De aanval in Donetsk
NOS NieuwsAangepast

Russisch bestuur: zeker 27 doden bij Oekraïens bombardement in Donetsk

In de door Rusland bezette stad Donetsk zijn minstens 27 doden gevallen bij een Oekraïens bombardement, zegt het Russische bestuur van de regio. Nog eens 25 mensen raakten gewond.

Het doelwit van de aanval was een drukbezocht gebied met winkels, zegt de Russische burgemeester van de Oost-Oekraïense stad. Oekraïne heeft nog niet gereageerd en de claims konden niet onafhankelijk worden geverifieerd door persbureau AP.

Veel doden bij luchtaanval op Donetsk

Donetsk is een van de vier gedeeltelijk bezette regio's die in september 2022 na schijnreferenda door Rusland zijn geannexeerd. In februari van dat jaar had president Poetin al de onafhankelijkheid erkend van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk. De regio's verklaarden zich in 2014 onafhankelijk. Die status werd door geen enkel land erkend. Deze week veroverde het Russische leger volgens het Kremlin nog een dorp in de regio, Vesele, vlak bij de stad Donetsk.

Vandaag meldt het Russische leger tevens de verovering van een dorp in de provincie Charkiv, in het noordoosten van Oekraïne. Het zou gaan om Krakhmalnoye, een dorp waar voor de Russische inval 45 mensen woonden. Een woordvoerder van het Oekraïense leger zegt in een reactie dat het dorp "geen strategisch belang" heeft.

Brand bij gasproducent

Vannacht is een brand uitgebroken in een terminal aan de Oostzee van een van de grootste gasproducenten van Rusland. Het is nog niet duidelijk of de brand is ontstaan door een Oekraïense aanval. Volgens lokale autoriteiten zijn er geen gewonden gevallen.

De afgelopen dagen zijn er vaker Oekraïense aanvallen geweest op Russische infrastructuur: vrijdag werd een oliedepot getroffen en Rusland meldde donderdag dat een aanval op een olieterminal was verijdeld.

Op dit moment verkeert de oorlog in een patstelling. Er zijn al een tijdlang geen grote doorbraken aan de frontlinie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl