Tourblog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Pogacar sterkste in eerste Pyreneeënrit • Vingegaard geeft niet op: 'Kunnen Tour nog winnen'

liveblog gesloten

À demain!

Het was weer een prachtige etappe vandaag. Mathieu van der Poel viel aan, Healy leek even alleen op de winst af te kunnen, maar uiteindelijk was het Tadej Pogacar die zijn concurrent Vingegaard kraakte en de veertiende etappe op zijn naam schreef.

Daardoor zijn de teleurgestelde reacties vandaag te vinden in het Visma-Lease a Bike-kamp en de vrolijke gezichten zijn juist te zien in het team van UAE. Want de voorsprong van Tadej Pogacar op Jonas Vingegaard bedraagt nu iets minder dan twee minuten.

En morgen zou Pogacar dat gat zomaar nog verder kunnen vergroten. Dan wordt er namelijk weer gestreden in de bergen. Dan mogen de renners Loudenvielle naar Plateau de Beille. Er staan vier bergen van de eerste categorrie op het programma en een slotklim van de buitencategorie. Als dat niet weer enorm genieten wordt!

Morgen zijn er dan ook weer met een nieuw liveblog. Tot dan!

Profiel van de vijftiende etappe

Pogacar krijgt zak chips naar zijn hoofd

Een opmerkelijk moment op twee kilometer van de finish. Als Tadej Pogacar richting zich richting de streep vecht, krijgt hij een zak chips naar zijn hoofd van een supporter.

Pogacar krijgt zak chips naar zijn hoofd op slotklim

Zo ziet de top vijf van het klassement er nu uit

We kunnen weer een tussenstand opmaken na de etappe van vandaag. Tadej Pogacar heeft bijna twee minuten voorsprong op Jonas Vingegaard. Remco Evenepoel heeft nog zeker 25 seconden meer achterstand, maar lijkt zich geen zorgen te hoeven maken voor het podium.

De etappe gemist? Geen probleem!

Heb je de eerste Pyreneeënrit in de Tour de France gemist? Geen probleem, wij hebben de samenvatting uiteraard voor je.

Samenvatting etappe 14: Pogacar kraakt Vingegaard op slotklim naar Pla d'Adet

Jonas Vingegaard: 'We kunnen de Tour nog winnen'

Jonas Vingegaard was na afloop van de 14de etappe in de Tour de France teleurgesteld over zijn tijdverlies, maar hij kijkt ook met vertrouwen vooruit. "We kunnen de tour nog winnen. Tadej Pogacar had wel een hele sterke aanval, maar hij pakte zijn meeste tijd op de vlakke stukken en de stukken die iets afliepen."

Morgen staat er weer een bergetappe op het programma, maar volgens Vingegaard betekent dat niet dat Pogacar automatisch weer de sterkste is. "Morgen staat er een heel ander soort klim op het programma. Maar natuurlijk is het wel teleurstellend dat we vandaag bijna veertig seconden verliezen."

Vingegaard geeft nog niet op: 'We kunnen de Tour nog altijd winnen'

Evenepoel: 'UAE heeft een goed plan uitgevoerd'

Remco Evenepoel kwam zaterdagmiddag als derde over de finish, achter Pogacar en Vingegaard. De Belg was daar zeer tevreden mee. "Ik heb zolang mogelijk gevolgd, ik heb ook nog een beetje tijd gewonnen op de rest. Dus ik ben best positief."

Hij vond dat het team van Pogacar, UAE, een goede tactiek had om Vingegaard uit te schakelen vandaag. "Toen Yates vertrok zag ik meteen dat hij als een soort schans moest dienen voor Pogacar. Daardoor moest Vingegaard zijn teamgenoot Jorgenson op kop gaan zetten. Ze hebben Visma daarmee onder druk gezet, dat pakte goed uit."

Evenepoel ziet Thomas met corona rondrijden: 'Hoop het geen tweede keer mee te maken'

Nabeschouwen op etappe 14 in de Tour

We zullen hier de binnenkomende reacties na de veertiende etappe in de Tour natuurlijk nog delen, maar vanavond wordt er weer uitgebreid nabeschouwd in De Avondetappe.

De Avondetappe is vanavond op NPO 1 te zien om 22.15 uur. Natuurlijk kun je ook altijd meekijken via de livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Vanavond zitten Herman van der Zandt, Tom Dumoulin en Steven de Jongh aan tafel bij Dione de Graaff.

Van der Poel had lekker dagje in de aanval: 'Beter dan achterin'

Mathieu van der Poel besloot vandaag een dag in de aanval te gaan. "Dat is beter dan in het peloton rijden of achterin, op zo'n dag. Het was wel hard werken, maar ik voelde me gewoon heel goed."

De wereldkampioen bereidt zich in de Tour nu voor op de Olympische Spelen. Als het aan hem ligt, rijdt hij de Tour ook helemaal uit. "Ik wil tot in Nice doorrijden, ik weet zelf wat ik moet doen om hier uiteindelijk goed uit te komen."

Van der Poel had 'lekker dagje' in de aanval: 'Liever in vlucht dan in gruppetto'

Niermann: 'Helaas tijd verloren, maar Jonas deed het goed'

Grischa Niermann, ploegleider bij Visma-Lease a Bike, zag dat Jonas Vingegaard helemaal niet zo slecht was vandaag. De kopman verloor dan wel bijna veertig seconden op zijn concurrent Tadej Pogacar, maar 'hij rijdt ook Remco Evenepoel uit zijn wiel'.

"Jonas heeft het goed gedaan. Helaas heeft hij tijd verloren, maar Pogacar was gewoon veel sterker."

Niermann: 'Vingegaard was heel goed, maar Pogacar was sterker'

Pogacar wilde wat seconden pakken op de streep: 'Maar dit is veel beter'

Tadej Pogacar had vandaag niet gedacht dat hij zoveel voorsprong op Jonas Vingegaard zou pakken. "Het plan was om het in de sprint Vingegaard heel lastig te maken en daar seconden te pakken, maar dit is nog veel beter. Dit is heel goed nieuws."

Pogacar maakte gebruik van zijn teamgenoot Adam Yates, die iets eerder op de klim aanviel. Zo kon hij met hulp van zijn teamgenoot uitlopen op Vingegaard. "Het blijft bijzonder om een Tour de France-etappe te winnen. Ik durfde daar vroeger nooit van te dromen, maar zo zie je dat je je dromen kan waarmaken."

Yates: 'Moet ik aanvallen?'

Adam Yates viel dus eerder op de slotklim aan. "Tadej gaf mij die opdracht, ik dacht: wat? Moet ik aanvallen?" "Ik kon helaas niet heel veel voor hem doen, want het koste al veel energie. Maar het was uiteindelijk een goede dag en we hebben flink wat tijd gepakt."

Vingegaard legt uit hoe hij zich voelt

Jonas Vingegaard komt op zo'n 40 seconden achter Tadej Pogacar binnen. Bij de teambus van Visma-Lease a Bike legt de Deen uit hoe hij zich voelt. Daarbij wordt hij even getroost door Grischa Niermann en Matteo Jorgenson.

Vingegaard bij de teambus

FINISH | Daar is Vingegaard, op 38 seconden

Daar is Vingegaard. Die krijgt toch 38 seconden aan zijn broek, dat betekent dat de Deen toch nog niet op zijn allerbest is in deze tour. Maar dat zal niemand hem kwalijk nemen.

Evenepoel komt binnen op 1.10 minuut, Rodriguez zit daar dan weer iets achter.

Vingegaard kan niet volgen

FINISH | Pogacar wint!

En daar is de finish. Tadej Pogacar toont zijn spierballen en Jonas Vingegaard laat zien dat hij nog niet helemaal topfit is. Hij geeft in de laatste kilometers toch zeker een halve minuut weg op zijn concurrent. Wat een masterclass van de jonge Sloveen is dit.

Met deze overwinning is Pogacar de eerste renner die weet te winnen op deze klim in het geel, dat is voor hem toch wel een mooie bijkomstigheid.

Pogacar slaat toe op slotklim

Nog 1 km | Pogacar kraakt niet

Pogacar kraakt niet. Hij leeft op en pakt nog altijd meer secondes op zijn concurrent Vingegaard. Het verschil is nu zo'n 25 seconden. Nog een kilometer te fietsen.,

Nog 2 km | Dit is de situatie nu

Nog twee kilometer klimmen, wat is de situatie nu?

Nog 3 km | Vingegaard komt dichterbij

Jonas Vingegaard neemt volledig zijn eigen tempo en komt dichterbij Pogacar. Het is wel fantastisch om te zien. Houdt de Sloveen nu dit gat op de Deen tot de finish?

Nog 4 km | Yates en Pogacar pakken Healy

Het zit erop voor Ben Healy, hij gaat het niet redden. Hij wordt opgepeuzeld door Adam Yates en Tadej Pogacar.

Vingegaard en Evenepoel volgen de twee UAE mannen op een meter of 40.

Nog 4,5 km | Daar gaat Pogacar dan!

Daar gaat Pogacar. Hij trapt de pedalen eens flink in. Vingegaard kan vooralsnog niet volgen.

Adam Yates rijdt nog voor Pogacar uit en gaat hem helpen richting de finish. Het is goed teamspel van de twee bij UAE.

Pogacar op de pedalen

Nog 5 km | Jorgenson nu op kop peloton

De Amerikaan Matteo Jorgenson bepaalt nu het tempo in de groep van Vingegaard en Pogacar. Die groep komt ook steeds dichterbij koploper Healy, maar tussen hen in zit nog Adam Yates, die zomaar eens deze etappe zou kunnen winnen.

Nog 7 km | Daar gaat Yates!

Daar is het eerste spektakel op de slotklim. Adam Yates gaat nu vooruit en probeert als vooruitgeschoven pion van Pogacar te fungeren.

Of gaat de Brit zelf proberen om de ritzege te pakken?

Adam Yates

Nog 7 km | Healy houdt nog stand

Vooralsnog houdt Ben Healy stand. Hij heeft nog altijd iets meer dan een minuut voorsprong op het peloton met Pogacar en Vingegaard. Wordt het lont zo ook ontstoken in het duel tussen die twee?

Vingegaard hoeft niet meer te verwachten dat Wilco Kelderman hem helpt, want de Nederlander kan het tempo niet meer bijbenen.

Nog 9 km | Healy laat nu Gaudu achter zich

Kan Ben Healy het dan helemaal alleen? Dat weten we niet, maar hij zou nu wel moeten. Hij laat namelijk Gaudu achter zich.

Nog 9 kilometer klimmen en de voorsprong van de Ier is nu 1 minuut en 10 seconden.

Ben Healy

Nog 10 km | Zit u klaar?

Zit u al klaar? Alles wijst erop dat we nu echt een fantastisch slot van deze etappe gaan krijgen. Tien kilometer lang klimmen. Wie is op dit moment de beste, Pogacar of Vingegaard?

In de kopgroep zien we Healy en Gaudu nu samen nog een wanhoopspoging ondernemen om uit handen te blijven van de klassementsmannen, of is het meer dan dat?

Nog 15 km | Een standbeeld voor Poulidor

Precies 50 jaar geleden won Raymond Poulidor, de opa van Mathieu van der Poel, als allereerste op de slotklim van vandaag. Op Pla d'Adet. Dat gebeurde tijdens de zestiende etappe van de Tour de France in 1974.

Om dat te eren is vandaag een standbeeld van Poulidor onthuld op de klim.

Zou deze dag dan ook expres uitgekozen zijn door Van der Poel om mee te zitten in de kopgroep? Het lijkt haast geen toeval.

Historie op Pla d'Adet vereeuwigd in standbeeld van Poulidor

Nog 17 km | Nog een paar kilometer vlak

Het is nog een kilometer of zeven vlak voordat we gaan beginnen aan de laatste col van de dag. De col de Pla d'Adet.

"Ik vraag me af of renners hier al hun kaarten op tafel durven te leggen, maar hier winnen is wel voor de allergrootsten", zegt onze analist Stef Clement over die klim.

Nog 20 km | Wat een zielig beeld

Dit is toch wel een heel sneu beeld. Harold Tejada heeft problemen met zijn fiets en staat helemaal alleen aan de kant van de weg. De Colombiaan wacht daar op een auto van zijn ploeg, maar ziet iedereen voorbijkomen behalve hetgeen waar hij op hoopt.

Het is voor Tejada te hopen dat hij snel weer door kan fietsen.

Tejada aan de kant van de weg

Nog 24 km | Opmaken voor een tweestrijd, of...

We kunnen ons op gaan maken voor een tweestrijd tussen Pogacar en Vingegaard, want het peloton rijdt nog maar op iets meer dan een minuut achter de, inmiddels weer vijf, koplopers.

Of wordt het helemaal geen tweestrijd en gaat Evenepoel zich er ook nog mee bemoeien. De Belg liet vanmorgen al weten dat hij uitkeek naar de dag van vandaag. Het zou voor hem natuurlijk ook fijn zijn als hij Vingegaard en Pogacar een klein mentaal tikje zou kunnen geven.

Nog 28 km | Gaudu wint nu wel op de top

Gaudu en Lazkano zijn lekker met elkaar aan het strijden vandaag. Op de Tourmalet kon de Spanjaard nog als eerste zijn handen in de lucht steken, maar nu is het de Fransman die sneller boven is.

Dat betekent dat Gaudu nog vijf puntjes pakt voor het bergklassement.

Nog 31 km | Nog maar drie koplopers over

Er zijn nu nog maar drie koplopers over. Het zijn David Gaudu, Ben Healy en Louis Meintjes. Zij hebben nog drie kilometer te klimmen op deze tweede berg van de dag, het peloton komt steeds, maar dan ook steeds dichterbij.

Zou iemand al naar deze drie koplopers hebben geroepen hebben dat dit een kansloze missie gaat worden? Want als Pogacar ergens zijn zinnen op heeft gezet... en laten we Vingegaard ook niet uitsluiten vandaag.

Nu is het gat van de koplopers naar het peloton nog maar iets meer dan 2 minuten.

Nog 34 km | Van der Poel moet afhaken

We wisten al dat Van der Poel het waarschijnlijk niet zou volhouden tot het einde, maar dat is nu ook daadwerkelijk gebeurd. Hij zakt weg uit de kopgroep, dat betekent dat de trainingsdag voor de wereldkampioen er bijna opzit.

Ook Alexey Lutsenko en Sean Quinn houden het niet langer vol.

Van der Poel haakt af

Nog 35 km | Voorsprong loopt terug, Lazkano en Gaudu gaan er vandoor

Op het moment dat de voorsprong kleine wordt voor de kopgroep besluiten Gaudu en Lazkano er vandoor te gaan. Zij hopen zo uit handen te kunnen blijven van het peloton, maar het lijkt een moeilijk verhaal te worden als het team van Tadej Pogacar, UAE, straks het gas erop gaat gooien.

Nog 40 km | Hoe is de situatie nu?

Vlak voor de tweede klim is het tijd om de tussenstand even op te maken:

Nog 46 km | Bettiol geeft ook op

De Italiaans kampioen Alberto Bettiol geeft er ook de brui aan vandaag. Dat is wel opmerkelijk, want hij was in het begin van de etappe nog behoorlijk actief. De aanvaller kan het dus alleen niet volhouden, voor hem zit de Tour er nu ook echt op.

Bettiol is de 22ste renner die de Tour niet afmaakt. De eerste afvaller in Frankrijk was ook een Italiaan: Michele Gazzoli in de eerste etappe.

Bettiol geeft er de brui aan

Nog 48 km | Op naar de volgende klim

Het is heel even uitrusten voor de renners nu de Tourmalet bedwongen is, maar de volgende klim staat alweer te wachten. Over een kleine tien kilometer beginnen de renners alweer aan de volgende klim. Alhoewel, dan staan ze aan de voet van de Hourquette d'Ancizan (8,2 km à 5,1 procent), een col van de tweede categorie.

En dat is dan niet de laatste klim, want als er dan weer is afgedaald, dan volgt de klim naar de Pla d'Adet: een klim van de buitencategorie.

Tadej Pogacar

Nog 61 km | Einde verhaal voor Louis Vervaeke

De Belg Louis Vervaeke moet opgeven. Hij komt de eerste Pyreneeënrit niet door. De renner van Soudal Quick-Step is ziek en had het al vanaf het begin lastig vandaag.

Remco Evenepoel moet het dus met één helper minder doen in de rest van de Tour.

Louis Vervaeke stopt ermee

Nog 62 km | Lazkano als eerste boven op Tourmalet

Het is de Spanjaard Oier Lazkano die als eerste de top van de Tourmalet bereikt. Hij moest er om vechten tegen David Gaudu, maar de Spanjaard kan de 5000 bijhorende euro's in zijn zak steken.

Nog 63 km | Wie beklom de Tourmalet het vaakst?

De Tourmalet is een col die vaak terug te vinden is in de Tour de France. Het is dan ook niet gek dat ruim 80 procent van het peloton deze klim al eens heeft gefietst in de Tour. Geraint Thomas deed dat samen met Rui Costa het vaakst (12 keer).

Er zijn natuurlijk ook renners die hier nog nooit hebben rondgefietst. Eén van hen is Frank van den Broek. De Nederlander heeft geprobeerd om dat in de kopgroep te doen, maar dat lukte vandaag niet.

De kopgroep op de Tourmalet

Nog 66 km | Trainingsdag voor Van der Poel

Wat doet Mathieu van der Poel nou in de kopgroep? Normaal gesproken zou een dag als vandaag toch echt te zwaar moeten zijn voor de Nederlander. Het lijkt dus logisch dat hij vandaag kiest voor een trainingsdag richting de Olympische Spelen. Even kijken hoe de benen voelen en wat er allemaal mogelijk is.

De kans dat de wereldkampioen meerijdt tot de finish is miniem. Daarnaast lijkt het er ook op dat de kopgroep een zware dag gaat krijgen. Het gat is minder dan vier minuten met het peloton, terwijl dat echt veel meer had moeten zijn als zij kans zouden willen maken.

Kopgroep met Mathieu van der Poel

Nog 70 km | Kopgroep valt deels uit elkaar, Thomas haakt af in peloton

De kopgroep valt deels uit elkaar. Juul-Jensen, Simon Geschke, Victor Campenaerts, Rui Costa, Kevin Vauquelin, en Fabien Grellier kunnen het tempo voorin niet volgen, zij haken dus af bij de groep Van der Poel.

Daarnaast zien we Geraint Thomas afhaken in het peloton. De Brit is door zijn coronabesmetting toch niet fit genoeg om vandaag te kunnen volgen, het wordt voor de INEOS-renner een zware dag.

Geraint Thomas

Nog 73 km | Sprinters terug in peloton

De sprinters die zich zojuist hadden gemeld voor de tussensprint, zijn inmiddels terug in het peloton. Daar proberen ze in de grote groep de Tourmalet over te komen, die vandaag dus voor de 87ste keer wordt beklommen in de Tour de France.

Nog 76 km | Grote groep sluit aan

De grote groep achtervolgers is aangesloten bij de groep Van der Poel. Dat betekent dat we nu vooraan zo'n twintig renners hebben.

Een achtervolgende groep met Philipsen, De Lie, Beullens en Girmay zal zich waarschijnlijk laten terugzakken richting het peloton, want er volgen nu zware klimkilometers.

Nog 82 km | De tussensprint is voor Coquard

Bryan Coquard is de snelste bij de tussensprint. De Fransman is net wat sneller dan Arnaud de Lie. Girmay wint in het achtervolgende groepje de tussensprint van Jasper Philipsen. Vanaf nu wordt er geklommen, de Tourmalet is in aantocht. Dat kost meteen de kop van Coquard, want die laat zich terugzakken uit de kopgroep.

De Tourmalet is voor iedereen vanaf nu 19 kilometer klimmen à 7,4 procent.

Stand in puntenklassement:

1. Biniam Girmay, 353 punten

2. Jasper Philipsen, 277 punten

3. Bryan Coquard, 147 punten

4. Arnaud de Lie, 142 punten

5. Anthony Turgis, 141 punten

Coquard pakt de volle buit in de sprint

Evenepoel heeft zin in 'mythische cols'

Remco Evenepoel heeft zin in vandaag. De nummer twee in het algemeen klassement kijkt uit naar de strijd op een aantal 'mythische cols', zoals hij dat zelf noemt.

Evenepoel heeft zin in 'mythische cols': 'Hopelijk kan ik ervan genieten'

De situatie van nu is als volgt:

Koplopers: Van der Poel, De Lie, Beullens, Coquard, Lazkano, Vauquelin, Garcia Pierna, Cort

Achtervolgers, +0.30: Juul-Jensen, Kwiatkowski, Amirail, Haller, Gaudu, Philipsen, Costa, Healy, Quinn, Campenaerts, Geschke, Meintjes, Girmay, Lutsenko, Grellier

Peloton: +3.05

Nog 93 km | Thomas gestart met positieve test

Geraint Thomas is vandaag, ondanks een positieve coronatest, gewoon gestart aan de veertiende etappe van de Tour de France. De Brit liet voorafgaand aan de etappe aan ITV Cycling weten dat hij milde symptonen heeft.

"Ik voel me niet geweldig, maar de dokter monitort me goed. Op dit moment is er alleen lichte hoofdpijn en een loopneus, dus we zullen zien hoe het gaat."

Nog 98 km | Aansluiting gevonden

De aansluiting is gevonden. En dat geeft anderen in het peloton weer de hoop dat ook zij de oversteek kunnen wagen, want veertien andere renners vluchten nu ook uit het grote peloton.

Daar zien we onder andere de namen van Michal Kwiatkowski, David Gaudu, Louis Meinjtes, Biniam Girmay en Alexey Lutsenko.

Achtervolgende groep

Nog 101 km | Renners wagen de oversteek

Omdat Van der Poel en zijn kompanen niet echt wegkomen, proberen meerdere renners nu de oversteek te maken naar de groep van de Nederlander. Het geldt voor Oier Lazkano, Kévin Vauquelin en Raúl Garcia Pierna en Magnus Cort.

Nog 114 km | Nu een andere Nederlander, Van der Poel in de aanval

Nadat we Frank van den Broek hebben gezien, is het nu de beurt aan een andere Nederlander. Mathieu van der Poel probeert weg te komen. Hij krijgt de Fransman Bryan Coquard en de Belgen Arnaud de Lie en Cedric Beullens mee.

Lukt het deze hardrijders wel om weg te blijven?

Van der Poel in de aanval

Nog 125 km | Weer strandt de aanval

Weer strandt de poging om weg te komen voor Van den Broek & co. Dat betekent dat het peloton weer bij elkaar is.

Er zijn nog ongeveer 40 'vlakke' kilometers over om een kopgroep te forceren.

Nog 128 km | Weer Van den Broek!

Daar gaat Frank van den Broek weer. Nu krijgt hij wat meer renners mee, kan dit dan de eerste geslaagde actie tot een kopgroep worden?

Tobias Johannesen (Uno-X Mobility), Victor Campenaerts (Loto Dstny), David Gaudu (Groupama-FDJ), Brent van Moer (Lotto Dstny) , Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Luke Durbridge (Team Jayco AlUla) en Nico Denz (Bora-hansgrohe) proberen het samen met de Nederlander.

Maar het gaatje is nog altijd niet groot.

Nog 132 km | Nog geen kopgroep, Kelderman vindt het geen spannende dag

Het was wat onrustig, maar er is nog altijd geen kopgroep ontstaan. Dat betekent dat het hele peloton nog bij elkaar is.

In dat peloton rijdt ook Wilco Kelderman. Hij moet vandaag proberen zijn kopman, Jonas Vingegaard, zo goed mogelijk te helpen in de eerste Pyreneeënrit. En gezien de toestand van Vingegaard voor de Tour kan dit best een spannende dag zijn, toch Wilco?

Kelderman vindt het helemaal geen spannende dag: 'Voor jullie meer dan voor ons'

Nog 142 km | Het lukt nog niet voor Van den Broek

Jammer, maar het lukt nog niet voor Van den Broek. Hij en Geschke worden teruggepakt. Wie weet probeert de Nederlander het in de volgende poging weer.

Nog 142 km | Van den Broek probeert het!

Een leuk begin! Het gaat hard in de eerste kilometers, maar niemand leek weg te komen. Nu probeert Frank van den Broek het als eerste. Hij was in de eerste etappe van deze tour al dichtbij een zege en waagt nu opnieuw een poging.

Hij krijgt de Duitser Simon Geschke mee.

Van den Broek op avontuur

Nog 148 km | Capiot stapt af

Al heel snel na het officiële startsein moet Amaury Capiot het peloton al laten gaan. Na heel even op achterstand gereden te hebben, stapt de flink gehavende Belg, die vrijdag betrokken was bij een zware valpartij in de massasprint, definitief af. Hij verlaat in tranen de Tour de France.

Nog 152 km | We gaan nu echt van start!

We gaan nu echt van start. Er zijn 152 kilometers te fietsen, met drie kneiters van bergen. Dit wordt een leuke etappe, dat durven we wel te zeggen.

De start van etappe 14

Vingegaard: 'Mijn vorm is sinds de start enorm gegroeid'

Jonas Vingegaard gaat vandaag de strijd aan met Tadej Pogacar, tenminste dat is de verwachting. Voorafgaand aan de Tour had niemand voor mogelijk kunnen houden dat de Deen van Visma-Lease a Bike in goede vorm aan de Tour zou kunnen deelnemen, na zijn zware valpartij en revalidatie. Maar Vingegaard laat zich steeds meer zien en ziet zelf ook vooruitgang.

"Ik was niet in topconditie bij het begin van de Tour, maar sindsdien ben ik verbeterd. Het was met mijn blessures onmogelijk om bij de start in topvorm te zijn, maar gelukkig is de vorm gegroeid."

En dus zou hij vandaag mee misschien mee kunnen strijden om de etappewinst.

"Natuurlijk hebben we vandaag een plan, dat hebben we altijd. maar dat vertel ik niet op televisie, daar houden we geheim. Ik verwacht dat Pogacar vandaag heel sterk zal zijn, net als alle andere dagen. Vandaag zijn de beklimmingen wat langer en natuurlijk ligt mij dat beter in vergelijking met de voorgaande dagen. Elke dag is hier een strijd, ik ga mijn best doen."

Vingegaard verwacht hele zware rit: 'Als ik me goed voel, ga ik aanvallen'

Nog een renner minder aan de geneutraliseerde start

Niet alleen Tom Pidcock gaat niet van start vandaag, ook Guillaume Boivin van Israel-Premier Tech gaat niet meer van start. De Canadees moet opgeven door ziekte, meldt zijn ploeg.

De rest van de renners gaat ongeveer nu beginnen aan de geneutraliseerde start van de veertiende etappe van de Tour de France van 2024. Over een kilometer of zeven gaan we echt van start.

Poels: 'We zitten 60 kilometer in een casino en hopelijk valt het op rood'

Wout Poels voelt zich goed, zo vertelt hij zaterdagmorgen, vlak voor de start. De Nederlander hoopt dat hij nog een rit kan winnen en misschien is dat vandaag wel een mogelijkheid. "Maar het is aan UAE (het team van Pogacar, red.) of de vluchters ruimte krijgen."

Poels verwacht dat veel renners vandaag een poging zullen wagen om mee te zitten in een vluchtersgroep. "Ik denk dat we 60 kilometer lang in een casino zitten en hopelijk valt het balletje op rood", lacht hij.

Poels wil rit winnen: 'We zitten 60 kilometer in casino, hopelijk valt hij op rood'

Roglic en Vlasov weg, wat moet Bora-hansgrohe nu?

Bora-hansgrohe is onthoofd. Eerder in de Tour viel Aleksandr Vlasov al weg en gisteren viel de echte kopman, Primoz Roglic, weg. "Onze Tour is eigenlijk nu al klaar." Maar bij de Duitse formatie hebben ze wel geprobeerd een nieuw plan te formeren. Daar maakt Van Poppel ook onderdeel vanuit, vertelt hij.

Van Poppel hoopt op eigen succes na wegvallen Roglic: 'Onze Tour is al klaar'

Van Gils snapt helemaal niks van straf na valpartij

Maxim van Gils kreeg gister een boete van 1500 euro opgelegd na de valpartij die ontstond in de sprint van de dertiende etappe. Hij zou de valpartij veroorzaakt hebben, maar de Belg is het daar niet mee eens.

Van Gils snapt niks van straf na valpartij: 'Het was niet mijn fout'

Elk uur een videoupdate rond de koers?

Abonneer je via deze link op het whatsappchannel van de NOS en krijg tijdens elke Tour-etappe een videoupdate van 1 minuut. En mis dus niets van wat er in Frankrijk gebeurt!

Waarom testen ze in het wielrennen nog op corona?

Waarom testen ze in de wielersport nog altijd op corona, terwijl dat in vele landen allang niet meer gebeurt? Dat legt Visma-Lease a Bike-directeur Merijn Zeeman uit.

"Bij andere sporten zullen ze denken dat wij gek zijn omdat we nog steeds op corona testen en mondmaskers dragen. Maar het wielrennen draait om uithoudingsvermogen. Als je een infectie krijgt, presteer je gewoon minder. Daarom nemen we voorzorgsmaatregelen. Daarmee maak je de kans op besmetting van corona of een ander virus wat kleiner. Maar je kunt het risico natuurlijk niet uitsluiten. We doen gewoon voorzichtig."

Lachend denkt Zeeman dan aan Tadej Pogacar. "Het beste medicijn is wat Pogacar is overkomen. Hij kreeg twee weken voor de Tour corona en is nu immuun. Hij is heel relaxt nu, terwijl de rest aan het stressen is."

Bol voelt zich 'oke' na valpartij in sprint

Cees Bol voelt zich wel oké na zijn valpartij van gisteren in de sprint. "Ik heb nog wat last van mijn heupen en knie en ik heb wat sneeën van het hek opgelopen, maar ik denk dat het wel goed gaat komen vandaag. Het was snel duidelijk dat ik geen breuken heb."

Het zal niet een hele lekkere etappe worden voor de Nederlandse sprinter van Astana, want het is vooral klimmen vandaag. "We gaan zien wat het wordt. Als het niet lukt, dan lukt het niet."

Bol na harde valpartij: 'Het was schrikken, maar het valt goed mee'

Gaat Visma offensief of defensief koersen vandaag?

Gaat Visma-Lease a Bike vandaag voor de aanval kiezen, of gaat de ploeg vooral reageren op wat Tadej Pogacar doet? Ploegleider Frans Maassen: "Dat hangt ervan af, wie er in de kopgroep zitten. Het is ook een optie dat wij wat renners meesturen."

"De moraal is goed na de laatste paar etappes met een paar tweede plaatsen voor Van Aert. Vandaag een paar zware bergen. We gaan zien hoe Jonas (Vingegaard, red.) zich houdt, maar we hebben veel vertrouwen."

Mondkapje duikt nu overal op in de tour

Het mondkapje duikt op steeds meer plekken op in de tour. De Belgische wielrenner Remco Evenepoel opperde gisteren na de dertiende etappe om de mondkapjes weer te gebruiken om zo het coronavirus niet nog verder te laten toeslaan in de grote wielerronde. Het virus zorgde namelijk al voor verschillende opgaves.

De eerste journalisten hebben daar gehoor aan gegeven. Bij het Belgische Sporza interviewen ze bij Quickstep al met mondkapje.

Daarnaast zien we bij de ploeg van Pidcock, na zijn besmetting, ook meerdere mondkapjes verschijnen. Al was dat de voorgaande dagen bij enkele ploegen zoals Visma-Lease a Bike, EF Education-EasyPost, Quickstep, INEOS en Israel-Premier Tech al het geval.

Maar Kévin Geniets van Groupama-FDJ was bijvoorbeeld nog niet eerder gespot met een mondkap.

  • NOS
    Mondkapjes bij Belgische journalisten
  • NOS
    Mondkapjes bij INEOS
  • NOS
    Kevin Geniets met mondkapje

87 keer de Tourmalet, met een geldprijs

De Tourmalet wordt vandaag voor de 87ste keer in de tourhistorie beklommen. Geen enkele andere klim werd zo vaak bedwongen door de renners. De Col d'Aspin (76), Aubisque (75) en de Peyresourde (70) zijn ook echte tourklimmen, maar niks kan de Tourmalet bedreigen.

De eerste keer dat de Tourmalet beklommen werd was op 21 juli 1910, tijdens de tiende etappe. De Fransman Luis Octave Lapize was als eerste boven. De laatste keer dat deze berg werd beklommen in de tour was vorig jaar. Tijdens de zesde etappe kwam de Noor Tobias Johannessen als eerste boven.

Degene die vandaag als eerste bovenkomt, wordt beloond met de Souvenir Jacques Goddet, een geldprijs van 5000 euro.

De andere twee bergen die vandaag op de planning staan zijn de Hourquette d'Ancizan en de Pla d'Adet. Deze reuzen worden voor de zesde en elfde keer beklommen.

Col du Tourmalet

De tweestrijd gaat nu echt losbarsten

Met de eerste finish bergop in deze Tour de France worden de verhoudingen tussen topfavorieten Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard vandaag pas écht duidelijk. De voorgaande twaalf ritten vormden een boeiend voorspel op de titanenstrijd die in de Pyreneeën gaat losbarsten.

Pidcock stapt uit Tour de France met coronasymptonen

De Tour zit erop voor Tom Pidcock, dat meldt zijn ploeg INEOS zaterdagmorgen. De Britse wielrenner heeft last van coronasymptonen en de medische staf heeft hem het advies gegeven om naar huis te gaan en daar te herstellen.

Pidcock kon deze Tour nog niet echt overtuigen. Hij won nog geen etappe en stond 36ste in het algemeen klassement, op bijna een uur van leider Tadej Pogacar.

Even terug naar de sprint (en de bewogen dag) van gisteren

Het was een bewogen dag gisteren met een turbulente waaierrit, maar uiteindelijk zorgden de waaiers er niet voor dat er een onverwachte winnaar kwam. Jasper Philipsen was de snelste in Pau en schreef de dertiende etappe op zijn naam. Je kunt de samenvatting van de etappe hieronder terugkijken:

Samenvatting etappe 13: Philipsen slaat opnieuw toe in Tour na turbulente waaierrit

En zo is het profiel van de etappe

Profiel van de veertiende etappe

Wat gaan we zien vandaag?

De 14de etappe in de Tour van 2024 is er één van bijna 152 kilometers. We beginnen dus in Pau, waarna 70 relatief vlakke kilometers volgen. In die kilometers is het voor de aanvallers van vandaag zaak om een kopgroep te gaan vormen. De vraag is dan of die kopgroep de zege krijgt van het peloton met Vingegaard en Pogacar, of dat de grote mannen het uiteindelijk zelf willen opknappen.

Na de vlakke aanloop wacht namelijk de Tourmalet (19 km à 7,4 procent, buitencategorie), het is de meest beklommen col in de Tour (87 keer). Daarna volgt weer een zware klim, de Hourguette d'Ancizan (8,2 km à 5,1 procent, tweede categorie). Als de renners daar ook weer vanaf gedaald zijn, begint de slotklim in het dorp Saint-Lary-Soulan richting het skidorp Pla d'Adet, een klim van 10,6 km à 7,9 procent. Ook weer van de buitencategorie.

Deze etappe (en de slotklim) is waarschijnlijk niet op het lijf geschreven van Mathieu van der Poel, maar voor hem zal het wel een speciale dag zijn. De slotklim van de buitencategorie werd in 1974 voor hte eerst gewonnen door Raymond Poulidor, jawel de opa van Mathieu van der Poel. In de eerste haarspeldbocht van de klim staat een gedenkteken voor de in 2019 overleden opa van Mathieu van der Poel.

Bonjour! We gaan weer echt de bergen in

Bonjour!

Zorg dat je vandaag niet al te veel op de planning hebt staan, want het spektakel in de Tour de France kan wel weer eens los gaan barsten. We gaan namelijk de Pyreneeën in. Sinds de vierde etappe hebben we geen bergen meer gezien van dit formaat, dus de kans dat we spektakel krijgen voor het klassement is best aanwezig. En dat mag ook wel, want de tour is bijna twee volle weken onderweg.

Krijgen we vandaag dus weer een strijd tussen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard? De nummer één en drie uit het klassement willen natuurlijk koste wat het kost elkaar laten zien hoe goed ze zijn. Het belooft spektakel.

We starten rond 13.05 uur in Pau, waar de etappe van gisteren ook finishte. De finish wordt rond 17.30 uur verwacht in Pla d'Adet, waar de renners een slotklim van de buitencategorie moeten bedwingen.

Veel plezier vandaag!

Tour de France etappe 14