Het winkelcentrum dat werd geraakt door de aanval
NOS Nieuws

Zeker vijf doden en tientallen gewonden bij Russische aanval oosten Oekraïne

Bij Russische raket- en droneaanvallen op de Oekraïense stad Dnipro zijn zeker vijf doden gevallen en 47 gewonden, melden lokale autoriteiten.

Bij de aanval op de stad in het oosten van Oekraïne werden onder meer een winkelcentrum, tankstation en meerdere scholen geraakt. Ook zou er brand zijn uitgebroken bij een medisch complex.

"Slechts twee dingen kunnen de Russische terreur stoppen - moderne luchtverdediging en langeafstandswapens", reageert de Oekraïense president Zelensky op X. Hij deelt daarbij een video waar de schade te zien is.

In een vandaag verschenen rapport van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN (OHCHR) staat dat er zeker 436 Oekraïense burgers zijn omgekomen tussen 1 maart en 1 mei dit jaar. In 96 procent van de burgerslachtoffers ging het om slachtoffers die vielen door het gebruik van "explosieve wapens met een groot bereik in bevolkte gebieden", schrijft het mensenrechtenkantoor.

Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijk dodental hoger omdat sommige meldingen van burgerslachtoffers nog bevestigd moeten worden, zegt de OHCHR. Vanwege de beperkte toegang tot de gebieden rondom de frontlinie is dat lastig.

Als een van de oorzaken van het opgelopen dodental noemt de OHCHR dat Rusland meer bommen met groot bereik heeft ingezet, waardoor voornamelijk bij de frontlinies meer burgerdoelen zijn geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl