NOS NieuwsAangepast

State of the Union: Biden neemt voorschot op verkiezingen met aanvallen op Trump

In zijn jaarlijkse toespraak tot het Amerikaanse parlement, de State of the Union, heeft president Joe Biden meerdere malen uitgehaald naar Donald Trump zonder hem bij naam te noemen. Ook viel hij de Republikeinse partij meerdere keren hard aan in zijn toespraak.

Hij viel de vorige president en de Republikeinen onder meer aan op hun standpunten over de NAVO, verkiezingsfraude, abortus, wapenwetten en immigratie in een speech die het contrast benadrukte met zijn Republikeinse tegenstander in de presidentsverkiezingen. Zo haalde hij de bestorming van het Capitool aan. "Mijn voorganger en sommigen van jullie willen de waarheid van wat er op 6 januari gebeurde begraven."

Een felle Biden sprak zich onder meer uit over het belang van de NAVO en de steun aan Oekraïne. Hij herhaalde dat wapensteun aan Oekraïne cruciaal is. "Als iemand in deze ruimte denkt dat Poetin stopt bij Oekraïne: dat gaat hij niet doen."

We gaan Oekraïne niet in de steek laten, zei Biden:

Biden in State of the Union: Oekraïne niet in de steek laten

De president benadrukte ook het recht op abortus, waar hij in zijn lopende presidentscampagne ook vaak over spreekt. In 2022 vernietigde het Amerikaanse Hooggerechtshof eerdere uitspraken die het recht op abortus veiligstelden. De Amerikaanse abortuswet was gebaseerd op een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973, bekend als Roe v. Wade.

Het Hooggerechtshof vernietigde deze uitspraak waardoor de abortuswetgeving weer in handen kwam van de staten. "Als Amerikanen mij een Congres geven dat het recht om te kiezen steunt, dan beloof ik: ik herstel Roe v. Wade als landelijke wet", zei de president.

Onder anderen de conservatieve rechters Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh en Amy Coney Barrett stemden voor het tenietdoen van de uitspraak. Deze rechters werden allen aangesteld door Donald Trump. "Mijn voorganger was vastberaden om Roe v. Wade terug te draaien", zei Biden daarover. "Dankzij hem is dat gebeurd. Hij schept er zelfs over op."

Naast leden van het Congres waren ook genodigden aanwezig die zorgvuldig waren uitgekozen door Biden, zijn vrouw Jill en andere Democraten om de boodschap van de president kracht bij te zetten. Op initiatief van Jill Biden was Kate Cox uitgenodigd, een vrouw uit Dallas die een rechtszaak aanspande om haar zwangerschap te kunnen beëindigen die haar leven bedreigde. Ze moest uiteindelijk naar een andere staat toe voor medische hulp. In de zaal waren de meeste Democratische vrouwelijke politici gekleed in het wit om aandacht te vragen voor het recht op abortus en andere vrouwenrechten.

Biden stelde dat hij in zijn leven onder meer geleerd heeft om iedereen te respecteren en haat "geen veilige haven te geven". "Sommige andere mensen van mijn leeftijd zien een ander verhaal: een Amerikaans verhaal van rancune, wraak en vergelding. Zo ben ik niet."

Het was af en toe onrustig tijdens de toespraak van Biden:

Rumoer, geschreeuw en gejoel: dit gebeurde er tijdens de speech van Biden

Biden kondigde ook aan dat de VS een haven gaat opzetten in Gaza om over zee humanitaire hulp te kunnen bieden. Dat besluit lekte al uit voordat Biden het Congres toesprak. Hij benadrukte zijn standpunt dat Israël het recht heeft om Hamas aan te vallen, maar hij sprak zich tegelijkertijd uit voor meer hulp aan de Gazanen.

"Deze oorlog heeft voor onschuldige burgers een grotere tol geëist dan alle eerdere oorlogen in Gaza tezamen. Meer dan 30.000 Palestijnen zijn gedood, van wie de meeste niet bij Hamas horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl