Minister Agema
NOS Nieuws

Debat regeringsverklaring loopt uit de hand na tweet vicepremier Agema

Het debat over de regeringsverklaring is vanmiddag uitgelopen op boze verwijten van de oppositie, maar ook van de regeringspartijen onderling. Aanleiding was een X-bericht over hoofddoeken dat vicepremier Agema (PVV) stuurde tijdens het debat.

Het kwam haar op een openbare terechtwijzing te staan van premier Schoof, omdat er onduidelijkheid ontstond over de eenheid van het kabinetsbeleid.

Toen VVD-leider Yesilgöz suggereerde dat haar PVV-collega Wilders achter de tweet van Agema zat, reageerde Wilders weer als door een wesp gestoken. "Een valse, vuile beschuldiging", zei hij.

Terugkerend thema

De kwestie over de religieuze hoofddoeken komt de hele dag al geregeld terug in het debat. De linkse oppositiepartijen en D66 vinden dat Schoof duidelijk afstand moet nemen van recente uitspraken van de PVV-ministers Agema en Faber over hoofddoeken. Ze hebben gezegd dat ze daar geen voorstander van zijn en zouden willen dat vrouwen ze afdoen om de vrijheid te ervaren.

De nieuwe premier wilde daar alleen over zeggen dat zijn kabinet niemand uitsluit, ook niet vrouwen die om religieuze redenen een hoofddoek dragen.

Kamerlid Lahlah (GroenLinks-PvdA) zei vanmorgen in het debat het haar eigen vrije keuze is om een hoofddoek te dragen. Ze stak vrouwen die dezelfde keus maken een hart onder de riem.

Zie hier de opmerkingen van Lahlah en de reactie van Schoof:

Schoof over hoofddoek Kamerlid Lahlah: 'Dat maakt voor mij helemaal niets uit'

Burgemeester Halsema van Amsterdam steunde het betoog van Lahlah op Instagram. Premier Schoof zat vol in zijn betoog toen Agema, die naast hem zit in vak K, dat bericht van Halsema weer postte op X, met ernaast een screenshot van een oud interview met Halsema, waarin ze moslimvrouwen juist opriep om de hoofddoek af te doen.

Een screenshot van de tweet van Agema

D66-leider Jetten vroeg kort daarna in het debat opheldering aan Schoof. Hij wilde weten wat nou precies de mening van het kabinet is over het dragen van een hoofddoek. De premier kon geen antwoord geven en was zichtbaar in verlegenheid gebracht.

Het debat werd geschorst voor overleg tussen Schoof en zijn vicepremiers Agema, Hermans (VVD), Van Hijum (NSC) en Keijzer (BBB). Dat zou een paar minuten duren, maar ze kwamen pas na ongeveer een half uur terug. "Tijdens een debat gaan bewindslieden niet twitteren en daar is mevrouw Agema het mee eens", deelde Schoof de uitkomst van het overleg mede.

Bekijk hier wat er gebeurde:

Plotselinge schorsing vanwege tweet Agema

Voor veel oppositiepartijen, maar ook voor regeringspartij VVD is duidelijk dat de PVV het gezag van de nieuwe premier probeert te ondermijnen. "Het sarren dat jarenlang vanuit de Kamer is gekomen, begint nu vanuit vak K", zei GroenLinks-PvdA-leider Timmermans. "Het is een circus en geen serieus kabinet."

"Het bewijst dat u het gezag nu al kwijt bent", vond D66-leider Jetten. Maar Schoof zag dat anders: "Dit kabinet is geen kleuterklas."

Ondertussen nam Wilders het weer op voor de zichtbaar geëmotioneerde Agema. De hele kwestie is volgens hem "een heksenjacht van links op mensen van de PVV". Ze worden volgens hem "achtervolgd alsof ze zo ongeveer een bankoverval hebben gepleegd".

Ook coalitiepartner VVD moet het ontgelden:

Harde botsing tussen Yesilgöz en Wilders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl