijk uit in het puntenklassement.

Nog 177 km | Drietal ingerekend

Gaudu heeft zijn bollenpuntjes binnengesleept, en weldra is het drietal alweer ingerekend door het peloton.

En ja, hoor. Daar is de volgende die het probeert. Luxemburger Bob Jungels, alleen het lijkt erop dat hij niet veel steun krijgt.

De strijd om de bollentrui in beeld, Pogacar gaat aan de leiding

Nog 188 km | Drietal trapt door

De drie die net om de bergpunten aan het sprinten waren, David Gaudu, Oier Lazkano en Romain Bardet, trekken door. Ze rijden inmiddels een seconde of twintig voor het peloton uit.

Nog 190 km | Op de top

Het flink uitgedunde peloton heeft de top van de Peyresourde bereikt. Er wordt gesprint voor de bergpunten. Romain Bardet ziet de strijd voor de bolletjestrui wel zitten, maar redt het niet om als eerste aan te komen op de top. Die eer is weggelegd voor David Gaudu. Hij mag tien punten bijschrijven en maakt een sprong in het bergklassement. Pogacar gaat nog steeds aan de leiding.

Nog 193 km | Poels lost

Poels kan zijn woorden vooralsnog niet waarmaken. De Nederlander moet al vroeg lossen op de Peyresourde en kan dus niet meestrijden om een plekje in de kopgroep.

Nog 195 km | Eerste aanvallers

Al enkele renners hebben geprobeerd een gaatje te slaan, maar tot nu toe is er nog geen serieuze kopgroep gevormd. Wout Poels heeft zich nog niet laten zien, maar kondigde vanochtend al wel aan mee te willen zitten met de vlucht van de dag.

En dan is het hopen dat de kopgroep het tot de finish volhoudt. "Ze zijn niet echt van de cadeautjes weggeven", doelt Poels op de ploegen van klassementsrenners Pogacar en Vingegaard. "Maar het moet een keer de eerste dag zijn."

Poels onthult plan voor zware Pyreneeënrit: 'Aanvallen en hopen op het beste'

Nog 196 km | Démare moet al lossen

Het peloton heeft er nog geen kilometer opzitten en Arnaud Démare moet al lossen. De Franse sprinter staat niet bekend om zijn klimmersbenen en zal vandaag moeten zien te overleven. Ook voor Cees Bol gaat het al te hard.

Départ réel | Klimmen geblazen

We zijn nu officieel van start in de vijftiende etappe en we beginnen met de Col de Peyresourde. Wout Poels zei voor de start al dat hij direct een strijd verwacht om in de kopgroep te zitten. Wie willen in de vlucht van de dag zitten? We gaan het snel zien waarschijnlijk.

Départ fictif

Met de truiendragers op de eerste startrij vertrekt het peloton vanuit Loudenvielle. Tot het laatste moment is er warm gereden door de renners, want het gaat direct vanuit de start bergop. De neutralisatie is vandaag kort, over enkele minuten zal het officiële startsein al zijn.

Peloton voorafgaand aan etappe 15

Chipsgooier opgepakt

De man die gisteren chips naar Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard gooide op de slotklim naar Pla d'Adet heeft de nacht doorgebracht in de cel. Zo meldt de Franse krant Le Parisien. De politie zag het gebeuren, kon direct ingrijpen en hield de man aan.

Het verhoor zal vandaag plaatsvinden. Gisteren was dat niet mogelijk, omdat hij nog te dronken was.

Toeschouwer gooit chips naar Pogacar en Vingegaard op slotklim

Waarheen leidt de weg?

Er staat opnieuw een pittige Pyreneeënrit op het programma. De start is in Loudenvielle en al direct na het officiële startsein is het klimmen geblazen. En dat is zeker niet voor het laatst deze etappe, want er staan maar liefst vijf zware beklimmingen op het menu: vier van de eerste categorie en een van de buitencategorie.

De finish op quatorze juillet (14 juli), de Franse nationale feestdag, ligt bergop: op Plateau de Beille. Gaat Pogacar Vingegaard opnieuw zijn hielen laten zien of kan Vingegaard dit keer wel aanhaken?

Profiel van de vijftiende etappe

Pogacar loopt uit, Vingegaard naar plaats twee

Dankzij zijn etappezege, heeft Pogacar zijn voorsprong in het algemeen klassement vergroot tot 1.57 minuten op nummer twee Vingegaard, die wel Remco Evenepoel voorbij is nu. De Belg kon Vingegaard niet bijbenen en verloor tijd in de eerste Pyreneeënrit. Zijn achterstand is nu 2.22 minuten.

Bekijk hier de volledige top tien van het klassement.

Het algemeen klassement na etappe 14

Etappe van gisteren gemist? Geen probleem!

Want we hebben uiteraard een samenvatting van de eerste Pyreneeënrit, waarin Tadej Pogacar Jonas Vingegaard kraakte op de slotklim.

Samenvatting etappe 14: Pogacar kraakt Vingegaard op slotklim naar Pla d'Adet

Bonjour!

Goedemorgen en welkom bij de vijftiende etappe van de Tour de France. Na de pittige etappe van gisteren, staat de renners ook vandaag een zware dag te wachten. De etappe is maar liefst 197,7 kilometer lang en herbergt vijf gecategoriseerde beklimming. De finish ligt bovenop Plateau de Beille.

Het peloton krijgt rond 12.05 uur het officiële startsein. De finish wordt verwacht rond 17.40 uur.