Oekraïners schuilen in een metrostation in Kyiv vanwege de Russische aanval
NOS Nieuws

Grootschalige luchtaanval op Oekraïne, volgens Poetin reactie op raketten VS en VK

Ruim een miljoen Oekraïners zitten in het westen van het land zonder stroom door een grootschalige Russische aanval op de energie-infrastructuur. Dat melden de Oekraïense autoriteiten. Er zijn zo'n honderd drones en meer dan negentig raketten "van verschillende typen" ingezet bij de aanval, schrijft de Oekraïense president Zelensky op X.

De problemen zijn het grootst rond de westelijke steden Lviv, Volyn en Rivne. De Oekraïense publieke omroep spreekt van een "massale aanval". Er waren explosies te horen in zeker vijf steden.

Ook hoofdstad Kyiv werd van "meerdere kanten" aangevallen met raketten, zegt een legerfunctionaris tegen de Kyiv Independent.

'Reactie op westerse steun'

Volgens staatspersbureau RIA Novosti noemt president Poetin de aanval een reactie op het inzetten van Amerikaanse en Britse raketten op doelen diep in Rusland. Daarvoor kreeg Oekraïne recent toestemming van beide landen.

Hij zei verder dat er ook wordt gekeken naar het aanvallen van "besluitvormingscentra" in Kyiv, afhankelijk van wat er wordt aangevallen met de Britse en Amerikaanse wapens.

Poetin is op dit moment in de Kazachse hoofdstad Astana voor een CSTO-top, een veiligheidsorganisatie en tegenhanger van NAVO waar zes voormalige Sovjet-landen lid van zijn.

'Smerige escalatie'

De Oekraïense luchtmacht meldde 79 raketten en 35 drones te hebben neergehaald tijdens de Russische aanval. Op meerdere plekken werden noodstroomvoorzieningen ingeschakeld. Die werden in de loop van de ochtend weer uitgeschakeld. Er zijn vooralsnog geen berichten over slachtoffers.

Zelensky schrijft op X dat hij over de aanvallen is bijgepraat door zijn leger en kabinet. In die gesprekken kreeg hij te horen dat er kruisraketten met clustermunitie zijn ingezet. Het inzetten van clustermunitie, waarbij na de ontploffing van één projectiel tal van kleinere projectielen vrijkomen, is zeer omstreden, zeker tegen burgerdoelen.

Meer dan 120 landen, waaronder Nederland, hebben zich aangesloten bij een verdrag uit 2008 waarmee clustermunitie wordt verboden. Rusland en ook Oekraïne hebben dit verdrag niet ondertekend. Zelensky zegt dat de clusterbommen het werk van reddingswerkers en reparateurs bemoeilijkt en hij spreekt van een "nieuwe, smerige escalatie" in de oorlog.

In Kyiv schuilden mensen tijdens de aanval in een metrostation:

Inwoners Kyiv schuilen in metrostation tijdens Russische aanval: 'Zijn het helemaal zat'

Andriy Yermak, stafchef van de Oekraïense president Zelensky en een van de belangrijkste vertrouwelingen van de president, zegt in een bericht op Telegram dat Rusland de afgelopen maanden volop heeft ingezet op het maken en opslaan van raketten, om die vervolgens in de winter in te zetten tegen de energievoorzieningen in zijn land.

Het gaat volgens Oekraïne om de elfde grote aanval de energie-infrastructuur sinds maart. De aanvallen zijn voornamelijk bedoeld om de defensie-industrie van Oekraïne te verlammen en een deuk te slaan in het moreel van de Oekraïense bevolking. Rusland nam deze maand al meerdere keren de energievoorzieningen in Oekraïne onder vuur.

De aanvallen komen op een moeilijk moment voor Oekraïne in de oorlog, die in februari 2022 begon met de invasie van Rusland in Oekraïne. De afgelopen maanden wint het Russische leger gestaag terrein in het oosten van het land. Verder is blijvende steun onzeker van de belangrijkste militaire bondgenoot, de Verenigde Staten, als Donald Trump over een kleine twee maanden aan zijn tweede termijn als president begint.

Vanwege dat sombere vooruitzicht kwamen de zeven Scandinavische en Baltische landen gisteren samen voor een top over onder meer Oekraïne. Na die bijeenkomst deelden de leiders van de landen een verklaring, waarin ze hun steun aan Oekraïne onderstreepten en ook beloofden die op te voeren. Zo werd Oekraïne meer munitie toegezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl