Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Hooggerechtshof buigt zich over immuniteitsclaim Trump

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat bekijken of een oud-president vervolgd kan worden voor zijn handelen tijdens zijn ambtsperiode. Het hof gaat in op een verzoek van Donald Trump, die vindt dat hij als oud-president niet vervolgd kan worden voor pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te manipuleren. Een lagere rechtbank wees Trumps immuniteit voor vervolging eerder af.

Vorig jaar werd Trump door federaal aanklager Jack Smith aangeklaagd voor pogingen de uitslag van de vorige presidentsverkiezingen te ondermijnen. Trump verloor van Joe Biden, maar claimde valselijk dat er sprake was van fraude.

Als het Hooggerechtshof de uitspraak van de lagere rechtbank niet zou toetsen, zou er waarschijnlijk nog dit jaar een proces van start kunnen gaan tegen Trump. Maar vier van de negen rechters van het Hooggerechtshof besloten de zaak op te pakken, wat voldoende was. Eind april zal de behandeling van de zaak beginnen.

Trump zelf reageerde opgetogen op het besluit van het Hooggerechtshof om de zaak in behandeling te nemen. Volgens hem kan het niet zo zijn dat een president tijdens zijn ambtsperiode moet vrezen voor vervolging voor beslissingen die hij in functie neemt. Ze zouden daardoor politiek verlamd raken en slachtoffer kunnen worden van afpersing.

Tegenstanders zetten bij een eerdere hoorzitting grote vraagtekens bij die redenering. Zo vroegen lagere rechters zich hardop af of dit niet zou betekenen dat een president zijn politieke rivaal zonder consequenties door een commandoteam kan laten vermoorden, wat de advocaat van Trump beaamde.

Van het stembiljet

Tegen Trump lopen meerdere rechtszaken. Hij ligt op koers om de Republikeinse kandidaat te worden voor de presidentsverkiezingen in november, met Nikki Haley als enige overgebleven tegenkandidaat. Ze heeft te kennen gegeven de strijd voorlopig niet op te geven, naar verluidt ook in de hoop dat rechtszaken tegen Trump hem uiteindelijk de das omdoen.

Het Hooggerechtshof beoordeelt ook nog of Trump in verschillende staten bij de voorverkiezingen van het stembiljet kan worden geweerd. Colorado en Maine redeneerden dat hij zich daar niet verkiesbaar mag stellen omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan rebellie, vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool in 2021.

Vannacht heeft ook in Illinois een rechter Trump van het stembiljet in die staat geschrapt. Net als in de andere twee staten is dat oordeel wel opgeschort tot het Hooggerechtshof uitspraak heeft gedaan. Trump noemt zijn uitsluiting ongrondwettelijk en zegt dat zijn kiezers hun stem wordt ontnomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl