NOS Wielrennen•

Poels voor elfde keer naar Tour de France, slechts zeven Nederlanders reden hem vaker

Wout Poels is door zijn ploeg Bahrain Victorious geselecteerd voor de Tour de France. Het wordt de elfde Tour-deelname voor de 36-jarige Limburger.

Slechts zes Nederlandse renners reden de Tour vaker dan Poels, die op gelijke hoogte komt met Erik Breukink, Gerben Karstens en Steven Rooks.

Joop Zoetemelk staat met zestien deelnames bovenaan de lijst, gevolgd door Gerrie Knetemann, Henk Lubberding (dertien), Hennie Kuiper, Michael Boogerd, Bauke Mollema en Erik Dekker (twaalf).

Vorig jaar boekte Poels zijn eerste etappezege in 's werelds belangrijkste wielerkoers. Drie jaar geleden reed hij lange tijd aan de leiding in het bergklassement, maar moest hij de bolletjestrui vlak voor Parijs toch nog afstaan aan Tadej Pogacar.

Voorheen reed Poels de Tour vaak als knecht. Bij Team Sky hielp hij ploeggenoten Chris Froome (2x), Geraint Thomas en Egan Bernal aan de eindoverwinning.

Vrijwel identiek

Eerder dit jaar werd Poels tot zijn teleurstelling nog buiten de Giro-selectie van Bahrain gehouden. De klimmer had zijn zinnen gezet op een trilogie: etappezeges in de drie grote rondes. Vorig jaar won hij ook een rit in de Vuelta.

De Tour-selectie van Bahrain is vrijwel identiek aan die vorig jaar. Alleen de naar Soudal-QuickStep vertrokken Mikel Landa ontbreekt. In plaats van de Spanjaard staat de Colombiaan Santiago Buitrago zaterdag aan de start in Florence.

Met de Sloveen Matej Mohoric, de Spanjaard Pello Bilbao en de Australiër Jack Haig heeft Bahrain naast Poels nog enkele goede klimmers in de gelederen. De Duitser Phil Bauhaus hoopt in de sprint voor een verrassing te kunnen zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl