Tadej Pogacar met Jonas Vingegaard in het wiel
NOS Wielrennen

Zelfs 'avonturier' Pogacar zweert nu bij wetenschappelijke benadering: 'Elk detail telt'

"Ik wil niet slecht over mijn team praten, maar toen ik zes jaar geleden bij UAE Emirates kwam was het best amateuristisch", vertelt Tadej Pogacar. Het team van de geletruidrager in de Tour de France ging mee in de wetenschappelijke wedloop met andere wielerploegen, met als resultaat dat de Sloveen nu alle klimrecords verpulvert.

Bij Visma - Lease a Bike, de ploeg van Jonas Vingegaard, kloppen ze zichzelf regelmatig op de borst als het om de vooruitgang in het wielrennen gaat. De Nederlandse ploeg zweert bij de wetenschappelijke benadering en dat leverde grote successen op. Vorig jaar won de ploeg de Giro, Tour én Vuelta.

Sportarts Guido Vroemen legt uit hoe het kan dat renners steeds snellere tijden neerzetten:

Nooit eerder werd er zo snel gereden in de Tour: hoe kan dat?

Maar dit jaar is alles anders. Mede door valpartijen van sleutelrenners verloopt het jaar van Visma tegenvallend, terwijl Pogacar met zijn UAE Emirates het ene succes na het andere viert. Pogacar won de Giro, domineert nu in de Tour en zegevierde ook nog in Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik.

Avonturier

Dat doet de Sloveen ogenschijnlijk niet met zo'n planmatige aanpak als Visma, waar alles tot in de puntjes wordt uitgetekend. 'Pogi' heeft meer het imago van een avonturier, die met veel plezier zijn sport beoefent en aanvalt wanneer hij daar zin in heeft.

Pogacar neemt een flinke slok water na de finish van de vijftiende etappe

Zo zei Pogacar eerder deze Tour: "Die aanval van Yates was niet gepland, maar het pakte wel heel goed uit", nadat zijn teamgenoot met een ontsnapping de Visma-ploeg veel overwerk bezorgde in de laatste rit voor de Pyreneeën. En over de slotklim van gisteren naar Plateau de Beille: "Ik had die berg nooit verkend, maar Yates vertelde me dat hij erg zwaar was. Nou, dat bleek te kloppen."

Zulke dingen zouden ondenkbaar zijn bij Visma, waar ploegleider Grischa Niermann letterlijk elke kilometer van het Tour-parcours dit voorjaar met de auto heeft verkend. De Nederlandse ploeg heeft al maanden een gedetailleerd beeld van wat er in de Tour te wachten staat en smeedt per etappe een plan waar de grote concurrent Pogacar aangevallen of juist gecontroleerd moet worden.

En toch gaat er achter die meer ontspannen houding van Pogacar wel degelijk een wetenschappelijke benadering schuil. "Het is echt bizar om te zien hoe de ploeg in zes jaar tijd veranderd is", zegt hij.

"Zes jaar geleden draaide het voedsel alleen om koolhydraten. Bij het ontbijt aten we elke dag pasta of rijst en misschien een omelet. Nu is het meer een normaal ontbijt, maar alles wordt wel tot op de gram afgemeten en precies getimed wanneer je het moet eten."

Voedingsdeskundige

Het was voor de avontuurlijke flierefluiter Pogacar niet eenvoudig om mee te gaan in die exacte benadering. "Een jaar nadat ik bij de ploeg was gekomen, arriveerde de nieuwe voedingsdeskundige. Het kostte me een jaar of vier voordat ik me er mentaal helemaal aan kon overgeven. Het vraagt best veel van je om zo nauwgezet te eten."

Maar de resultaten mogen er zijn. Na twee weken in de Tour de France heeft Pogacar ruim drie minuten voorsprong op Vingegaard, die gisteren naar eigen zeggen de beste prestatie van zijn leven leverde op de fiets. Pogacar was alleen nog veel sneller.

De verklaring voor die topprestatie moet niet alleen in de voeding gezocht worden. "We letten nu op elk detail: van wattages tot voeding en van trainingskampen tot materialen, alles is geëvalueerd."

Tadej Pogacar in het peloton

"De fietsen zijn ook veel sneller dan vijf jaar geleden, echt ongelooflijk. Met name de banden zijn veel beter geworden, maar ook het frame, de aerodynamica, alles is gewoon beter en sneller nu."

Vuurwerk

Die ontwikkeling is mede te danken aan de concurrentie. "We pushen elkaar om nieuwe limieten te vinden. Visma en ook Ineos en wij zijn steeds op zoek naar nieuwe dingen."

Het heeft er alle schijn van dat de wetenschappelijke benadering Pogacar zijn derde Tour-zege gaat opleveren. Al is hij er zelf ondanks zijn ruime zege nog niet gerust op: "Vingegaard zei dat hij nog niet opgeeft en dat het nog niet beslist is. Dat is correct."

"Want het zal een zware laatste week worden, waarin iedereen nog voor vuurwerk wil zorgen. Visma zal zeker nog een etappe kiezen om mij aan te vallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl