Biden spreekt de pers toe na de aanslag op Trump
NOS NieuwsAangepast

Biden: 'De hele natie veroordeelt dit geweld'

President Biden zegt in een eerste reactie op de schoten op Trump dat hij dankbaar is dat het goed met hem gaat en hij veilig is. De president heeft inmiddels met Trump gesproken, zegt een woordvoerder. Over de inhoud van dat gesprek zijn nog geen mededelingen gedaan.

Biden zat in de kerk toen het nieuws hem bereikte. "Ik bid voor hem en zijn van familie en iedereen die bij de campagne aanwezig was terwijl wij wachten op meer informatie", zei Biden. De president voegde eraan toe "dat er geen plek is voor dit soort geweld in de Verenigde Staten". Volgens hem zal de hele natie dit geweld veroordelen.

Een campagnemedewerker van president Biden laat aan persbureau Reuters weten dat televisiereclames voor de presidentscampagne van Biden vandaag worden teruggetrokken. Of Biden zijn volledige presidentscampagne tijdelijk opschort, is nog onbekend. Wel breekt Biden zijn vrije weekend in Delaware af en keert hij terug naar de hoofdstad Washington.

Oud-president Barack Obama uitte zich in soortgelijke woorden en zegt opgelucht te zijn dat Trump niet zwaargewond is geraakt. "Voor dit soort geweld is geen plek in onze democratie. "Hij en zijn vrouw Michelle wensen Trump een spoedig herstel.

De Democratische gouverneur van Pennsylvania Josh Shapiro zegt ook op de hoogte te zijn gesteld van de situatie en dat de staatspolitie aanwezig is. "Geweld tegen een politieke partij of een politiek leider is absoluut onaanvaardbaar."

Republikeinse reacties

De Republikeinse senator Marco Rubio deelde op sociale media een plaatje van Trump met een vuist in de lucht en de tekst "God heeft president Trump beschermd".

De politicus uit Florida wordt genoemd als een potentiële running mate van Trump, zijn vicepresidentskandidaat. Ook andere potentiële running mates brachten al snel verklaringen uit waarin ze hun zorgen uitten. "De Biden-campagne heeft Donald Trump altijd afgeschilderd als een autocratische fascist die ten koste van alles moet worden gestopt", zei kanshebber J.D. Vance. "Die retoriek heeft direct tot deze aanslagpoging geleid."

Het is volgens de Republikeinse Partij nog steeds de bedoeling Trump komende donderdag officieel voor te dragen als Republikeinse presidentskandidaat.

Gesproken met zoon

Ook senator Rick Scott zegt dat "Democraten en progressieven in de media" Trump gedemoniseerd hebben door hem een fascist te noemen en met Hitler te vergelijken. "Dit was geen onfortuinlijk incident. Dit was een moordaanslag door een gek die geïnspireerd was door de retoriek van radicaal links", schrijft hij op X. .

De oudste zoon van Trump, Donald junior, laat weten zijn vader inmiddels te hebben gesproken. "Hij maakt het goed", schrijft hij. "Hij zal nooit stoppen te vechten voor Amerika, wat radicaal-links ook doet."

Bekijk hier het moment van de schoten:

Het moment van de aanslag

Internationaal komen er steunbetuigingen voor Trump. De nieuwe Britse premier Starmer zegt te gruwen van het geweld. "Politiek geweld hoort niet in onze samenleving. Ik denk aan alle slachtoffers van deze aanval."

Ook de Hongaarse president Orbán laat weten dat zijn gedachten naar Trump uitgaan. Hij spreekt van "duistere tijden". Premier Trudeau van Canada zegt ook dat politiek geweld nooit acceptabel is. Zijn Japanse collega Kishida sluit zich daarbij aan, evenals de Braziliaanse president Lula da Silva en de Australische premier Albanese. Ook de Israëlische premier Netanyahu zegt te bidden voor het herstel van Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl