Beeld van de terminal
NOS NieuwsAangepast

Brand bij Russische gasproducent aan Oostzee, mogelijk door droneaanval

In een terminal aan de Oostzee van een van de grootste gasproducenten van Rusland, Novatek, is brand uitgebroken. De oorzaak is nog niet duidelijk, maar de producent zegt dat de brand is ontstaan door "een externe factor".

Het Russische nieuwskanaal Shot meldt op Telegram dat bewoners in de buurt dronegeluiden hoorden, gevolgd door explosies. De Russische nieuwssite Fontanka spreekt van een aanval met twee drones. Bij staatspersbureau Ria Novosti meldt het hoofd van het district dat één tank met een inhoud van 100 kubieke meter in brand is gevlogen. De brand is nog niet geblust.

Brand bij Russische gasproducent in Oostzee

"Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand in de terminal van Novatek in de haven van Oest-Loega. Personeel is geëvacueerd", schrijft gouverneur Drozdenko van de regio Leningrad op Telegram. Over de oorzaak van de brand heeft hij het niet.

Het werk bij de terminal is voorlopig stilgelegd, zegt Novatek. De schade wordt op een later moment bekeken.

De getroffen terminal van Novatek ligt aan het Russische deel van de Finse Golf, zo'n 120 kilometer ten westen van Sint-Petersburg en 25 kilometer van de grens met Estland.

Oliedepot

Of de brand is ontstaan door een nachtelijke Oekraïense aanval is dus nog niet duidelijk, maar er zijn in de afgelopen dagen vaker Oekraïense aanvallen geweest op Russische infrastructuur. Zo werd vrijdag een Russisch oliedepot getroffen door een droneaanval. Rusland meldde eerder dat de dag daarvoor een vergelijkbare aanval op een olieterminal bij de Oostzee was verijdeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl