NOS Nieuws

EU is het eens over rem op methaan uit olie, gas en steenkool

Leveranciers van olie, gas en kolen aan de Europese Unie moeten in de toekomst minder methaan gaan uitstoten. Het Europees Parlement en de lidstaten zijn het eens geworden over een maatregelenpakket om de uitstoot van het gas terug te dringen.

Leveranciers van fossiele brandstoffen moeten gaan melden hoeveel methaan ze uitstoten. Ook moeten ze die uitstoot tegengaan, bijvoorbeeld door lekken snel op te sporen en deze te verhelpen. Voor het einde van volgend jaar moeten de leveranciers hiervoor plannen hebben ingediend.

De verplichtingen gelden ook voor buitenlandse bedrijven wanneer zij naar de EU exporteren. Leveranciers uit landen als Azerbeidzjan, Algerije en Qatar stoten nu nog vaak veel meer methaan uit dan concurrenten van die bedrijven uit de Europese Unie.

Vanaf 2030 kunnen Europese importeurs worden opgedragen niet meer te kopen bij bedrijven die niet aan de gestelde normen voldoen, anders zullen er boetes volgen. Wat deze normen exact zullen worden, is nog niet bekend.

Grote uitstoters

Methaan is een broeikasgas dat vrijkomt tijdens de afbraak van organische stoffen en levert na CO2 de grootste bijdrage aan klimaatverandering. Volgens een VN-rapport komt de meeste uitstoot van methaan wereldwijd voor rekening van de landbouw (42 procent), maar ook de olie- en gasindustrie zijn grote uitstoters. Daarbij gaat het om 36 procent. Dat komt deels door lekkages bij de productie.

Het akkoord van de onderhandelaars van de EU-landen en het parlement komt twee weken voor de belangrijke klimaattop in Dubai. Eerder dit jaar stelde het VN-klimaatpanel IPCC dat het behalen van de doelen van het klimaatakkoord van Parijs niet mogelijk is zonder dat de uitstoot van methaan wordt teruggebracht.

De lidstaten en het parlement moeten het akkoord nog wel bekrachtigen, maar dat is doorgaans een formaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl