Biden reageert vanuit het Witte Huis op de uitspraak van het Hooggerechtshof
NOS NieuwsAangepast

Biden: 'Hooggerechtshof ondergraaft de rechtsstaat met uitspraak over Trump'

Door Amerikaanse presidenten deels immuniteit toe te kennen ondergraaft het Hooggerechtshof de rechtsstaat. Dat stelt president Biden in reactie op de langverwachte uitspraak van het hoogste rechtsorgaan in de VS. "Niemand staat boven de wet, zelfs niet de president van de Verenigde Staten", zei Biden vanuit het Witte Huis.

Door het oordeel van het overwegend conservatieve hof is het uiterst onwaarschijnlijk dat oud-president Trump voor de verkiezingen van november nog voor de rechter zal verschijnen in de strafzaak over het manipuleren van de verkiezingsuitslag van 2020. Trump wil namens de Republikeinen opnieuw een gooi doen naar het presidentschap. Zittend president Biden wil namens de Democraten door voor een tweede termijn.

Biden vreest dat met de uitspraak van het hof een gevaarlijk precedent is geschapen. "Ik weet dat ik de grenzen van de presidentiële macht zal respecteren, zoals ik dat de afgelopen drie en een half jaar heb gedaan", zei Biden in reactie op het oordeel. "Maar elke president, inclusief Donald Trump, zal nu de vrijheid hebben om de wet te negeren."

'Koning boven de wet'

Het hoogste rechtsorgaan in de VS heeft bepaald dat een president in zijn ambtsperiode voor "officiële handelingen" immuniteit geniet en dat dat niet geldt voor "niet-officiële handelingen". Zes rechters stemden voor die interpretatie van de wet, drie waren tegen. Wat die uitleg betekent voor de zaak van Trump moet volgens het Hooggerechtshof door een lagere rechter worden bekeken.

Trump, die later deze maand op de Republikeinse conventie nog officieel als presidentskandidaat moet worden benoemd, ziet de uitspraak als goed nieuws. "Grote overwinning voor onze grondwet en democratie", schreef de oud-president in hoofdletters op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social. "Trots om Amerikaan te zijn!"

Sonia Sotomayor, een van de drie rechters van het Hooggerechtshof die tegen de uiteindelijke uitspraak stemden, zegt dat door dit besluit "een president een koning wordt die boven de wet staat". Ze zei "te vrezen voor onze democratie". Ook Biden waarschuwde dat Amerikaanse presidenten door de uitspraak van het hof in onschendbare monarchen kunnen veranderen.

Niet immuun voor vervolging

De zaak die leidde tot het oordeel van het hof draait om pogingen van Trump om de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020 te manipuleren. Hij verloor destijds van zijn Democratische rivaal Biden, maar bleef in het staartje van zijn ambtsperiode valselijk volhouden dat er bij de stembusgang was gefraudeerd. Trump wordt er onder meer van beschuldigd dat hij functionarissen onder druk zette om de winst van Biden ongedaan te maken.

Trump heeft altijd ontkend dat hij iets verkeerds heeft gedaan. Hij noemt de vervolging politiek gemotiveerd en zegt dat de zaak bedoeld is om te voorkomen dat hij opnieuw president wordt.

Een lagere rechtbank oordeelde begin dit jaar dat Trump niet immuun is voor vervolging, maar de voormalig president was naar het Hooggerechtshof gestapt om die uitspraak te toetsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl