NOS Wielrennen

Man gooit chips in gezicht Pogacar en Vingegaard, rennersvakbond dient klacht in

De internationale wielrennersvakbond CPA dient een klacht in tegen de man die op de slotklim naar Pla d'Adet chips gooide in het gezicht van Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard.

Op de beelden is te zien hoe een man met een Bretonse vlag om het ontblote bovenlichaam op twee kilometer van de finish een zak met chips onder de neus steekt van Pogacar, die in volle inspanning is.

Toeschouwer gooit chips naar Pogacar en Vingegaard op slotklim

Ook Jonas Vingegaard werd lastiggevallen door de toeschouwer.

"Ik hoorde veel boegeroep en er was iemand die chips naar mij gooide", zei hij na afloop. "Dat is een beetje vreemd om te doen. Wat doe je dan hier? Blijf gewoon langs de weg staan en moedig iedereen aan."

'Respectloos'

Op sociale media zorgde het incident al meteen voor ophef. Oud-renner Adam Hansen, de voorzitter van de internationale rennersvakbond CPA, kondigde op X juridische stappen aan. "Dit is respectloos en wordt niet getolereerd. De CPA zal met plezier juridische stappen ondernemen tegen deze man."

Het is zeker niet voor het eerst dat het publiek zich op negatieve wijze laat gelden in het wielrennen. Dit incident doet denken aan wat Mathieu van der Poel overkwam op weg naar de zege in Parijs-Roubaix dit voorjaar.

Toen gooide een Vlaamse vrouw een petje naar de fiets van Van der Poel, die in volle inspanning was. Ook toen werd aangifte gedaan, door de Franse vakbond voor profwielrenners (UNCP) en gesteund door de CPA.

In het veldrijden en ook in de Ronde van Vlaanderen kreeg Van der Poel ook te maken met onbehoorlijk gedrag van toeschouwers, waaronder het gooien met bier en urine. Zelf werd Van der Poel beboet toen hij reageerde door in de veldrit van Hulst naar opruiende supporters te spugen.

Opi en Omi

In 2021 veroorzaakte een vrouw onopzettelijk een massale valpartij in de Tour de France door op de weg te gaan staan met een groot aanmoedigingsbord met daarop de tekst 'Allez Opi - Omi'.

De CPA en de UNCP zorgden ervoor dat de vrouw een boete van 1.200 euro moest betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl