Joost Klein, vanmiddag in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Joost Klein niet van plan songfestival te skippen na oproep

Joost Klein is niet van plan om het Eurovisie Songfestival in Malmö volgende maand te skippen. Een aantal acteurs, artiesten en schrijvers riep hem gisteren in een open brief op om niet naar het muziekevenement te gaan vanwege de deelname van Israël.

Klein zegt dat hij hun "pijn" hoort. "Helaas is het een te groot dilemma om denk ik op een kleine harlekijn als ik af te schuiven", zegt hij tegen aanwezige pers, voorafgaand aan Eurovision in Concert in AFAS Live in Amsterdam, waar vandaag een aantal acts optreden die aan het songfestival meedoen. "Als ik een wereldleider was, zou ik allang wat hebben gedaan, hoop ik."

In de brief staat onder meer: "Terwijl de voorbereidingen van het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert één van de deelnemende landen, Israël, een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, al 16 jaar opgesloten in Gaza, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten."

De briefschrijvers verwijzen ook naar een citaat in het nummer van Klein: "Het is een wereld zonder grenzen". "De utopie van je vader bestaat niet voor Palestijnen", zeggen ze daarop. Klein zegt dat hij het "jammer" vindt dat zijn vader erbij wordt gehaald.

"Ik denk dat de brief niet aan mij gericht had moeten zijn":

Joost Klein gaat Eurovisie Songfestival niet boycotten na oproep

Commentator Cornald Maas vindt de kritiek op Klein niet terecht, schreef hij gisteren op X. "Je maakt niet 'n kunstenaar als Joost Klein tot mikpunt in 'n politiek steekspel."

AVROTROS zegt dat het songfestival een apolitiek evenement is. "Dit is dus ook niet de plek waar dit diepgewortelde conflict kan worden opgelost." De organisatie van het Eurovisie Songfestival kan een land wel weren. Sinds 2022 zijn Rusland en Belarus niet meer welkom vanwege de oorlog in Oekraïne.

Ook in andere landen is er weerstand tegen de deelname van Israël. In Finland tekenden 1300 muzikanten een petitie tegen de Israëlische deelname en in Noorwegen werd de verantwoordelijke omroep opgeroepen om druk te zetten op organisator European Broadcasting Union (EBU) om Israël te weren.

Klein gaat zijn nummer Europapa op 9 mei laten horen. Hij is de afsluiter van de tweede halve finale.

Met dit nummer gaat Joost Klein naar het Eurovisie Songfestival

Advertentie via Ster.nl