Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst, vandaag in Virginia
NOS Nieuws

Trump slaat nieuwe slag richting presidentsverkiezingen, in aanloop naar 'Super Tuesday'

Donald Trump heeft opnieuw zeer goede zaken gedaan in de race voor een plek op het stembiljet bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. De voormalige president won de Republikeinse caucus in de staten Missouri, Idaho en Michigan overtuigend van zijn enige tegenstander, Nikki Haley.

Bij een caucus komen partijleden bijeen in dorpen en steden, waarna met handopsteken een winnaar wordt bepaald. Het is vaak een lang een ingewikkeld proces. De meeste staten kiezen daarom voor een zogenoemde primary, waarbij gestemd wordt zoals bij normale verkiezingen.

Overweldigend

Woensdag won Trump ook al een gedeelte van de voorverkiezingen in Michigan. De Republikeinen kiezen in deze staat hun presidentskandidaat in twee etappes: via een primary en via een caucus.

Om definitief gekozen te worden tot presidentskandidaat heeft Trump 1215 zogenoemde gedelegeerden nodig. In de afgelopen dag kreeg hij de rest van de gedelegeerden uit Michigan achter zich. Hiermee is hij verzekerd van nog eens 39 gedelegeerden. Idaho en Missouri leveren hem respectievelijk 32 en 54 gedelegeerden op.

Volgens Pete Hoekstra, oud-ambassadeur voor de VS in Nederland en nu de voorzitter van de Republikeinse partij in Michigan, is de overwinning van Trump "overweldigend en dominant".

Met de drie staten op zak laat Trump zijn enige opponent Haley ver achter zich. Trump staat nu op 244 gedelegeerden, Haley op slechts 24. Desondanks wil zij toch in de race blijven, naar eigen zeggen om kiezers een keuze te bieden maar ook met de mogelijkheid in gedachten dat de rechtszaken tegen Trump hem de das om kunnen doen.

Aanstaande dinsdag kan Trump zijn Republikeinse nominatie als presidentskandidaat zo goed als veiligstellen. Die dag is het 'Super Tuesday', waarbij er in veel staten tegelijkertijd voorverkiezingen worden gehouden. Het gaat hierbij om belangrijke staten als Californië (169 gedelegeerden), Texas (161) en North Carolina (74). In totaal zijn er dinsdag 854 gedelegeerden te winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl