Donald Trump in Iowa, eerder deze maand
NOS NieuwsAangepast

Trump slaat debatten met andere Republikeinse kandidaten over: 'Publiek weet wie ik ben'

De Amerikaanse oud-president Trump doet zoals verwacht niet mee aan debatten tussen de Republikeinse presidentskandidaten. Hij ziet het voordeel er niet van in, blijkt uit een post op zijn socialemediaplatform Truth Social. Het eerste debat staat gepland voor komende woensdag.

"Het publiek weet wie ik ben en hoe succesvol mijn presidentschap was", aldus Trump (77), die president was van 2017 tot 2021. In hoofdletters schrijft hij: "Ik zal daarom niet meedoen aan de debatten."

De oud-president staat in peilingen mijlenver voor op de andere Republikeinse kandidaten, ondanks de strafzaken die tegen hem lopen. Hij wordt onder meer aangeklaagd voor het manipuleren van de verkiezingen in 2020.

Fox News

Trump liet al eerder doorschemeren dat hij weinig trek heeft in het tv-optreden van komende woensdag. Ook uitte hij herhaaldelijk kritiek op de organisator van het debat, tv-zender Fox News. Hij had daar jarenlang een innige band mee, maar noemt het nu een "vijandig netwerk".

Onder de deelnemers van het debat van woensdag zijn de gouverneur van Florida Ron DeSantis, oud-VN-ambassadeur Nikki Haley en Mike Pence, die vicepresident was onder Trump.

Interview met Tucker Carlson

Amerikaanse media melden dat Trump een interview heeft opgenomen met presentator Tucker Carlson, die eerder dit jaar bij Fox moest vertrekken en nu een show heeft op X, het voormalige Twitter. Het vraaggesprek zou op woensdag worden uitgezonden. Trumps woordvoerder wil dat niet bevestigen of ontkennen.

De Republikeinse voorverkiezingen zijn in januari tot juni volgend jaar, in november mogen de Amerikanen naar de stembus. Bij de Democraten gaat president Biden voor een tweede termijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl