NOS Wielrennen

Groenewegen lacht bij de start en baalt na de finish: 'Ik was veruit de snelste'

  • Bart van Dooijeweert

    volgt de Tour de France

  • Bart van Dooijeweert

    volgt de Tour de France

Groenwegen was 'by far' de snelste, maar finisht als vijfde: 'Er was geen ruimte'

Woest gebarend kwam Dylan Groenewegen over de streep in Turijn. De Nederlandse sprinter zat klem in de massasprint in de derde etappe van de Tour de France en eindigde slechts als vijfde.

"Als je de beste bent, dan kun je niet tevreden zijn met een vijfde plek, klaar", foeterde Groenewegen, nadat hij eerst enkele minuten boos en teleurgesteld voor zich uit had gestaard bij het uitrijden voor de teambus.

"Ik denk dat ik veruit de snelste was", aldus de Nederlands kampioen. "Maar het gaat erom wie als eerste over de streep komt en dat was ik niet."

Toch zonder neuskap

Enkele uren eerder in Piacenza had Groenewegen zich nog met opgewekt gemoed bij de start gemeld. Op zijn neus een fietsbril met opvallende neuskap. "Ik hoop dat het werkt, anders rij ik de hele dag mooi voor schut", lachte hij.

Groenewegen bij de start met zijn opvallende neuskap

Die neuskap moest voor meer aerodynamica zorgen en voorkomen dat er lucht onder zijn bril kwam. Een innovatie die wellicht marginale voordelen zou brengen. Het kan in zo'n massasprint immers op millimeters aankomen. Maar Groenewegen zette de neuskap voor de sprint toch af, nadat hij er de hele dag mee rond had gereden in de wandeletappe naar Turijn.

Of hij met neuskap sneller was geweest, zullen we nooit weten. "Ik heb niet voluit kunnen sprinten", stelde de Amsterdammer gelaten vast. "Mijn benen voelden goed, ik voelde me sterk. Daarom kan ik met een vijfde plaats niet tevreden zijn. Maar het is wat het is, dan had ik maar verder van voren moeten zitten."

Chaos

Groenewegen moest de eerste massasprint in de Tour de France van achteruit beginnen, nadat hij in de remmen had moeten knijpen vanwege een valpartij in de slotkilometers. Daarbij werd topfavoriet Jasper Philipsen uitgeschakeld, vorig jaar winnaar van vier sprints in de Tour.

Groenewegen werd door zijn sprintaantrekker Elmar Reinders nog afgezet in het wiel van de latere winnaar Biniam Girmay. Maar hij had geen ruimte om de Eritreër langs de hekken te passeren en kreeg vervolgens ook nog een zetje van Belgisch kampioen Arnaud De Lie.

"Als we het over rechte lijnen hebben, dan was dit iets anders", mopperde Groenewegen. "Niet per se van Girmay, hoor, maar daarna ging er wel iemand van zijn lijn. Geen idee wie dat was, het ging allemaal zo snel."

Groenewegen (links) komt balend over de streep, naast hem De Lie en Girmay

Ook Reinders was teleurgesteld met de vijfde plaats van Groenewegen. "Dylan heeft niet voluit kunnen sprinten. Hij kwam wel in een goede positie maar er was geen ruimte."

"Dylan is gewoon goed op dit moment. Eigenlijk moet je dan ook winnen, maar hij werd gehinderd en kon geen kant op." Het hoort ook bij de hectiek van de massasprint, weet Reinders. "Je weet dat er tien ploegen mee willen sprinten, het is chaos. Iedereen gaat ervoor, iedereen neemt risico. Dan kan dit gebeuren."

Sneer naar UCI

Dat Groenewegen door een valpartij van Philipsen en een handvol renners van Israel-Premier Tech werd gehinderd, zat hem niet lekker. "We moesten een aantal keer remmen, omdat er heel wat mensen op de weg stonden."

"De UCI heeft over heel veel dingen iets te melden. Maar wat dranghekken neerzetten in de laatste vijf kilometer van een sprintetappe van de Tour de France, ik denk niet dat dat heel veel kwaad kan", zei hij sarcastisch.

Vorig jaar eindigde Groenewegen viermaal in de top vijf in de Tour de France, maar kon hij niet winnen. Hij verwacht dat het dit jaar wel gaat lukken. "Nu had ik echt overschot in de sprint, vorig jaar was dat niet zo. Ik zeg het ook eerlijk als ik niet de snelste ben, maar nu had ik dat gevoel wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl