Etappe 4 van de Tour de France 2024
NOS Wielrennen

Etappe 4: gaat Pogacar rivaal Vingegaard ook testen op Galibier?

Ze zien elkaar drie weken per jaar, drie weken aaneen en vaak rijden ze dan als eenzaam duo door het hooggebergte. In etappe twee gaven Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard al een voorproefje, toen ze er samen vandoor gingen op de San Luca.

In etappe vier is de kans groot dat ze ook samen overblijven. In de ijle berglucht op de Galibier. Want daar zijn vanmiddag alle ogen op gericht in de finale van de vierde etappe van de Tour de France. De finish is niet op de Galibier, maar in het dal in Valloire.

De etappe is niet enorm lang, met 139,6 kilometer vrij overzichtelijk zelfs. Maar het peloton moet wel 3.600 hoogtemeters overbruggen. Dit zijn de beklimmingen:

  • Sestrières: 39,9 kilometer lang, stijgt gemiddeld 3,9 procent (2de categorie)
  • Col de Montgenèvre: 8,3 kilometer lang, stijgt gemiddeld 5,9 procent (2de categorie)
  • Col du Galibier: 23 kilometer lang, stijgt gemiddeld 5,1 procent (Buitencategorie)

Veel klimkilometers dus, waarvan een groot deel boven de gevreesde 1.800 meter-grens, de hoogte waarboven zelfs de beste klimmers het moeilijk kunnen krijgen.

De top van de Sestrières en die van de Col de Montgenèvre liggen erboven en die van de Galibier met z'n 2.627 meter zelfs ruimschoots. Geen boom meer te bekennen op die hoogte.

Profiel van de vierde etappe

Michael Boogerd noemt het een serieuze bergrit. "Ik ken die rit. Normaal rij je 'm andersom. Het is een lastige." De kans dat een selecte groep klassementsfavorieten vooraan overblijft, is groot. Zeker op de Galibier.

"Daar verwacht ik dat UAE gaat proberen Vingegaard flink wat tijd aan te smeren. Dat ze het vuur na aan de schenen leggen van Visma-Lease a Bike en Vingegaard. Dan is de vraag: kan hij volgen, ja of nee?" denkt Tom Dumoulin hardop. Op de korte, steile San Luca gaf Vingegaard geen krimp toen Pogacar aanviel.

13 juli 2022

Pogacar heeft geen goede herinneringen aan de laatste Tour-rit waarin het peloton de Galibier over moest. Toen werd de Sloveen in de elfde etappe het slachtoffer van het masterplan van Jumbo-Visma: Vingegaard reed zijn rivaal op bijna drie minuten achterstand en legde de basis voor zijn eerste Tourzege.

Samenvatting etappe 11: Jumbo-Visma rijdt Pogacar uit het geel

Nu zijn de verhoudingen wel wat anders. De situatie is in zekere zin omgedraaid: UAE zal proberen Vingegaard te kraken. En nu fietsen meer toprenners mee. Denk aan Remco Evenepoel, Primoz Roglic en de nieuwe geletruidrager Richard Carapaz.

Roglic maakte geen goede indruk op de San Luca. Evenepoel kwam in de slotkilometers nog goed terug. Toch denkt Dumoulin dat het vandaag, in de echt hoge bergen, te lastig wordt voor de Belg. "Als we afgaan op de Dauphiné, en Vingegaard en Pogacar gaan vol over de Galibier, dan verwacht ik dat Evenepoel tekortkomt."

Finish na afdaling

Voordeel voor de gelosten op de Galibier: de finish ligt na een afdaling in wintersportdorp Valloire. Een afdaling naar de finish, was daar nou juist niet veel kritiek op laatste tijd, omdat het misschien te gevaarlijk is? Renners zouden juist als er een ritzege op het spel staat meer risico gaan nemen.

"Het zal vast een beetje meespelen, maar ik denk dat iedereen die afdaling kent en voorbereid heeft", zegt Boogerd. "Ik verwacht niet dat het iets heel gevaarlijks gaat opleveren."

Het algemeen klassement na etappe 3

De eerste echte bergetappe van deze Tour de France. Een groot feest voor klimmers, een vreselijke dag voor sprinters. Na de finish in Turijn vreesde Fabio Jakobsen deze rit al: "Eerst morgen maar eens overleven", bibberde hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl