Tour-blog
Tour 2024
NOS WielrennenAangepast

Pogacar in het geel na 'droometappe' • Visma baalt: 'UAE op dit moment sterker'

De vierde etappe van de Tour de France:

liveblog gesloten

À demain

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen zijn we terug met de vijfde etappe, waarin er weer kansen liggen voor de sprinters. De route van Saint-Jean-de-Maurienne naar Saint Vulbas baant zich in 177,4 kilometer weg van het hooggebergte. Met slechts twee beklimmingen van de vierde categorie valt er voor aanvallers nauwelijks iets te sprokkelen.

De finish in Saint Vulbas aan de Rhône wordt veracht rond 17.00 uur. Het peloton gaat om 13.15 uur van start.

Profiel van de vijfde etappe

Jakobsen heeft vertrouwen in Nederlands elftal: 'Winnen!'

Spinter Fabio Jakobsen overleefde de bergetappe zonder zich volledig uit elkaar te trekken. "Ik voelde me vandaag al een stuk beter", aldus Jakobsen, die na de interviews op zoek ging naar een plek om voetbal te kijken. Zijn voorspelling voor Roemenië - Nederland? "Winnen, met gemak! Anders horen we daar niet thuis."

Jakobsen overleeft eerste zware bergrit: 'Voelde me vandaag stuk beter'

Vingegaard: 'Het had erger kunnen zijn'

Jonas Vingegaard staat na de eerste bergetappe zogezegd met 1-0 achter in de strijd met Tadej Pogacar. "Maar we hadden verwacht na de eerste dagen al met 3-0 achter te staan, dus het is eigenlijk een kleine overwinning."

"De tijd die ik vandaag verloor zat hem vooral in het tweede, snelle deel van de afdaling. Daar had Pogacar het voordeel van de zwaartekracht,"

Bekijk hier de volledige reactie van Jonas Vingegaard:

Vingegaard baalt van tijdverlies: 'Maar hadden het erger verwacht in eerste dagen'

FINISH | Iedereen op tijd binnen

Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Mark Cavendish bollen in het laatste groepje over de streep. Op de klok nog ruim vier minuten, dus over de tijdslimiet hebben deze sprinters niet hoeven stressen in de laatste kilometers. Iedereen is op tijd binnen.

De laatste finishers in de vierde etappe

Ploegleider Niermann: 'Nice is nog ver'

Grischa Niermann, ploegleider van Visma, probeert positief te blijven na de eerste tik die zijn kopman Jonas Vingegaard kreeg van Tadej Pogacar. "Of dit een tegenvaller is, weet ik niet", zegt Niermann. "Als wij afgelopen vrijdag hadden gezegd dat we na vier dagen 15 seconden achter Pogacar zouden zitten, waren we tevreden."

"Natuurlijk is het nu even een kleine tegenvaller, we hadden gehoopt dat Jonas met hem mee zou kunnen. Maar we wisten dat dit een mogelijkheid was. Pogacar was vandaag gewoon beter. Maar we zijn ervan overtuigd dat Jonas beter kan worden tijdens deze Tour."

Als afsluiter gooit Niermann er de 2024-variant van het ultieme Tour-cliché in: "Nice is nog ver."

'Visma op dit moment niet zo sterk als UAE'

"Pogacar heeft een heel sterke ploeg", merkte ook Wilco Kelderman vandaag. "Zo sterk zijn wij op dit moment niet."

Bekijk hier de hele reactie van Kelderman:

Kelderman: 'Op dit moment zijn wij niet zo sterk als UAE, maar Tour is nog lang'

Pogacar: 'Droometappe!'

Pogacar tevreden na slagen masterplan: 'Dit was een droometappe'

"Dit was het plan en we hebben het perfect uitgevoerd", zegt Tadej Pogacar in het eerste interview na de finish. "Het was een droometappe, en ik ben heel blij dat ik het solo af kon ronden."

"We wilden vandaag een flinke tik uitdelen, ik ken deze omgeving goed, het voelde als een thuisrit. Ik had goede benen en moest ze laten gelden."

Bekijk hier de aanval van Pogacar:

Pogacar valt aan vlak voor de top van de Galibier

Top tien van de etappe en het nieuwe klassement

  • NOS
    De uitslag van de vierde etappe
  • NOS
    Het nieuwe algemeen klassement

FINISH | Evenepoel tweede, Ayuso derde

Remco Evenepoel komt op ruim dertig seconden van Pogacar als tweede over de streep, de Belg reed een goed tweede deel van de afdaling.

Juan Ayuso, ploeggenoot van Pogacar, wordt derde. Achter hem Roglic, en dan pas Vingegaard. De Deen lijkt ook op zijn andere concurrenten nog wat tijd te verliezen.

FINISH | Dubbelslag Pogacar in Valloire

Tadej Pogacar dendert Valloire in, pakt de ritzege en slaat de eerste grote slag in deze Tour!

Vingegaard, Ayuso, Rodriguez, Evenepoel en Roglic zijn in aantocht.

Nog 6 km | Pogacar daalt veel beter

Het gat tussen koploper Pogacar en achtervolger Vingegaard groeit. Tijdens de afdaling is de voorsprong van Pogacar van 10 seconden gegroeid naar 30 seconden. Het gaat nog een paar kilometer bergafwaarts, alleen de laatste kilometers zijn relatief vlak.

Ayuso, Rodriguez, Evenepoel en Roglic komen steeds dichterbij Vingegaard.

Nog 12 km | Op weg naar dubbeslag

Tadej Pogacar duikt de Galibier af, aan het eind van de afdaling wacht in Valloire voor hem de dagzege en de gele trui. Vingegaard ligt op de tweede plaats, 15 seconden achter de Sloveen.

Het groepje daarachter bestaat uit Ayuso, Rodriguez en Roglic. Evenepoel rijdt nog een stukje verder op achterstand.

Nog 18 km | Pogacar als eerste boven

De 8 bonificatieseconden (en 20 bergpunten) zijn voor Pogacar, die afdaalt richting de gele trui. Tien seconden achter hem komt Vingegaard over de top, Evenepoel komt als derde boven.

Tadej Pogacar

Nog 19 km | Pogacar valt aan!

In de laatste kilometer voor de top van de Galibier valt Pogacar aan. Vingegaard springt op zijn wiel en is de enige die kan volgen. Voor Evenepoel, Roglic en Rodriguez gaat het te snel.

Op 400 meter van de top versnelt Pogacar nog een keer, hij wil ook Vingegaard lossen maar dat lukt slechts mondjesmaat.

Pogacar valt aan, Vingegaard volgt

Nog 21 km | Samenstelling voorste groep

Het harde werk van UAE, met nu Joao Almeida op kop, maakt veel slachtoffers. Bijna geen enkele knecht van de concurrenten van Pogacar kan volgen. Ook Jorgensen, de laatste helper van Vingegaard, is eraf gereden, net als Adam Yates (UAE), vorig jaar nog op het podium van de Tour.

In de voorste groep zien we nog 8 renners: Juan Ayuso, Joao Almeida, Tadej Pogacar (UAE), Jonas Vingegaard (Visma), Carlos Rodriguez (Ineos), Primoz Roglic (Bora), Mikel Landa, Remco Evenepoel (Soudal),

De acht koplopers op de Galibier

Nog 25 km | Carapaz in de problemen

Terwijl de laatste overblijfselen van de kopgroep worden opgepeuzeld kan geletruidrager Richard Carapaz het tempo niet volgen en wordt gelost.

Hij is niet de eerste, Simon Yates was zojuist het eerste grote slachtoffer van het werk van UAE. En ook Pidcock kan niet volgen. Het peloton bedraagt nu niet veel meer dan 20 renners.

Andere grote namen melden zich nu vooraan. We zien Pogacar, Roglic, Evenepoel en Vingegaard in elkaars buurt.

Nog 27 km | Lazkano alleen vooruit

Lazkano is de sterksten van de kopgroep en laat de rest achter zich. Gaudu en Johannessen proberen nog te volgen, maar ook de voorsprong op het peloton loopt op de flanken van de Galibier steeds verder terug. Onder de 50 seconden nu.

Kopmannen Vingegaard, Pogacar, Roglic en geletruidrager Carapaz rijden nog uit het zicht. Zij zitten wat verder naar achteren in het peloton, omringd door ploeggenoten proberen zij uit de straffe tegenwind te blijven. Achteraan staat de deur wagenwijd open, de groep slinkt.

Nog 32 km | Aanvallen in de kopgroep, Van der Poel lost

Na het werk van Politt neemt ploeggenoot Tim Wellens het tempowerk over op kop van het peloton. De voorsprong van de kopgroep loopt snel terug tot onder de anderhalve minuut.

Voor Armirail wordt het te heet onder de voeten, hij probeert weg te rijden uit de kopgroep en krijgt Grégoire, Barguil en Williams met zich mee. Ver komt het viertal niet. Lazkano is de volgende die het probeert

Van der Poel kan niet mee, hij gaat op eigen tempo verder en zal zich terug laten zakken.

Mathieu van der Poel kan de kopgroep niet volgen

Nog 37 km | Politt voert het tempo op

We zien hem al flinke tijd op kop van het peloton, maar Nils Politt (UAE) zet zijn kenmerkende witte tanden nu echt op elkaar. Kopman Pogacar lijkt opdracht te hebben gegeven aan de sterke Duitser om het tempo op te voeren. De kopgroep heeft nog altijd 2 minuten voorsprong en mogen dus nog hopen als eerste boven te komen.

Nils Politt

Nog 42 km | Klimmen op de Galibier

In de vallei is het peloton weer flink gegroeid, en iedereen weet dat het nu menens is. Ook Primoz Roglic laat zich eindelijk zien. Hij reed lange tijd achterin en maakte zich niet druk toen het peloton in stukken scheurde.

Met de hulp van ploeggenoot Haller rijdt de Sloveen nu voorin, in de buurt van concurrenten Vingegaard, Pogacar en Evenepoel.

De kopgroep begint eraan: de Col du Galibier. De laatste beklimming van de dag is, vanaf deze kant, 23 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 5,1 procent. De top ligt op 2.642 meter hoogte, daar zijn naast bergpunten (20 voor de winnaar) ook bonusseconden te verdienen: 8, 5 en 2 seconden.

Nog 55 km | Snelle afdaling

Het gaat heel hard in de afdaling naar Briançon, zo hard zelfs dat het peloton in stukken het dal bereikt. Dat komt met name door de mannen van UAE, die zich met z'n allen op kop van het peloton hebben gezet.

De ploeg van Pogacar trekt niet door, waardoor het peloton zo waarschijnlijk weer bij elkaar komt aan de voet van de Galibier.

Nog 68 km | Williams weer als eerste boven

Het sprintje om de punten wordt voor de tweede keer vandaag gewonnen door Stephen Williams. De Brit schrijft wederom 5 punten bij en klimt naar de derde plaats in het bergklassement.

Achter Williams wordt Barguil dit keer tweede (3 punten), voor Madouas (2).

Stephen Williams klopt Warren Barguil (rechts) en Valentin Madouas

Nog 70 km | De Tour is in Frankrijk!

Terwijl Politt (UAE) en Tratnik (Visma) vooraan het peloton de koers controleren steekt de kopgroep de grens over. Het is zover, de Tour de France is thuis, in Frankrijk. De top van de Col de Montgenèvre is in zicht, nog 2 kilometer klimmen.

De voorsprong van de 17 mannen in de kopgroep bedraagt een goede 2 minuten.

Ondertussen in Oostenrijk | Rogers klopt Ganna in proloog

De Ronde van Oostenrijk is begonnen met een verrassende winnaar van de proloog. Niet Filippo Ganna maar de 19-jarige Cameron Rogers - neefje van drievoudig wereldkampioen tijdrijden Michael Rogers - was de snelste over drie vlakke kilometers in St. Pölten. De jonge Australiër van Lidl-Trek reed gemiddeld 49,4 kilometer per uur en finishte na 3,38 minuten, nipt een seconde sneller dan de sterke Italiaan.

De in Leiden opgegroeide Tsjech Tomas Kopecky werd derde, Sjoerd Bax was op de elfde plaats de eerste met een Nederlands vlaggetje achter zijn naam.

Nog 80 km | Dalen en dan weer omhoog

Vlakke kilometers zijn nauwelijks te vinden in deze etappe. De komende kilometers gaan nog omlaag en dan volgt de beklimming van de Col de Montgenèvre (8,3 kilometer aan gemiddeld 6 procent).

Het peloton houdt de kopgroep in toom. Veel ruimte krijgen de aanvallers vandaag niet. Achter het peloton rijdt een flinke groep op achterstand. Veel sprinters, maar ook Van Aert. De Belg van Visma heeft niet zijn beste dag.

Nog 89 km | Williams als eerste boven

Stephen Williams wint het sprintje om de punten bovenop Sestrières en pakt 5 punten. Hij gaat nog net langs bollentruidrager Madouas, die als eerste aanging maar slechts 3 punten kan bijschrijven. Barguil pakt er 2, Johannessen sprokkelt het laatste puntje.

De voorsprong van de kopgroep is ondertussen wel teruggelopen tot een kleine twee minuten.

Stephen Williams als eerste op de top

Nog 95 km | Voorsprong loopt flink op

De ploegen van Pogacar en Evenepoel hebben even overlegd en laten deze kopgroep voorlopig rijden. De voorsprong is in korte tijd snel opgelopen tot bijna drie minuten.

Nog 100 km | Kopgroep met minuutje voorsprong

Zeventien renners hebben halverwege de beklimming van de Sestrières een voorsprong van ongeveer een minuut. De ploegen van de grote klassementsmannen zijn niet vertegenwoordigd, zij rijden op kop van het peloton om de voorsprong binnen de perken te houden. Toch lijkt het erop dat deze groep, in ieder geval voorlopig, weg mag.

De best geklasseerde renners in de kopgroep zijn Warren Barguil en Odd Christian Eiking, zij staan in het algemeen klassement op 2.31 minuten van geletruidrager Richard Carapaz. Valentin Madouas zit er ook bij, de drager van de bollentrui zal de leiding in het bergklassement willen overnemen van Abrahamsen, die niet meezit.

Nog 107 km | Van der Poel valt aan

Vooraan rijdt een kopgroepje van zes, maar daarachter zien we Van der Poel weer. Nu niet om het gat dicht te rijden, maar mee in de aanval te gaan. De wereldkampioen trekt door en krijgt zo'n tien renners mee in zijn wiel. Zo'n 16 renners nu vooraan, met onder meer bollentruidrager Madouas, de Brit Williams en Loetsenko.

De voorsprong op het peloton een kleine halve minuut.

Nog 112 km | Breuken in het peloton

Na de tussensprint is het, de rest van de dag, aan de klimmers. Het gaat geleidelijk omhoog richting Sestrières, een klim van de tweede categorie. Een klein groepje maakt zich vooraan los, achteraan zien we ook breuken in het peloton.

Sprinters als Jakobsen, Groenewegen en Cavendish hebben de grote groep al laten gaan en vormen met hun knechten een bus. Maar ook mannen als Van Aert, Poels moeten laten gaan. De verschillen zijn klein en de percentages nog mild, dus het kan allemaal nog bij elkaar komen.

We spraken Fabio Jakobsen voor de start over zijn moeilijke eerste dagen en de bergetappe van vandaag:

Jakobsen: 'Wil er zo lang mogelijk aanhangen, gelukkig rijden we richting verkoeling'

Nog 120 km | Pedersen wint sprintje

De aanvalslustige Pedersen wint de tussensprint en kan 20 punten bijschrijven. Niet genoeg om Abrahamsen uit de groene trui te rijden, want de Noor doet slim mee, wordt vijfde in de tussensprint en rijdt morgen zeer waarschijnlijk weer in het groen.

Girmay, de ritwinaar van gisteren, wordt tweede in dit sprintje en zit Abrahamsen nu op de hielen in het puntenklassement.

Strijd om de groene trui

Jonas Abrahamsen 87 (+11)
Biniam Girmay 83 (+17)
Mads Pedersen 79 (+20)
Kévin Vauquelin 60
Bryan Coquard 45 (+15)

Nog 123 km | Van der Poel in actie

Alpecin-Deceuninck wil het natuurlijk niet dat Pedersen de volle buit pakt bij de tussensprint. Zij mikken met topsprinter Philipsen op de groene puntentrui. En wie komt er dan naar voren om orde op zaken te stellen? De wereldkampioen.

Mathieu van der Poel zet zich op kop van het peloton om te helpen het gaatje naar de kopgroep te dichten. Dat gaat lukken, mooi op tijd voor de tussensprint.

Nog 131 km | Pedersen voor de punten, Nederlanders gaan mee

Mads Pedersen reed even alleen voorop en zit nu in een kopgroep van zes man. De Deen zet zijn zinnen op de eerste tussensprint, die is al over ruim tien kilometer.

De mannen die hem vergezellen vooraan kijken waarschijnlijk verder. We zien namelijk onder meer de Nederlanders Wout Poels en Frank van den Broek, maar ook Harold Tejada en Magnus Cort.

De voorsprong is nog altijd klein: zo'n twintig seconden.

Pedersen, Poels en Van den Broek in de kopgroep.

Nog 139 km | Vliegende start Campenaerts

Het startsein is nog niet gegeven of Victor Campenaerts vliegt er al vandoor. De Belg kijkt om of hij al een gaatje heeft, maar iedereen let op. Wout van Aert zit in zijn wiel, daarachter wordt het peloton al op een lint getrokken.

Een kopgroep wordt (nog niet gevormd), maar de Lotto-ploeg van Campenaerts heeft duidelijk plannen.

Campenaerts en Van Aert vooraan

Départ réel | Etappe vier officieel van start

Het officiële startsein is gegeven voor de vierde etappe van deze Tour de France. Dus is nu de vraag: welke renners willen in de vlucht van de dag zitten? Of beter, wie niet? Een bergetappe zal meer enthousiasme losmaken dan de vlakke rit van gisteren.

Départ fictif | Renners onderweg!

De renners stappen op voor de bijna 140 kilometer lange vierde etappe. Ze rijden op hun gemak weg uit Pinerolo, op naar de bergen! Na een aantal geneutraliseerde kilometers, zal het officiële startsein over een minuut of tien gegeven worden.

  • NOS
    Geletruidrager Richard Carapaz
  • nos

Kelderman: 'Etappe leent zich niet echt om iets te doen'

Wilco Kelderman geeft al iets meer prijs dan zijn kopman. "Deze etappe leent zich niet echt om iets te doen. Vrij veel wind tegen. We beslissen in koers wat we gaan doen. Het is geen finish bergop. Natuurlijk wel een lastige en lange klim, maar niet lastig genoeg om gaten te slaan."

Kelderman verwacht geen grote gaten in eerste bergrit: 'Rijden defensief'

Vingegaard goed voorbereid op laatste afdaling

"We zullen zien hoe de benen voelen vandaag. Op basis daarvan maken we keuzes", zegt Jonas Vingegaard voor de start in Pinerolo. Wat die keuzes zijn voor Vingegaard en Visma-Lease a Bike? "Of we gaan rijden of niet, wat de tactiek precies wordt."

De Deen is goed voorbereid en heeft vertrouwen in zijn kunsten bergop, en in de afdaling. De zware crash in de Ronde van het Baskenland, die zijn voorbereiding overhoop gooide, lijkt niet meer in zijn hoofd te zitten. "Ik heb de laatste afdaling acht dagen geleden verkend. Het eerste deel is heel technisch, daarna is het veel rechtdoor, een snelle afdaling. Ik denk dat ik al weer heb laten zien dat ik goed kan dalen. Natuurlijk had ik een pittige crash in Baskenland, maar ik heb genoeg vertrouwen om goed te dalen."

Vingegaard voorbereid op snelle afdaling naar de finish: 'Heb genoeg vertrouwen'

Strijd om de gele trui

Zien we vandaag een echte strijd tussen de grote mannen? Zondag gaven Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard al een voorproefje, toen ze er samen vandoor gingen op de San Luca.

Maar wie vandaag wil winnen en de concurrentie op achterstand zetten, zal niet alleen goed moeten klimmen. De finish ligt namelijk niet op de Galibier, maar in het dal in Valloire.

Verschillen in het klassement zijn er nog nauwelijks tussen de grote mannen, dus het kan ook meteen een strijd om de gele trui opleveren. Bekijk hier de top van het algemeen klassement:

Het algemeen klassement na etappe 3

De Alpen in!

Na drie etappes in Italië maken de renners de oversteek naar Frankrijk door de Alpen. Klimmen dus!

De etappe is niet enorm lang, met 139,6 kilometer vrij overzichtelijk zelfs. Maar het peloton moet wel 3.600 hoogtemeters overbruggen. Dit zijn de beklimmingen:

  • Sestrières: 39,9 kilometer lang, stijgt gemiddeld 3,9 procent (2de categorie)
  • Col de Montgenèvre: 8,3 kilometer lang, stijgt gemiddeld 5,9 procent (2de categorie)
  • Col du Galibier: 23 kilometer lang, stijgt gemiddeld 5,1 procent (buitencategorie)

Veel klimkilometers dus, waarvan een groot deel boven de gevreesde 1.800 meter-grens, de hoogte waarboven zelfs de beste klimmers het moeilijk kunnen krijgen.

De top van de Sestrières en die van de Col de Montgenève liggen erboven en die van de Galibier met z'n 2.627 meter zelfs ruimschoots. Geen boom meer te bekennen op die hoogte.

Profiel van de vierde etappe

Bonjour!

Of, voor het laatst, buongiorno! Vanmiddag steekt het peloton de grens over om te finishen op Frans grondgebied in Valloire.

Daar wordt de finish van vierde etappe van de Tour de France verwacht tussen 17.05 en 17.40 uur. De etappe start in het Italiaanse Pinerolo, waar de renners om 13.05 uur vertrekken en zo'n tien minuten later het officiële startsein wordt gegeven.