Een man stemt in Griekenland
NOS Nieuws

Inwoners van 21 EU-landen naar de stembus: waar wordt het spannend?

Europa maakt zich op voor de apotheose van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Die begonnen donderdag in Nederland en eindigen vanavond laat in Italië; daar gaan om 23.00 uur als laatste de stembureaus dicht. Meteen daarna kunnen landen hun uitslagen bekend gaan maken.

Vandaag wordt in 21 van de 27 EU-landen gestemd, waaronder in de grote landen Duitsland, Frankrijk en Italië. Alleen in Nederland, Ierland, Letland, Slowakije, Tsjechië en Malta zitten de verkiezingen er al op.

1. Wordt Europees Parlement veel rechtser?

Uitslagen komen dus pas na 23.00 uur, maar uit de verschillende lidstaten komen na het sluiten van de stembureaus al wel exitpolls. Zo ontstaat in de loop van de avond al een beeld van de nieuwe samenstelling van het Europees Parlement. Naar verwachting wordt het parlement rechtser dan nu.

2. Test voor Macrons Europese ambities

Het is dus vooral Frankrijk waar in Brussel naar wordt uitgekeken. Het land drukt een grote stempel op het nieuwe Europees Parlement, met 81 van de 720 zetels. Om 20.00 uur komt daar een eerste indicatie van hoe er is gestemd.

Verkiezingsposter voor Rassemblement National in Lyon

3. Opkomst AfD centraal in Duitse campagne

Twee uur eerder komt Duitsland al met een exitpoll. Dat is het eerste grote EU-land waar de stembureaus sluiten, om 18.00 uur. Duitsland heeft met 96 van de 720 zetels de grootste afvaardiging in het nieuwe Europese Parlement.

Verkiezingsposters in Berlijn

4. Met wie wil Italiaanse Meloni in zee?

Alle EU-landen moeten wachten op Italië voordat ze zelf uitslagen mogen publiceren. Italië heeft straks 76 Europarlementariërs. Er wordt met spanning gekeken naar wat premier Meloni na vanavond gaat zeggen.

Verkiezingsbord van Meloni's Fratelli d'Italia in Rome

De NOS doet live verslag van de uitkomst van de Europese verkiezingen. Online is er een liveblog en kun je alle exitpolls en uitslagen zien op een speciale uitslagenpagina.

Ook kun je vanaf 21.30 uur op deze site, de NOS-app en NPO 2 kijken naar NOS Europa Kiest: de uitslagen, met schakelingen naar correspondenten in de hele EU. Op NPO Radio 1 praten we je vanaf 20.30 uur bij over de gebeurtenissen in Brussel en de Europese hoofdsteden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl