Mensen staan in de rij bij de Crocus City Hall om bloemen neer te leggen
NOS NieuwsAangepast

Dag van nationale rouw in Rusland, IS publiceert video van aanslag

Vandaag is in Rusland een dag van nationale rouw vanwege de aanslag van vrijdagavond in de Crocus City Hall bij Moskou. Bij Russische ambassades over de hele wereld hangt de vlag halfstok. Zo ook bij de ambassade in Den Haag.

In de concertzaal en omgeving wordt gewerkt aan het ruimen van het puin na de aanslag en de brand die daarop volgde. Het deels verwoeste gebouw wordt gesloopt. Het is onduidelijk of er nog gezocht wordt naar vermisten.

Puinruimen gaat door bij concerthal, waar ook speurhonden zoeken

Het ministerie van Noodsituaties voor de regio Moskou meldt dat in totaal 154 mensen verwondingen hebben opgelopen bij de terreuraanslag. 110 van hen worden nog in het ziekenhuis behandeld.

Het dodental is in de loop van de dag opgelopen tot 137. Van 12 gewonde volwassenen wordt gezegd dat ze er "uiterst slecht aan toe" zijn, meldt staatspersbureau Interfax op basis van bronnen bij het ministerie van Volksgezondheid.

Het aan terreurgroep IS gelieerde Amaq News heeft een video verspreid waarop beelden te zien zijn van de aanval. De video werd gemaakt door de terroristen zelf.

Verschillende media, waaronder de NOS, hebben de beelden, die ongeveer anderhalve minuut duren, geverifieerd.

Twee screenshots uit de door IS gepubliceerde video

De video toont de aanvallers, maar hun gezichten en stemmen zijn onherkenbaar gemaakt. Te zien is dat ze het vuur openen op mensen, op de grond liggen slachtoffers. Op de beelden is ook te zien hoe een van de aanvallers de keel doorsnijdt van een man die gewond op zijn rug ligt.

Eerder publiceerde Amaq al een foto van vier gemaskerde mannen die de aanslag zouden hebben uitgevoerd.

Ongelofelijk gefaald

In Rusland krijgt de claim van IS nauwelijks aandacht. President Poetin wijst, zonder daarvoor bewijs te leveren, op Oekraïense betrokkenheid. De Russische staatsomroepen gaan daarin mee en brachten een nepvideo om Oekraïne zwart te maken.

Veel mensen komen zondag met bloemen naar de Crocus City Hall, waar de vrijdag de aanslag plaatsvond

Volgens Rusland-kenner Hubert Smeets past de claim van IS niet in het straatje van Poetin: "Dan moet hij toegeven dat anti-terreurmaatregelen van zijn regering niet werken, dat zijn inlichtingendiensten hebben gefaald", zei Smeets in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

"Alleen al bij de FSB werken 350.000 mensen; toegeven dat IS erachter zit, is om die reden al heel pijnlijk. Dan moet hij toegeven dat er ergens iemand ongelooflijk heeft gefaald. En uiteindelijk is hij daarvoor verantwoordelijk."

Reactie Zelensky

De Oekraïense president Zelensky heeft in een videoboodschap gereageerd op de beschuldigingen van Poetin. Hij noemt het "erg voorspelbaar" dat Rusland de aanslag aan Oekraïne probeert te koppelen.

"Na alles wat gisteren is gebeurd, heeft de totale zwakkeling Poetin niet zijn burgers toegesproken, maar lang gezwegen en nagedacht hoe hij Oekraïne hierbij kan betrekken", zegt Zelensky in de video:

Zelensky over aanslag Moskou: 'Poetin geeft verkeerde de schuld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl