Songfestivalblog
Songfestival
NOS NieuwsAangepast

Winnaar Nemo vooral bij vakjury populair • Joost Klein tweede in halve finale

In dit liveblog lees je alles over de (aanloop naar) de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö.

  • Nemo uit Zwitserland wint
  • Eurovisie-baas Martin Österdahl werd door het publiek uitgefloten
  • De Nederlandse inzending Joost Klein is gediskwalificeerd, Estland bedankte het publiek in het Nederlands
  • Joost Klein kreeg een-na-meeste punten in zijn halve finale
liveblog gesloten

Wethouder Leeuwarden tevreden over Europaparty

Wethouder Hein Kuiken is tevreden over de Europaparty in Leeuwarden. "We kijken terug op een geslaagde avond ondanks de deceptie die we eerder op de dag te horen kregen. Heel mooi dat er toch zoveel mensen op de been waren, de sfeer was gemoedelijk."

Volgens Kuiken was de sfeer vanwege het uitsluiten van Joost Klein "er niet minder om". Op het hoogtepunt van het evenement waren er volgens de wethouder zo'n 5500 mensen aanwezig op het feest waar Europapa veelvuldig te horen was.

"Niet alleen artiesten vanaf het podium, maar ook het publiek staken Joost Klein gedurende de avond een hart onder de riem", aldus de gemeente in een persbericht.

In Leeuwarden keken duizenden mensen mee naar het Songfestival

Nemo wil niet reageren op uitsluiting Joost Klein

Winnaar Nemo wilde na afloop niet reageren op de diskwalificatie van Joost Klein. De artiest zegt er te weinig van af te weten om een inhoudelijke reactie te geven.

"Ik heb me daar nog niet echt in verdiept", zei Nemo. "Ik denk niet dat ik een statement kan geven, omdat ik de details niet ken. Dus ik onthoud me van commentaar omdat ik niets slims kan zeggen."

Bookmakers zaten ernaast

Voor het eerst in jaren hebben de bookmakers de verkeerde winnaar voorspeld. Volgens de lijstjes van de wedkantoren zou Kroatië vanavond met 52 procent kans bijna zeker de finale winnen, gevolgd door Israël met 16 procent en Zwitserland met 15 procent kans.

Maar dat kwam niet uit, want uiteindelijk ging Zwitserland er met de winst vandoor. Afgelopen jaren hadden de bookmakers de winnaar van het Eurovisie Songfestival altijd wel bij het juiste eind.

Joost Klein kreeg een-na-meeste punten in zijn halve finale

Joost Klein kreeg na Israël de meeste punten van het publiek in de tweede halve finale, blijkt uit cijfers die de organisatie vannacht gedeeld heeft. Tien acts uit die finale gingen door naar de finale, waaronder Nederland. Maar de exacte punten die werden gegeven in de halve finales zijn pas na de finale gedeeld om de stemmen in de finale niet te beïnvloeden.

Dit waren de resultaten van de halve finale waarin Klein optrad. In de halve finale tellen alleen de publieksstemmen:

  1. Israël: 194 punten
  2. Nederland: 182 punten
  3. Armenië: 137 punten
  4. Zwitserland: 132 punten
  5. Griekenland: 86 punten
  6. Estland: 79 punten
  7. Letland: 72 punten
  8. Georgië: 54 punten
  9. Oostenrijk: 46 punten
  10. Noorwegen: 43 punten

De vijf landen die het slechtst scoorden gingen niet door naar de finale. Dat zijn:

  • Tsjechië: 38 punten
  • Denemarken: 36 punten
  • België: 18 punten
  • San Marino: 16 punten
  • Albanië: 14 punten
  • Malta: 13 punten

Nederlands publiek koos voor Israël

Bij het Nederlandse publiek gingen de meeste punten naar Israël. Omdat de meeste Nederlandse televoters op Eden Golan stemden, kreeg zij twaalf punten. Kroatië kreeg van het publiek 10 punten.

Uiteindelijke winnaar Nemo kreeg van de Nederlandse televoters 7 punten. De Nederlandse vakjury gaf twaalf punten aan Nemo.

Alle punten van het Nederlandse publiek:

  • 12 punten: Israël
  • 10 punten: Kroatië
  • 8 punten Oekraïne
  • 7 punten: Zwitserland (uiteindelijke winnaar)
  • 6 punten: Ierland
  • 5 punten: Frankrijk
  • 4 punten: Griekenland
  • 3 punten: Armenië
  • 2 punten: Italië
  • 1 punt: Litouwen

Als alleen publieksstem zou tellen, had Kroatië gewonnen

Nemo was vooral bij de vakjury's populair. Die gaven de artiest 365 punten. Van de televoters kreeg de Zwitser er 226.

Als alleen de stemmen van televoters hadden geteld, was Kroatië de winnaar geworden. Dat land kreeg 337 punten van het publiek, gevolgd door Israël dat er 323 kreeg.

Nemo neemt trofee stralend in ontvangst

Met een grote glimlach neemt Nemo de trofee in ontvangst uit handen van de winnares van vorig jaar Loreen. De confetti daalt op het podium neer. Volgend jaar wordt het songfestival in Zwitserland georganiseerd.

Het was een prachtige avond voor de non-binaire Nemo die in Berlijn woont en een gedenkwaardige avond voor Zwitserland.

Ook voor Nederland was het een historische avond, maar tegelijkertijd eentje om snel te vergeten. Joost Klein werd gediskwalificeerd en mocht niet meedoen in de finale. AVROTROS en de NPO hebben officieel protest aangetekend bij de EBU. Hier is het laatste uiteraard nog niet over gezegd.

Nemo krijgt de trofee uit handen van vorige winnaar Loreen

Nemo eerste non-binaire winnaar van songfestival

Zoals gezegd: artiest Nemo is de eerste non-binaire winnaar van het Eurovisie Songfestival. Het is derde winst voor Zwitserland en de eerste sinds Céline Dion in 1988 namens het land won.

Zwitserland wint!

Zwitserland wint het songfestival! Dat is een kleine verrassing. Kroatië was topfavoriet bij de bookmakers.

Dit is de winnaar van het beladen Eurovisie Songfestival 2024

Alleen Zwitserland hoort nog de punten

Nee, Frankrijk wordt sowieso niet de winnaar. We wachten op de publieksstemmen voor Zwitserland. Wordt het Zwitserland of Kroatië?

Frankrijk en Zwitserland moeten punten nog horen

Alleen Zwitserland en Frankrijk moeten hun punten nog horen...

337 punten van publiek voor Kroatië

Kroatië krijgt van het publiek 337 punten en gaat nu aan kop.

Enorm aantal publiekspunten voor Israël

Israël krijgt ruim 300 punten van het publiek en komt op 375 punten uit. Dat is een enorm aantal. Het land gaat nu aan de leiding, maar gaat zeker niet winnen. De punten voor Kroatië en Zwitserland moeten namelijk nog komen...

De punten van het publiek druppelen binnen

De publiekspunten druppelen binnen. De mindere goden worden nu afgeroepen. Pas bij Israël wordt het echt interessant...

Wordt Nemo de eerste non-binaire songfestivalwinnaar?

Nemo uit Zwitserland gaat dus op dit moment aan kop. Als deze artiest zou winnen, is die de eerste non-binaire winnaar van het songfestival ooit. Maar - we kunnen het niet vaak genoeg zeggen - het kan nog alle kanten op. De publieksstemmen komen eraan...

De vakjury's hebben hun punten gegeven

De vakjury's hebben hun punten gegeven. Zwitserland gaat ruim aan kop.

Het land heeft nu 365 punten. Frankrijk heeft 218 punten, Kroatië 210 punten. Het is tijd voor de punten van de televoters.

Nog vier vakjury's te gaan

Nog vier vakjury's te gaan. Maar het beeld is wel duidelijk: de vakjury's kiezen luid en duidelijk voor Zwitserland. Het land heeft nu 325 punten.

Eurovisie-baas leest Nederlandse punten op

Omdat Nikkie de Jager de Nederlandse punten niet wil oplezen, worden de vakjurypunten van Nederland opgelezen door Eurovisie-baas Martin Österdahl. Bij het horen van de naam Nederland klinkt luid applaus in de zaal, maar als Österdahl begint te praten is weer boegeroep te horen. Een duidelijke steun voor Joost Klein.

Eurovisie-baas deelt punten namens Nederland uit, veel gejoel in de zaal

De Nederlandse vakjury geeft - zoals heel veel andere vakjury's - twaalf punten aan Zwitserland. Tien punten gaan naar Frankrijk.

De punten van de Nederlandse vakjury

Het kan nog alle kanten op

Een cliché, maar: het kan nog alle kanten op. Bij de vakjury's is Zwitserland zoals gezegd duidelijk de favoriet, maar ook Frankrijk, Italië krijgen veel punten. Ook de topfavoriet Kroatië en Ierland sprokkelen hun punten binnen. Nog 17 van de 37 vakjury's te gaan.

Maar: de publieksstemmen moeten ook nog komen. En het publiek stemt soms totaal anders dan de vakjury.

Bij de vakjury's is Israël niet populair

Israël staat bij de bookmakers tweede. Maar van de vakjury moet het land het niet hebben. Het land staat na stemmen van 18 vakjury's gehoord te hebben op de veertiende plaats.

We maken even de balans op: Zwitserland duidelijk favoriet bij de vakjury's

We hebben nu de punten van 14 van de 37 vakjury's te horen gekregen. De Zwitserse Nemo is tot nu toe duidelijk favoriet.

Het land heeft nu 143 punten, gevolgd door Ierland met 85 punten.

Israël geeft punten, wordt uitgefloten door zaal

Israël geeft punten. Vanuit de zaal klinkt weer boegeroep. De twaalf punten van de vakjury van het land gaan naar Luxemburg. Dat is niet gek: de zangeres heeft Israëlische roots.

De jurypunten druppelen binnen...

We zijn onderweg. Inmiddels hebben 8 van de 37 landen hun jurypunten gegeven. Zwitserland is op dit moment koploper met 82 punten.

De juryuitslagen komen binnen, het publiek roept luid boe

We krijgen de stemmen van de vakjury te horen. Eurovisie-baas Martin Österdahl vertelt over de procedure en wordt luid uitgefloten door het publiek. Een duidelijke uiting van onvrede voor de uitsluiting van Joost Klein.

Publiek joelt Eurovisie-baas Martin Österdahl uit

Verkapte Palestijnse vlag achter Ierland

De Ierse Bambie Thug wilde eigenlijk met diens outfit een statement maken tegen de gevechten in de Gazastrook. Dat mocht niet van de organisatie, maar het lijkt erop dat Bambie zich niet de mond laat snoeren. In de green room, waar de artiesten wachten op de punten, is te zien dat er een watermeloen achter de artiest staat.

Een watermeloen wordt door pro-Palestijnse demonstranten soms gebruikt om subtiel hun steun voor de Palestijnen te betuigen. Een meloen heeft dezelfde kleuren als de Palestijnse vlag. Tijdens het optreden in de finale zei de artiest eerder op de avond aan het einde "love will always triumph hate".

In de eerste halve finale was ook een watermeloen te zien. Toen had de didgeridoospeler van Australië er eentje op zijn borst getekend.

Een watermeloen op de achtergrond bij Bambie Thug

Estland bedankt het publiek in het Nederlands

Nog even terugblikken op de optredens: de Estlandse act heeft het publiek na het optreden bedankt in het Nederlands. Dat kan als weinig anders worden opgevat dan een steunbetuiging aan Joost Klein en het Nederlandse publiek.

Estland bedankt het publiek in het Nederlands

Hologrammen ABBA te zien

Tijdens het stemmen is een hommage aan ABBA te zien. De Zweedse groep won in 1974 met Waterloo. Een beetje jammer: de groep is niet op het podium in Stockholm te zien. In plaats daarvan wordt geschakeld met de hologrammen die in de ABBA-show in Londen te zien zijn.

Wel zingen op het podium drie oud-deelnemers onder wie Conchita Wurst het winnende nummer van de Zweedse popgroep.

De lijnen zijn open (maar waren dat al)

Normaal zou er worden gezegd: de lijnen zijn geopend. Maar dit jaar konden mensen al vanaf het begin van het eerste optreden stemmen. Rond 23.50 uur gaan de lijnen dicht.

We raven naar het einde toe

Met de Oostenrijkse middenmoter We will rave heeft de laatste act nu opgetreden. Het is een eurodance-lied dat meteen herinneringen oproept aan de jaren 90 en waar het publiek lekker op host.

Zangeres Kaleen danst alsof haar leven ervan afhangt en met de effecten en de omgekeerde piramide op het podium was dit een goede songfestivalafsluiter. Over een kleine anderhalf uur weten we wie de winnaar is.....

Joost Klein post bericht op Instagram

Joost Klein is weer actief op zijn sociale media. Hij plaatste op zijn persoonlijke Instagram een video van honden. Verder heeft hij geen commentaar gegeven.

De Nederlandse zanger kreeg er de afgelopen dagen honderdduizenden volgers bij. Gisteren had hij nog ruim 600.000 volgers op het platform, nu zijn dat er 1,1 miljoen geworden.

Video van Joost op Instagram

Frankrijk ontroert

Zanger Slimane ontroert met de Franse ballad Mon amour. Het was even de vraag of zijn stem het zou houden: na de vele repetities klonk hij nogal hees, maar wat doet hij het in de finale weer prachtig! Vooral het moment dat hij a capella zingt zorgt voor kippenvel in de zaal.

Tijdens de repetities bracht hij nog een politiek statement, maar nu blijft dat uit.

Georgië stookt het vuurtje op

Nutsa Buzaladze zingt namens Georgië Firefighter. Op het podium is vuur te zien, maar verder is dit een weinig memorabel optreden. Gelukkig komt Frankrijk hierna...

In beeld: dit zijn de optredens

  • EPA
    Groot-Brittannië, de bekendste act
  • EPA
    Portugal in opvallend wit
  • EPA
    Estland, helemaal in het zwart
  • EPA
    Finland zonder broek op het podium
  • EPA
    Noorwegen, in lange zwarte jurk
  • EPA
    Het ei van Finland

Gaat Kroatië voor het eerst winnen?

Topfavoriet Kroatië treedt aan. Baby Lasagna maakt muziek die aan Rammstein doet denken vermengd met folkore en op het laatst zelfs een dikke dancebeat. Rim Tim Tagi Dim gaat over de problemen van Kroatische jongeren die vertrekken omdat zij geen werk kunnen vinden in eigen land.

Maar bovenal is het een aanstekelijk nummer dat zowel het publiek in de zaal als de kijkers enorm opzweept. Kroatië won nog nooit, maar maakt volgens de boomakers de grootste kans op de winst. Net als in de halve finale gaat het publiek helemaal los.

Slovenië lijkt onder water te zingen

Raiven treedt namens Slovenië op met Veronika. Het optreden lijkt onder water te zijn en er is veel (half)naakt op het podium te zien. Een spektakel met een Raiven die haar enorme vocale bereik toont. Slovenië doet sinds 1993 mee en wist nog nooit te winnen. Ook Veronika is ook geen kanshebber, maar wel enorm geschikt voor het songfestivalcircus.

Nog vijf acts te gaan, waaronder koploper Kroatië

De landenoptredens zitten er bijna op. We krijgen nog vijf landen: Slovenië, Kroatië, Georgië, Frankrijk en Oostenrijk. Vooral van Kroatië wordt veel verwacht: het land gaat bij de bookmakers op kop.

Kanshebber Zwitserland mixt ketchup met hiphop

Het is tijd voor een van de kanshebbers. Zwitserland eindigde in 2021 als derde met Tout l'univers. Dat was toen de beste prestatie van het land sinds 1993. En ook dit jaar is het land als we de bookmakers mogen geloven op weg naar een mooie eindklassering.

Het lied van Nemo Mettler begint als The Ketchup Song, lijkt even daarna te veranderen in de aria van de koningin van de nacht uit De Toverfluit van Mozart en er is ook hiphop in te ontdekken. Maar het is vooral ook een heel goed en indrukwekkend optreden dat Nemo laat zien. Let op de ronde schijf waarop de artiest steeds loopt. Spectaculair van begin tot eind.

Cyprus brengt aanstekelijke uptempo

Cyprus deed 41 keer mee aan het songfestival, maar won nog nooit. Ze zijn daarmee recordhouder. Wel waren ze er in 2018 dichtbij. Het aanstekelijke Fuego werd toen tweede.

Dit jaar is de zeventienjarige Australisch-Cypriotische Silia Kapsis de deelnemer. Het nummer Liar is een uptempo nummer dat lekker in het gehoor ligt, maar volgens de bookmakers geen hoge ogen zal gooien. Weinig origineel, maar wel heel erg songfestival: er is tegen het einde van het nummer een dance break, waarin Kapsis haar uitstekende danskunsten laat zien.

Geen stampende beats voor Armenië

Armenië komt niet met stampende Eurovisie-beats, maar met wereldmuziek. Namens het land beklimt Ladaniva het podium, genoemd naar een terreinwagen. Van het liedje Jako blijft vooral het refrein hangen, en het valt dus op omdat het zeer traditioneel klinkt. Een solide middenmoter volgens de bookmakers. We zijn ruim over de helft. Nog zeven acts te gaan.

Protesten bij Malmö Arena

Binnen wordt er feestgevierd, maar buiten de Malmö Arena is het onrustig. Vlak voor de start van de finale werden er meerdere pro-Palestijnse activisten gearresteerd en ook nu nog zijn er veel agenten op de been.

Ook klimaatactivist Greta Thunberg is aan het demonstreren. Ze werd eerder op de avond meegenomen door de politie, maar is nu weer gespot voor de arena, meldt de Zweedse publieke omroep SVT.

Klimaatactiviste Greta Thunberg wordt opgepakt bij de Malmö Arena

Portugese mix

De Portugese Iolanda heeft vaak meegedaan met zangwedstrijden, maar nog niet zo vaak gewonnen. Zo draaide bij The Voice of Portugal niemand zich voor haar om toen ze 19 was. Erg blij was ze daarom toen ze wel de voorrondes won van het songfestival, waar de Portugezen een speciale tv-show voor hebben.

Het nummer Grito is een mix van pop en R&B, met een traditioneel fado-geluid. Iolanda zingt onder meer over mentale problemen. Wat vindt Europa hiervan? Volgens de bookmakers weinig. Die denken dat het nummer ergens in de laagste regionen terechtkomt.

Finse humor

Tsja. De diskwalificatie van Joost Klein klinkt nog hard na in Nederland, maar gelukkig is er ook wat humor deze avond.

Finland was vorig jaar met Cha Cha Cha de grote winnaar bij de televoters. Het liedje No Rules! van Windows95man is daarvoor net iets te veel een kopie van liedjes uit de jaren 90 met een rapper en een zanger en niet aanstekelijk genoeg. Maar de act is sowieso de geestigste van de avond.

Een van de zangers kruipt uit een ei van jeansstof en is steeds net niet naakt in beeld. Het is flauw, maar ook geestig en past zeker in het rijtje memorabele en absurdistische acts die wel vaker op het liedjesfestijn te zien zijn.

Het meest absurdistische optreden uit de finale is van Finland

Servië zingt over een bloem

Servië brengt een ballad. De naam van het nummer, Ramonda, is ook de naam van een paars Servisch viooltje. De bloem geldt in Servië als nationaal symbool. De 32-jarige Theya Dora vindt het bloemetje, dat zelfs groeit op de onvruchtbaarste grond, een sterk beeld, dat haar in donkere dagen hoop geeft. We schrijven het maar op, want het nummer zelf is nogal vlak en eindigt volgens de bookmakers op de laatste plaats.

Italiaans feestje

Daar is Italië. Angelina Mango stuitert over het podium met haar nummer La Noia. Met het nummer op een cumbiabeat klinkt het alsof de zomer al is begonnen. En Mango kan ook nog eens heel goed zingen. Volgens de bookmakers geen kanshebber om te winnen, maar zo komen kijkers de avond wel door.

Noorse ballade

Na het vals gezongen, maar catchy nummer van Groot-Brittannië volgt een Noorse ballade die op zijn zachtst gezegd een stuk minder pakkend is. Gate zingt Ulveham, over een meisje in een wolvenhuid. Het is knap gezongen en er worden Noorse traditionele elementen in verwerkt, maar het beklijft niet. Gelukkig komt hierna Italië het publiek opzwepen.

Bekendste act van de avond: Groot-Brittannië

De bekendste act van de avond trad zojuist op: Olly Alexander namens Groot-Brittannië. Helaas was hij met Dizzy in de repetities en in de halve finale niet altijd zuiver en nu ook weer niet. En dat is jammer. Want eigenlijk is Dizzy best een catchy nummer in de stijl van It's a sin, het nummer uit de jaren 80 van de Pet Shop Boys.

Alexander is zonder twijfel de bekendste artiest van de avond. Hij is zanger van Years & Years, een populaire Britse act. Ook speelde hij de hoofdrol in de bij recensenten zeer geliefde tv-serie It's a Sin.

Groot-Brittannië

Griekenland zweept het publiek op

Na het Letse moment om even iets drinken te gaan halen is het de beurt aan Griekenland. Marina Satti combineert in haar nummer Zari Arabische en Griekse melodieën en beats met een lekkere zware trommelbeat. Zo. We zijn weer wakker.

In beeld: landen strijden in songfestival

  • EPA
    Oekraïne
  • EPA
    Kroatië
  • EPA
    Israël
  • EPA
    Luxemburg
  • EPA
    Ierland
  • EPA
    Griekenland
  • EPA
    Spanje
  • EPA
    Duitsland

Letse slaapmuziek

Nee, de Letse Dons wordt geen winnaar. Zijn lied Hollow gaat over innerlijke leegte en eigenlijk kunnen we daar weinig aan toevoegen.

Klein statement van Bambie Thug

Bambie Thug laat op het podium spectaculaire horror zien met het nummer Doomsday Blue.

Bambie Thug wilde op het podium optreden met symbolen voor vrede om steun uit te spreken voor mensen in Gaza, maar dat mocht niet van de organisatie.

De artiest identificeert zichzelf als non-binair. "Voor mij is de Eurovisie-overwinning van Conchita Wurst in 2014 een enorme inspiratie geweest in mijn zoektocht naar wie ik ben" zei de artiest vooraf tegen Eurostory. "Ik ben ontzettend trots dat ik nu Ierland mag vertegenwoordigen, en dan ook nog eens de Ierse queer community, een grote groep landgenoten die ten onrechte zo weinig vertegenwoordigd wordt."

Die zetten een vlekkeloos optreden neer met mooie zang en hard geschreeuw, dat goed wordt ontvangen in de zaal. Aan het eind roept de artiest: "Love will always triumph hate", het eerste statement van de avond dat als politiek opgevat kan worden.

'Love will always triumph hate', schreeuwt Bambie Thug aan het einde van optreden

Nederlandse vlaggen op moment dat Joost zou optreden

In het perscentrum van de Malmö Arena gingen tussen de nummers 4 en 6 een paar Nederlandse vlaggen omhoog. Joost Klein zou als vijfde optreden. Degenen met de vlaggen waren allemaal buitenlandse journalisten.

Nederlandse vlaggen bij de buitenlandse pers

Estland mixt hiphop met folk

Estland komt met het nummer met de langste titel van de avond. (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi. Daarin mixen 5Miinust en Puuluup folk met hiphop. Het publiek wordt opgezweept, maar het wachten is op een act die echt hoge ogen gaat gooien: Ierland.

Duo op leeftijd voor Spanje

Voor Spanje komt het duo Maria en Mark, bekend als Nebulossa, het podium op. Het nummer Zorra is moeilijk te beschrijven, maar dit is een echt songfestivalnummer zoals er tientallen zijn. Wie bij de wedkantoren gokt dat dit nummer wint, krijgt 200 tot 500 keer zijn, haar of diens inzet terug. Dat zegt eigenlijk wel genoeg. Het publiek in de zaal is wel enthousiast, misschien uit medelijden.

Zaal was onrustig, nu volgt Litouwen

Tijdens het optreden van Israël was het onrustig in de zaal. Er klonk luid boegeroep, maar ook veel geklap. Bij het optreden van Litouwen wordt weer gewoon geklapt.

Voor Litouwen doet dit jaar Silvester Belt mee. Hij is geen onbekende in de wereld van het songfestival. In 2010 nam hij deel aan de Litouwse voorronde van het Junior Eurovisie Songfestival.

Belt, die vaak optreedt met een sieraad op zijn neusbrug, zingt het nummer Luktelk. Het housenummer doet het goed bij de bookmakers, maar is geen kanshebber op de winst. Belt zegt zelf geen geweldige danser te zijn, maar ook hij heeft in zijn nummer een korte dance break. "Dankzij al dat donker en de lichten en de dansers, fake ik mijzelf erdoorheen", zei hij daar zelf over tegen Eurostory

EBU-directeur: "Fotograaf heeft ander verhaal"

Algemeen directeur Noel Curran van de EBU zegt dat de verklaring van de AVROTROS over het incident met Joost Klein niet klopt. De omroep stelt dat Joost Klein donderdagavond een dreigende beweging naar een cameravrouw heeft gemaakt. Daarom staat Klein vanavond ook niet in de finale.

Maar Curran heeft in een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio gezegd dat het verhaal anders in elkaar zit, al heeft hij niet verteld hoe precies.

Geen Joost Klein, maar Israël dat als zesde zou optreden

Van Luxemburg gaan we meteen door naar de vijfde act van de avond: Israël. Joost Klein had hier eigenlijk moeten staan, als vijfde, maar door zijn diskwalificatie is het nu al de beurt aan Eden Golan.

Het is de meestbesproken inzending van het songfestival van dit jaar. Hurricane is een mooie, een beetje veilige ballad die in het geweld van de uptempo nummers zeker opvalt. En Golan heeft een mooie stem (al was die in de halve finale her en der wat onzuiver). Maar het is toch vooral de deelname van Israël waar veel over werd gesproken. In de zaal klinkt gejoel van tegenstanders en applaus van medestanders van Golan.

In de buurt van de Malmö Arena werd de afgelopen dagen gedemonstreerd en pro-Palestijnse actiegroepen riepen organisator EBU op tot een boycot vanwege de oorlog in Gaza. Bij repetities en in de halve finale werd Golan door een deel van het publiek uitgefloten. Maar juist door die sentimenten lijkt ze ook op veel steun te kunnen rekenen. Bij de bookmakers staat ze op dit moment op plek 2. Opvallend: in de 46 keer dat Israël meedeed, haalde het land nooit de laatste plaats.

Luxemburg eindelijk weer terug

Luxemburg doet voor het eerst sinds 1993 weer mee. Het betekent dat artiest TALI, die geboren werd in 2000, nog nooit live heeft kunnen kijken naar een optreden van Luxemburg in de eindronde. Ze zingt Fighter, een oproep aan mensen om hun kracht te vinden.

Ze is de vierde deelnemer. Hierna zou Joost Klein optreden. Eens kijken of er vanuit het publiek nog reacties komen.....

Duitsland breng soul

Als eerste van de vijf landen die altijd zijn geplaatst voor de finale is Duitsland aan de beurt. Dat is niet erg succesvol geweest de afgelopen jaren (het werd meestal laatste of een-na-laatste) en ook Isaak met Always on the Run is geen hoogvlieger. Isaak zingt hartstochtelijk een soulnummer, maar het blijft niet echt hangen.

De Oekraïense Lion King (zonder leeuw)

Het is de beurt aan Oekraïne.

Oekraïne was vijftien keer te zien op het Eurovisie Songfestival. Al die optredens haalden de finale. Negen van de 14 nummers behaalden zelfs een top-10 notering en twee keer won het land.

Ook dit jaar gaat Oekraïne in de top-10 eindigen, voorspellen de bookmakers. Een panel met onder anderen oud-winnares Jamala koos voor het nummer Teresa & Maria, gezongen door Alyona Alyona en Jerry Heil.

Op het podium beklimt Heil een grote rots, wat doet denken aan de openingsscène van The Lion King. Alleen houdt zij geen leeuwenwelpje omhoog, maar zingt zij hartstochtelijk vanaf de rots.

Het lied is ongeveer voor de helft zang (van Heil) en bestaat voor de helft uit een rap (van alyona). Online magazine Vulture noemt het een van de betere songfestivalnummers van dit jaar en roemt Heils "moedige Shakira-achtige zang en Alyona's halsbrekende snelheidsrijmen die effectief samenvloeien in een dramatische alt-popproductie".

Deze rotsbeklimming van Oekraïne doet denken aan de Lion King

Eerste act van de avond: Zweden

Het gastland Zweden trapt de avond af. De eeneiige tweeling Marcus & Martinus staat op het podium. Zweden was als winnaar van vorig jaar automatisch geplaatst voor de finale. En dat is maar goed ook: het nummer dat het duo zingt heet Unforgettable, maar het houseliedje blijft niet lang hangen. Zweden staat net als Ierland op zeven overwinningen. Daar komt dit jaar geen achtste bij.

Presentator grapt: 'Over drie tot acht uur weten we wie winnaar is'

Presentatoren Petra Mede en Malin Akerman komen het podium op. Mede grapt: "Over drie tot acht uur weten we wie de winnaar is". Acht uur zal het niet duren, maar het wordt wel een lange avond: om 00.46 uur wordt naar verwachting de winnaar aangekondigd.

Europapa-feest in Leeuwarden

Hoewel Joost Klein niet zal optreden vanavond, is het Europapafeest in Leeuwarden in volle gang. Bezoekers kijken naar het grote scherm op het Oldehoofsterkerkhof naar het Eurovisie Songfestival.

Op het Oldehoofsterkerkhof zou Nikkie de Jager later vanavond namens Nederland de punten uitdelen, maar daar ziet zij van af. Rond 20.00 uur heeft ze een videoboodschap opgenomen, die iets over 20.30 uur in de voorbeschouwing van de AVTROTROS werd getoond.

Kijk hier live naar het feest in Leeuwarden.

  • ANP
    Feestje op Europapa feest in Leeuwarden
  • ANP
    Feestende mensen in Leeuwarden

Artiesten komen op voor de vlaggenparade

De artiesten zijn zojuist opgekomen voor de vlaggenparade in volgorde van optreden. Verschillende hits van Zweedse artiesten klinken. Tussen Luxemburg en Israël duurt het even - daar had Joost Klein eigenlijk moeten lopen.

Er wordt vrolijk gezwaaid. Het lijkt erop dat geen van de artiesten een politiek statement maakt.

Nederland ontbreekt bij vlaggenparade

Joost voor het eerst gemist tijdens finale, geen Nederland bij vlaggenparade

Radio 2 draait half uur lang alleen maar Europapa

NPO Radio 2 heeft het halve uur voor de aftrap van het songfestival alleen maar Europapa gedraaid. De eerste keer was om 20.31 uur en daarna werd het nummer van Joost Klein nog vijf keer herhaald, zowel de lange als de korte versie.

Om 21.02 uur werd er een nieuw nummer ingestart, toen was de finale van het songfestival begonnen.

De finale zonder Joost Klein is begonnen

De bekende hymne van Eurovisie klinkt. Het is eigenlijk een stukje uit de prélude van Te Deum van de componist Marc-Antoine Charpentier uit 1678.

Maar voor de meeste mensen is de tune onlosmakelijk verbonden met het songfestival. We zijn begonnen. Joost Klein zou als vijfde optreden, maar die is zoals bekend gediskwalificeerd.

AVROTROS voelt zich 'niet geroepen' om punten uit te delen

AVROTROS en Nikkie de Jager hebben samen het besluit genomen om geen punten meer uit te delen namens Nederland. Dat meldt de omroep in een statement, nadat Nikkie de Jager zelf in de voorbeschouwing van het Eurovisie Songfestival met een videoboodschap het nieuws bekend had gemaakt.

"Nu AVROTROS niet langer onderdeel is van de finale van het Eurovisie Songfestival, voelen we ons niet geroepen om live punten uit te delen. Net als Nikkie hadden we ons deze avond heel anders voorgesteld."

Er komt geen vervanger voor Nikkie de Jager. Nederland kan wel gewoon blijven stemmen. De punten die Nederland geeft worden waarschijnlijk door de presentator opgelezen.

Nikkie de Jager trekt zich terug als puntenteller

De Nederlandse puntengever Nikkie de Jager heeft zich teruggetrokken, heeft AVROTROS bekendgemaakt. De Jager zou vanaf het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden namens Nederland de puntenverdeling presenteren. Eerder vandaag liet gedeputeerde Sijbe Knol in Friesland weten dat het punten geven ondanks de diskwalificatie van Joost Klein gewoon door zou gaan.

"Punten geven voor Nederland zou een droom zijn die uitkomt. Maar dat moment mag niet in de weg staan aan de droom zelf. Wat ik ook doe vanavond, er wel staan of er niet staan, ik kan het niet goed doen. Daarom heb ik besloten om vanavond geen punten uit te delen", meldt De Jager in een videoboodschap in de voorbeschouwing van het Eurovisie Songfestival van AVROTROS.

Nikkie de Jager gaat geen punten uitdelen: 'Ik kan het vanavond niet goed doen'

Jury geeft in finale ook punten

In de twee halve finales mochten alleen de mensen thuis stemmen, via de telefoon en via de Eurovisie-app. Maar in de finale komen de jurypunten erbij.

Nieuw dit jaar is dat kijkers al vanaf het eerste optreden kunnen stemmen, in plaats van pas na het laatste nummer. Het zou dus kunnen dat de eerdere optredens een voordeel hebben ten opzichte van de latere, omdat mensen hun stem dan al hebben uitgebracht.

Dat de vakjury's van de landen en het publiek flink van mening kunnen verschillen blijkt uit de uitslag vorig jaar. De vakjury's gaven verreweg de meeste punten aan de Zweedse Loreen (340 punten). Op de vierde plaats stond bij hen Finland (150 punten van de jury). Maar het publiek gaf de Finse inzending Käärijä verreweg de meeste punten (376 punten). Omdat de punten van de jury en het publiek bij elkaar worden opgeteld, won Loreen uiteindelijk toch.

Gaan we politieke statements zien in de finale?

Zoals gezegd: de organisatie verbiedt politieke statements, maar die tegenhouden blijkt toch lastig. Een kleine greep uit wat er op het podium in Malmö is gebeurd bij repetities en in de halve finales:

  • Oud-deelnemer Eric Saade, met Palestijnse roots, had in de eerste halve finale een keffiyeh, een Palestijnse sjaal, om zijn arm waarmee hij steun betuigde aan het Palestijnse volk.
  • Een didgeridoospeler had dinsdag tijdens de act van Australië een getekende watermeloen op zijn borst: een symbool voor steun aan Gaza. Meloenen hebben dezelfde kleur als de Palestijnse vlag.
  • De Belgische zanger Mustii had tijdens de tweede halve finale op zijn arm het woord peace geschreven, tot onvrede van de organisatie.
  • De Ierse inzending Bambie Thug droeg tijdens de repetities een outfit met daarop symbolen die oproepen tot een staakt-het-vuren. De EBU besloot dat dat pak aangepast moest worden.
  • Tijdens de repetities van vanmiddag onderbrak de Franse zanger Slimane zijn nummer Mon Amour met een pleidooi voor verbroedering.
Eric Saade met een zwart-witte 'Palestijnensjaal' om zijn arm

Finale zonder Joost Klein begint over een uur

Langzaam komt de finale van het songfestival dichterbij. Om 21.00 uur is de opening in de Malmö Arena. Zonder Joost Klein dus, die door de organisatie is uitgesloten omdat hij iemand die hem achter de schermen filmde zou hebben bedreigd.

De organisatie verbiedt politieke statements op het podium en in de zaal, maar bij de twee halve finales van afgelopen week lukte het niet helemaal om die tegen te houden. We houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen op en rond het podium.

Henkjan Smits: "boos op al die idioten"

Presentator Henkjan Smits zegt bij Op1 dat AVROTROS Joost Klein beter had moeten begeleiden. "Ik ben boos op al die idioten daar."

Finse Käärijä trekt zich terug als puntengever

Käärijä, de Finse deelnemer van vorig jaar, heeft zich teruggetrokken als lid van de Finse jury. "Ik heb besloten om niet op te treden als vertegenwoordiger van de jury vanavond. Het geven van punten voelt niet goed", meldt hij op Instagram.

Käärijä trad donderdag in de tweede halve finale als pauzeact op. Hij kent Joost Klein goed en deelde eerder vandaag een gebroken hartje op zijn Instagram-account naar aanleiding van diens diskwalificatie.

Het bericht van de Finse puntengever

'Nederlandse vlag afgepakt'

Een Nederlandse vrouw die in de rij stond om binnen te komen bij het songfestival, heeft volgens De Telegraaf een vlag moeten inleveren. Op die vlag zou "Joostice" en "Bring Joost Back" hebben gestaan.

Het afpakken van de vlag kan te maken hebben met de regels van het songfestival, die zijn aangescherpt. Er staat nu in dat alleen vlaggen van landen die meedoen en regenboogvlaggen zijn toegestaan. Alle andere (aangepaste) vlaggen zijn verboden.

Petitie meer dan 150.000 keer getekend

De online petitie om Joost Klein alsnog mee te laten doen aan de finale van vanavond, is de 150.000 handtekeningen gepasseerd. De petitie is op initiatief van een fan van Joost Klein.

Volgens Omroep Friesland worden de handtekeningen opgestuurd aan de EBU.

Leeuwarden baalt: "Ik vind het een aanfluiting"

Leeuwarden reageert op diskwalificatie van Joost Klein

"Joost zit in zak en as"

"Hij wilde zo graag optreden, hij zit in zak en as momenteel", zegt de directeur van AVROTROS Zimmerman over Joost Klein in een uitzending van EenVandaag. Hij voegt eraan toe dat Klein verdrietig is.

Ook Zimmerman vindt de straf te ver gaan. "Ik vind de straf buitenproportioneel, we hadden als volwassen mensen om tafel kunnen gaan. Ik was er zelf niet bij, maar dit gaat veel te ver."

AVROTROS tekent protest aan

Omroep AVROTROS gaat protest aantekenen bij de EBU tegen "de gang van zaken." Dat heeft de algemeen directeur Zimmerman laten weten in een uitzending van EenVandaag. Wat de gevolgen voor de lange termijn zijn is niet duidelijk, maar voor het optreden van vanavond gaat er niets meer veranderen, meldt Zimmerman - dat gaat niet door.

Cornald Maas: "Gaan we iedereen dan diskwalificeren?"

Commentator Cornald Maas zegt de situatie van Nederland "helemaal shit" te vinden. "Na vorig jaar was dit nou echt een jaar waarin alles helemaal goed leek te gaan. Bijna geen enkele artiest is in staat geweest om heel Europa en de delen daarbuiten te verenigen. En juist nu gaat het op de valreep door zoiets kleins totaal mis." Hij kan het "eigenlijk niet goed geloven. Dit is zo iets bizars."

"Op een gegeven moment komt er naar buiten wat het allemaal heeft voorgesteld, dan zal iedereen constateren dat het niks heeft voorgesteld. Ik zou bijna zeggen: fuck de EBU. Maar dat zeg ik nu ook."

Maas weet niet hoe het met Joost Klein gaat, alleen dat "hij met zijn vrienden is en dat hij afstand neemt van alles. Maar hij had graag wel willen optreden."

"Als het kan gebeuren dat iemand een klacht kan indienen, gaan we iedereen dan diskwalificeren? Er zijn in het verleden genoeg incidenten geweest. Ik weet ook wel dat de tijd is veranderd, maar dit is buiten proporties."

Songfestivalcommentator Cornald Maas: 'De EBU heeft een probleem'

EBU-directeur reageert op diskwalificatie

Noel Curran, de algemeen directeur van de EBU, heeft bij de Zweedse publieke omroep SVT gereageerd op de diskwalificatie van Joost Klein. "Ik hoop dat mensen begrijpen dat als er een politieonderzoek loopt, het belangrijk is dat ik niet vooruitloop op de uitkomst ervan", zegt hij.

Ook zegt hij dat een organisatie actie moet ondernemen als "er sprake is van ongepast gedrag."

Directeur AVROTROS betreurt uitsluiting

Algemeen directeur van AVROTROS Taco Zimmerman betreurt het enorm dat Joost Klein vanavond niet optreedt. Zimmerman, die sinds maart directeur is, wilde niet ingaan op andere vragen.

Hij benadrukt nogmaals wat al in een verklaring van AVROTROS werd gedeeld: het gaat om een incident "zonder aan te raken" en Klein heeft een dreigende beweging naar een cameravrouw gemaakt.

Taco Zimmerman reageerde in Malmö:

AVROTROS: 'Joost maakte dreigende beweging, maar niemand aangeraakt'

AVROTROS: Joost Klein was boos omdat hij gefilmd werd

Omroep AVROTROS heeft een verklaring uitgegeven over het incident van donderdagavond rondom Joost Klein. Daarin staat dat Klein is gefilmd, net nadat hij van het podium was gestapt. Hij had aangegeven niet gefilmd te willen worden, daarom heeft hij een "dreigende beweging" naar de cameravrouw gemaakt. Dat incident is vervolgens gemeld bij de EBU en de politie.

AVROTROS zegt uitgebreid te hebben overlegd met de EBU en verschillende oplossingen te hebben aangedragen. "Desondanks heeft de EBU besloten Joost Klein te diskwalificeren"." De omroep noemt de maatregel buiten proportie.

Leeuwarden klaar voor Europaparty

In Leeuwarden worden de laatste puntjes op de i gezet voor de Europaparty. Eerder werd al bekend dat het feest rondom het songfestival zou doorgaan, hoewel Joost Klein niet zal optreden.

  • ANP
    Voorbereidingen Leeuwarden
  • ANP
    Muurschildering in Leeuwarden
  • ANP
    Europapa feest in Leeuwarden

Duizenden handtekeningen om Klein weer mee te laten doen

Een petitie op initiatief van een fan van Joost Klein is al meer dan 18.000 keer ondertekend. Het doel is om Klein weer te laten meedoen met het Eurovisie Songfestival. In de omschrijving van de petitie wordt de diskwalificatie van Klein in verband gebracht met de Palestijnse zaak, maar daar zijn geen aanwijzingen voor. Het songfestival geeft als reden een lopend onderzoek naar Klein, die een tv-medewerker zou hebben bedreigd.

Terugtrekking vertegenwoordiger Noorse vakjury om Palestijnse zaak

Alessandra Mele, die namens de Noorse vakjury het woord zou voeren tijdens de finale vanavond, heeft in een boodschap op Instagram uitgelegd waarom ze zich terugtrekt. "De woorden van vereniging die Eurovisie gebruikt, zijn lege woorden. Er is een genocide aan de gang en ik vraag jullie om je ogen te openen." Ze eindigt haar boodschap met de woorden Free Palestine.

Mele wordt vervangen door presentator Ingvild Helljesen.

Franse deelnemer houdt toespraak tijdens optreden op repetitie

De Franse deelnemer Slimane heeft bij de laatste repetitie een toespraak gehouden tijdens zijn optreden. Hij onderbrak zijn nummer Mon Amour met een pleidooi voor vrede en verbroedering. Door zijn lied stil te leggen en een statement uit te spreken heeft hij zich niet gehouden aan de regels voor het songfestival, die politieke statements verbieden.

Eurovisie 'niet kritisch' vanwege sponsorrelatie Israëlisch bedrijf

Het Eurovisie Songfestival wordt er online van beschuldigd geen kritiek te leveren op Israël vanwege de hoofdsponsor van het evenement, Moroccanoil, een grote producent van beautyproducten en afkomstig uit Israël. Op sociale media wordt geklaagd dat het songfestival niks wil zeggen over de deelname van Israël of acties van de Israëlische delegatie met het oog op de relatie met de sponsor.

Drie landen klagen over Israëlische delegatie, slaan vlaggenparade over

De vertegenwoordigers van Ierland, Griekenland en Zwitserland hebben geklaagd over de Israëlische delegatie, omdat ze met smartphones gefilmd zouden zijn zonder toestemming. Volgens platform Eurovision Insider is dit ook de reden dat de drie landen niet hebben meegedaan met de vlaggenparade, de opening van de show bij de generale repetitie.

Ook Cyprus ontbrak bij die vlaggenparade.

EBU in crisisberaad na diskwalificatie Joost Klein

De organisatie achter het Eurovisie Songfestival, de EBU, houdt crisisberaad vanwege de reacties van de Nederlandse delegatie na de diskwalificatie van Joost Klein. Dat meldt de Zweedse publieke omroep SVT.

Joost Klein komt niet naar Leeuwarden

Joost Klein komt niet naar Leeuwarden vanavond. De organisatie van de Europaparty in Leeuwarden, waar het songfestival op een groot scherm te zien is, had hem uitgenodigd om daarnaartoe te komen nu hij niet meedoet aan de finale, liet organisator Sipke Jan Bousema weten.

Een Friese provinciebestuurder meldde eerder dat de bekendmaking van de punten van de Nederlandse vakjury vanaf het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden nog steeds doorgaat.

Ierse Bambie Thug boos over commentaar op Israëlische tv

De Ierse deelnemer Bambie Thug is boos op commentaar over diens optreden op Israëlische tv. De deelnemer eist dat de EBU stelling neemt tegen het commentaar en vindt Israël moet worden uitgesloten van deelname.

Tijdens het optreden van Bambie Thug waarschuwde de commentator van de Israëlische publieke omroep dat dit optreden eng zou zijn voor kinderen. De presentatoren stelden dat er "satanische symbolen, voodoopoppen en zwarte magie" in het optreden zouden voorkomen. Ook werden er opmerkingen gemaakt over de non-binaire identiteit van de artiest. De opmerkingen zijn volgens Bambie Thug in strijd met de regels van het songfestival.

Op het persoonlijke account van Bambie Thug spreken ze van een "situatie die de onmiddellijke aandacht van de EBU vereist". Vanwege het Israëlische commentaar heeft Bambie Thug niet meegedaan aan de laatste generale repetitie, de zogenoemde familieshow.

Extra hekken geplaatst bij hotel songfestival in Malmö

Er zijn extra hekken geplaatst voor het Clarion Hotel Malmö Live, waar de delegaties van het Eurovisie Songfestival verblijven. Voor het hotel hebben zich tientallen journalisten verzameld. Joost Klein is nog steeds in het gebouw aanwezig.

Het hotel heeft extra beveiliging, meer dan bij vorige edities van het songfestival. Er staan tien zwaargewapende agenten voor de deur van het pand.

Voorzitter Noorse vakjury trekt zich terug

De Noorse vertegenwoordiger van de vakjury, Alessandra Mele, heeft zich teruggetrokken vanwege de perikelen bij het Songfestival. Zij zou namens Noorwegen de verdeling van de punten bekendmaken. Vorig jaar deed ze zelf mee, en eindigde als vijfde.

De woordvoerder van de Nederlandse jury, Nikki de Jager, wordt op sociale media opgeroepen om zich uit solidariteit met Joost Klein ook terug te trekken.

EBU deelt spelregels na diskwalificatie Nederland

De organisatie van het Eurovisie Songfestival deelt op X informatie over de finale nu Nederland niet meer meedoet. Alle deelnemers behouden hun plek in de volgorde, en er zal geen nummer vijf zijn - de plek van Europapa. De punten die door de vakjury's zijn toegekend na de repetities van gisteren zijn opnieuw geteld, Nederland krijgt geen punten meer Alle deelnemers die minder punten hadden dan Nederland, schuiven dus nu een plekje op in de ranking. Ook kan er uiteraard niet meer gestemd worden voor Joost Klein.

Teleurgestelde reacties vanuit team Joost Klein

Appie Mussa en Stuntkabouter, die samen met Joost Klein zouden optreden in de finale, hebben op Instagram met emoji's gereageerd op de diskwalificatie van hun act. Ook Tantu Beats, de producer van Europapa, reageert in zijn Instagram Story:

  • Instagram
  • Instagram
  • Instagram

Albanese inzending steunt Klein

De Albanese zangeres Besa Kokëdhima, die donderdag in de halve finale strandde, heeft haar steun uitgesproken voor Joost Klein. "Laat Joost alsjeblieft meedoen", schrijft ze op X.

Ze schrijft dat hij vervolgd moet worden als hij iets fout heeft gedaan. "Maar dat heeft niets te maken met deelname aan een muziekevenement. Er is te weinig tijd om dingen op te helderen en om een standpunt in te nemen. Wat mij betreft kan hij niet van de een op de andere dag bestraft worden."

Staatssecretaris Gräper: teleurstelling voor ons allemaal

Demissionair staatssecretaris van Cultuur en Media, Fleur Gräper, reageert op Instagram op de diskwalificatie van Joost Klein. Ze zegt dat het besluit "enorm zwaar" valt en spreekt van een "teleurstelling voor ons allemaal".

Europaparty wil Joost Klein naar Leeuwarden halen

De organisatie van de Europaparty in Leeuwarden, waar het songfestival vanavond op een groot scherm te zien is, heeft Joost Klein uitgenodigd om daar vanavond nog naartoe te komen. Dat laat organisator Sipke Jan Bousema weten aan Omrop Fryslân. Bousema noemt het besluit van de EBU om Klein te diskwalificeren "bijzonder". Hij zegt dat hij van de Europaparty een "troostparty" wil maken.

Eerder vanmiddag zei de gedeputeerde van Friesland dat de bekendmaking van de punten van de Nederlandse vakjury wel nog steeds doorgaat vanaf het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.

Eerdere diskwalificaties voor het songfestival

Diskwalificaties zijn wel eens eerder voorgekomen op het songfestival, maar nog nooit terwijl het festival al bezig was. Aan het allereerste songfestival, in 1956, mochten Denemarken en Oostenrijk niet meedoen omdat hun aanmelding te laat binnenkwam.

In 2005 zou Libanon debuteren bij de vijftigste editie van het evenement. Het land werd uiteindelijk gediskwalificeerd, omdat Libanon het liedje van Israël niet wilde uitzenden. De Libanese omroep mag geen Israëlische content uitzenden van de wet, maar volgens de reglementen van de EBU moeten alle bijdragen worden uitgezonden.

Roemenië mocht in 2016 niet meedoen aan het festijn in Stockholm, omdat het een schuld niet op tijd had terugbetaald aan de EBU. De meest recente vorige diskwalificatie gebeurde in 2021, toen het songfestival in Rotterdam plaatsvond. Wit-Rusland had een politiek getint lied aangeleverd en dat mag niet volgens de EBU-regels. Aangezien de delegatie uit het land geen nieuw nummer wilde sturen, werd de act van Wit-Rusland geschrapt.

Nederland geeft wel nog punten aan andere landen

Hoewel Joost Klein vanavond niet meedoet aan de finale, geeft de Nederlandse vakjury wel nog punten aan andere landen. Ook de bekendmaking van de verdeling van die punten door Nikkie de Jager vanavond vanaf het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden gaat gewoon door, bevestigt gedeputeerde Sijbe Knol in Friesland aan de NOS.

Hij noemt de diskwalificatie "echt een hele grote teleurstelling". "We hebben geen inzicht in de klacht en hebben nog een hoop vraagtekens. Dit is alsof je de Elfstedentocht schaatst en bij de laatste kilometer niet meer mee mag doen. Echt heel pijnlijk."

NPO betreurt diskwalificatie: 'Zeer ingrijpend'

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zegt dat het de diskwalificatie van Joost Klein betreurt.

"De NPO vindt dit een zeer ingrijpende beslissing. Voor de miljoenen Songfestivalfans in Nederland en in andere landen van Europa is dit een teleurstelling. We zullen de gang van zaken na het Eurovisie Songfestival uitgebreid evalueren met AVROTROS, de EBU en alle andere betrokkenen."

Correspondent Rolien Cretón over de diskwalificatie van Joost Klein

'De EBU heeft bevestigd dat Joost Klein is gediskwalificeerd'

Ook commentator Cornald Maas woedend

Commentator Cornald Maas spreekt van een "disproportionele en schandelijke beslissing" van de EBU. Hij noemt het de "hel" voor "verbinder Joost Klein en zijn team".

Het is nog steeds onduidelijk wat er donderdagavond precies is gebeurd tussen Klein en een vrouwelijke medewerker van het productieteam. Zij heeft een klacht ingediend over bedreiging door Klein.

EBU: klacht door vrouwelijke producer

Organisator EBU bevestigt dat een vrouwelijke medewerker van de productieploeg een klacht heeft ingediend na een incident in de halve finale van donderdag. De EBU zegt ook dat er "in tegenstelling tot sommige mediaberichten en speculaties op sociale media geen andere artiest of delegatielid" betrokken was bij het incident.

"We hebben een zerotolerancebeleid als het gaat om ongepast gedrag op ons evenement. We vinden het van groot belang om een veilige werkomgeving te hebben voor al onze medewerkers. Het gedrag van Joost Klein jegens een lid van ons team zien wij als een overtreding van de regels van het songfestival."

In de finale treden er vanavond daarom niet 26, maar 25 artiesten op.

Joost Klein doet niet mee aan finale

Joost Klein mag vanavond niet meedoen aan de finale van het 68e Eurovisie Songfestival in Malmö. Dat laat organisator EBU weten. Dat heeft te maken met de klacht die tegen hem is ingediend over bedreiging van een vrouwelijke tv-medewerker. De EBU zegt het in afwachting van het onderzoek niet gepast te vinden dat hij vanavond optreedt.

Europaparty in Leeuwarden gaat sowieso door

Het evenement dat vanavond in Leeuwarden wordt gehouden rond de songfestivalfinale gaat sowieso door, laat de organisator weten. Op de 'Europaparty' op het Oldehoofsterkerkhof kunnen mensen de finale kijken op grote schermen en treden vrienden van Joost Klein op, ook als hij gediskwalificeerd wordt. Namens Nederland maakt Nikkie de Jager vanaf daar vanavond ook de puntentelling bekend.

"Er is geen reden om het af te blazen", zegt de organisator tegen het ANP. "Het allermooiste zou zijn als Joost wel gewoon op het podium staat vanavond, maar we maken er hoe dan ook een mooi feest van." Het feest wordt in Leeuwarden georganiseerd, omdat het de geboorteplaats is van Joost Klein.

Drukte bij hotel Joost Klein

Tientallen Nederlandse en internationale journalisten hebben zich vanochtend in Malmö verzameld bij het hotel waar Joost Klein, maar ook veel andere delegaties verblijven. In totaal zitten er zeventien delegaties van het songfestival in het Clarion Hotel Malmö Live.

Het hotel is zwaarbeveiligd: er staan meerdere agenten met zware wapens voor de deur. Enkel mensen met een officieel pasje van de songfestivalorganisatie mogen het gebouw betreden. Ook zweeft er regelmatig een helikopter boven het hotel.

Drukte bij hotel van delegaties in Malmö

NOS Journaal om 12.00 uur

Om 12.00 uur is er een extra NOS Journaal op NPO 1. We praten je daarin bij over de laatste ontwikkelingen in Malmö.

Klacht over bedreiging tegen Joost Klein

Joost Klein is na een klacht verhoord door de Zweedse politie. De klacht is ingediend door een vrouwelijke tv-medewerker, die zegt door Klein te zijn bedreigd. Dat incident zou donderdagavond hebben plaatsgevonden. De klacht is gisteren ingediend.

De politie zegt dat Joost Klein gisteravond laat is verhoord. Degene die de klacht heeft ingediend, is ook verhoord. De zaak is nu doorgegeven aan de openbaar aanklager. Die gaat bepalen wat ermee zal gebeuren. De afwikkeling van de zaak kan nog weken duren.

Wat de zaak betekent voor zijn deelname aan de finale van vanavond, is nog niet duidelijk.

Joost Klein afgelopen donderdag in de halve finale

NPO-baas in conclaaf met AVROTROS en EBU

De baas van de publieke omroep NPO, Frederieke Leeflang, overlegt deze ochtend met omroep AVROTROS en songfestivalorganisator EBU over de deelname van Joost Klein. Leeflang kwam vanochtend aan bij het hotel van Klein in Malmö. Dat bezoek was al gepland, maar heeft nu een andere lading gekregen.

Rond 10.00 uur liet AVROTROS weten nog niets gehoord te hebben van de EBU over de deelname van Klein.

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang

Stemmen nog niet mogelijk

Songfestivalliefhebbers uit landen die niet meedoen aan het songfestival hadden eigenlijk al vanaf middernacht mogen stemmen op hun favoriete artiesten via de Eurovisie-app. Maar de start van het stemmen is al uren uitgesteld.

In de app was eerst twee uur lang te lezen: "We gaan snel beginnen, blijf hier." Daarbij werd geen tijdsindicatie gegeven. Rond 03.00 uur liet de organisatie weten dat het stemmen is uitgesteld. "Het openen van de stem voor de rest van de wereld is uitgesteld nadat het onderzoek naar de Nederlandse deelnemer is afgerond. Onze excuses voor het ongemak", is te lezen in de app.

De mededeling op de Eurovisie-app

Onduidelijkheid over deelname Joost Klein

Er is nog altijd geen besluit genomen over de deelname van Joost Klein aan de finale van het songfestival. Sinds organisator EBU gistermiddag aankondigde dat er een onderzoek is gestart naar een incident rond Klein, is er vooral nog veel onduidelijk.

Klein deed gisteravond niet mee aan de juryshow in de Malmö Arena. Tijdens deze show bekijken leden van de vakjury's van alle deelnemende landen de acts en geven zij punten, die zaterdag aan het eind van de finale bekend worden gemaakt. Deze punten tellen voor de helft mee voor de beoordeling. De andere helft van de punten wordt door de mensen thuis telefonisch en via internet gegeven.

In plaats van een live optreden van Klein was tijdens de juryshow een opname te zien van een eerder optreden.

Dit was het laatste moment van Joost Klein op het podium bij de repetitie gistermiddag:

Laatste moment van Joost Klein tijdens de repetities van het songfestival

Nieuw blog

Welkom in het liveblog over het Eurovisie Songfestival. Het is de dag van de grote finale in Malmö. Die is vanaf 21.00 uur live te zien op NPO 1.