De rechters onder leiding van president Donoghue in het Internationaal Gerechtshof
NOS NieuwsAangepast

Rusland vrijgesproken van financieren terrorisme in Oost-Oekraïne

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft Rusland op bijna alle punten vrijgesproken van het schenden van een antiterrorismeverdrag voor het financieren van terrorisme in Oost-Oekraïne. Het VN-hof, gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag, is de hoogste rechtbank voor het beslechten van geschillen tussen staten.

Oekraïne deed een beroep op een internationaal verdrag waarin staat dat je als land zoveel mogelijk moet doen om financiering van terrorisme tegen te gaan. Rusland deed volgens Oekraïne juist het tegenovergestelde door opstandelingen in het oosten van het land financieel en met wapens te steunen.

Rusland had meer onderzoek moeten doen

De rechters van het Internationaal Gerechtshof oordelen dat het duidelijk moet zijn dat geld dat eventueel is overgemaakt aan de rebellen ook echt is ingezet voor terrorisme. Daar zijn volgens het hof te weinig bewijzen voor. Over het leveren van wapens en het geven van trainingen deed het hof geen uitspraak, het antiterrorismeverdrag gaat alleen over het leveren van geld.

Rusland hoeft geen schadevergoeding aan Oekraïne te betalen, zoals dat land had geëist, omdat Moskou volgens het hof niet kon weten waar het geld voor zou worden gebruikt. Wel had het land meer onderzoek moeten doen naar de financiering van terrorisme door bepaalde individuen. Oekraïne had daarvoor namelijk wel genoeg bewijs aangeleverd om een onderzoek in te stellen.

Oekraïne begon de zaak tegen Rusland in 2017, al jaren voordat de Russen in februari 2022 het land binnenvielen. Volgens Kyiv gebruikten opstandelingen het geld om wapens te kopen.

Met die wapens werden volgens Oekraïne burgers in steden als Marioepol en Kramatorsk beschoten en gebombardeerd en daarmee werd volgens Kyiv ook op 17 juli 2014 vlucht MH17-vliegtuig uit de lucht geschoten.

Nederlandse strafrechter

De Nederlandse strafrechter heeft eind 2022 drie mannen veroordeeld voor hun rol bij het neerschieten van het toestel en heeft daarbij benoemd dat Rusland betrokken was door het leveren van het wapen en de bemanning die de Buk-raket afvuurde waarmee het toestel uit de lucht werd geschoten.

Rusland is altijd blijven ontkennen dat het betrokken was bij het neerhalen van de MH17.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl