NOS Nieuws

Brussel vindt Oekraïne en Moldavië klaar voor EU-onderhandelingen

Oekraïne en Moldavië voldoen aan alle voorwaarden om onderhandelingen te beginnen over toetreding tot de Europese Unie. Tot die conclusie is de Europese Commissie gekomen.

Het groene licht van Brussel is een advies aan de 27 EU-lidstaten, die uiteindelijk moeten bepalen of de onderhandelingen daadwerkelijk worden geopend. Daarbij is vooral de opstelling van Hongarije een heet hangijzer. Dat land, dat sterke banden heeft met Rusland, is tot nu toe fel gekant tegen toetreding van Oekraïne en Moldavië.

De EU-leiders zeiden eind vorig jaar ook al dat de onderhandelingen bijna konden beginnen, maar verbonden daaraan een aantal voorwaarden. Zo moesten beide landen maatregelen nemen tegen corruptie en moest Oekraïne de macht van oligarchen inperken.

Oekraïne blij

Vorige maand schreef het blad Politico al dat er groen licht vanuit Brussel zat aan te komen, en dat is nu gebeurd. De Oekraïense premier Sjmyhal zegt dat de Europese Commissie hem dat heeft laten weten.

Sjmyhal schrijft op Telegram dat hij verwacht dat de Europese bondgenoten nu de volgende stap nemen. Hij hoopt dat de onderhandelingen nog deze maand kunnen beginnen.

De Europese Commissie heeft eenzelfde tijdpad in gedachten. Volgens EU-diplomaten is de hoop dat de onderhandelingen op 25 juni beginnen, in de marge van een top met ministers van Buitenlandse Zaken die dan in Luxemburg wordt gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl