Een Oekraïense burger staat bij een raam, foto van gisteren
NOS Nieuws

'VS werkt aan nieuwe Oekraïne-strategie, nadruk op verdediging'

In de VS wordt hard gewerkt aan een nieuwe Oekraïne-strategie, schrijft The Washington Post. Volgens anonieme functionarissen komt de nadruk te liggen op verdedigen. Ze verwachten dit jaar geen grote terreinwinst voor Oekraïne, al worden aanvallen niet uitgesloten.

Het nieuws is niet officieel bevestigd, maar sluit wel aan bij de verwachting van analisten. Bij het vastgelopen tegenoffensief heeft het Oekraïense leger zware verliezen geleden, evenals de Russen. Kyiv heeft niet genoeg militairen, wapens en munitie om opnieuw zo'n grote aanval te lanceren.

Oekraïne wacht al maanden op een nieuw Amerikaans militair steunpakket. Dat is er nog steeds niet, omdat de Republikeinen dwarsliggen.

Drones en loopgraven

"Actieve verdediging", noemde een Oekraïense commandant onlangs de huidige tactiek op het slagveld. Als de mogelijkheid zich voordoet zijn er nog kleinschalige aanvallen tegen het Russische leger. Maar de focus ligt op drone-operaties en het versterken van verdedigingslinies.

Dit wordt min of meer ook de strategie op de lange termijn, zegt de Amerikaanse krant. Bondgenoot Oekraïne moet zich vooral kunnen verdedigen tegen de aanhoudende Russische raket- en drone-aanvallen en beschietingen.

Er zullen nog wel dorpen en stadjes worden bevrijd of verloren, zegt een functionaris, maar een doorbraak zit er zeer waarschijnlijk niet in. De Oekraïense strijdkrachten en de economie moeten aansterken, zo zou de voornaamste doelstelling zijn van de regering-Biden.

Trump: oorlog opgelost in 24 uur

Het wordt een uitdaging om deze doelstelling waar te maken. Al maanden wordt een steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 61 miljard dollar tegengehouden door Republikeinen in het Congres. De partij zegt te twijfelen aan het nut van de aanhoudende stroom hulp voor Oekraïne en stelt dat het geld beter kan worden gestoken in het versterken van de binnenlandse veiligheid.

Wat verder meespeelt is dat een akkoord over een nieuw militair steunpakket vermoedelijk zal worden gezien als een succes voor president Biden dat hem kan helpen om in november herkozen te worden.

Het is zo goed als zeker dat Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat wordt. Hij beweert dat als hij weer president wordt, hij de oorlog binnen 24 uur oplost. De 77-jarige Republikein ligt in peilingen licht voor op Biden.

"We overleven het niet zonder de steun van de VS. Dat is een feit", zei de Oekraïense president Zelensky vorige week in een interview. Hij benadrukte dat het land dringend behoefte heeft aan materieel, zoals luchtafweer om Oekraïense burgers te beschermen tegen Russische raketaanvallen.

Groot contrast

Ook worstelt Oekraïne met het mobilisatievraagstuk. Het leger zegt dat een half miljoen extra militairen wenselijk is, verklaarde Zelensky. De schattingen lopen uiteen hoeveel militairen het land heeft verloren. Minimaal wordt uitgegaan van enkele tienduizenden doden.

Het Amerikaanse strategieplan is een groot contrast met vorig jaar. Met behulp van Westers materieel en steun was er optimisme dat Oekraïne een doorbraak kon forceren om de Russen terug te drijven. Maar het leger stuitte op zware verdedigingslinies, loopgraven en veel mijnen.

Rusland houdt ongeveer een vijfde van het land bezet. Het grootste deel daarvan is veroverd in de eerste dagen van de aanvalsoorlog.

In 2023 bevrijdde Oekraïne kleine stukjes land, maar verloor ook wat:

Terreinwinst- en verlies voor Oekraïne in 2023

"Alles wijst erop dat we waarschijnlijk minder materieel hebben dan vorig jaar", zegt het Oekraïense parlementslid Roman Kostenko tegen The Washington Post. "Het tegenoffensief heeft niet gewerkt. Als we nog minder hebben is duidelijk wat het plan wordt: verdedigen."

Langeafstandsraketten

Naar verwachting zal de strijd steeds meer worden uitgevochten via de lucht. Oekraïne heeft fors geïnvesteerd in zijn drone-arsenaal. Ook krijgt het F-16-gevechtsvliegtuigen van het Westen. Oekraïense piloten volgen trainingen om met de toestellen te kunnen vliegen.

Het Westen spoort Oekraïne aan in te zetten op meer langeafstandsaanvallen, schrijft de krant. Bijvoorbeeld door Franse kruisraketten in te zetten tegen de Russische Zwarte Zeevloot bij de ingelijfde Krim.

Behalve de VS werken ook andere bondgenoten aan een langetermijnplan. Het Verenigd Koninkrijk heeft vorige week zijn tienjarige veiligheidspact met Oekraïne bekendgemaakt. Frankrijk is de volgende op de lijst, schrijft The Washington Post. Volgende maand is president Macron op bezoek in Oekraïne. De VS hoopt in het voorjaar zijn tienjarenplan voor Oekraïne te presenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl