De Oekraïense president Zelensky zal ongetwijfeld blij zijn met het nieuws
NOS Nieuws

EU-toetredingsoverleg Oekraïne kan van start na draai Hongarije

Oekraïne kan op 25 juni officieel beginnen aan de lange weg naar toetreding tot de Europese Unie. Volgens EU-voorzitter België kunnen ook de onderhandelingen met Moldavië van start.

Hongarije verzette zich lang tegen de toetredingsonderhandelingen, maar heeft die strijd nu gestaakt. In december vorig jaar besloten de EU-lidstaten al dat de onderhandelingen met de twee kandidaat-leden van start konden gaan, mits de twee landen aan alle voorwaarden hadden voldaan.

Zo moesten beide landen maatregelen nemen tegen corruptie en moest Oekraïne de macht van oligarchen inperken. Een week geleden oordeelde de Europese Commissie in Brussel dat de twee landen er klaar voor waren.

Het is lang geleden dat de EU er landen bij kreeg, Kroatië was het laatste land dat bij de Unie kwam, in 2013. Daar ging zes jaar onderhandelen aan vooraf.

Net als toen kan het nog jaren duren voordat Oekraïne en Moldavië daadwerkelijk lid zijn van de EU. Zo'n proces kan soms wel tien jaar in beslag nemen. Voordat landen echt toetreden, zijn er nog tientallen tussenstappen waarbij opnieuw goedkeuring nodig is van alle lidstaten.

Nederland steunt de nieuwe stap ook, maar het kabinet wil die nog wel aan de Tweede Kamer voorleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl