Het nieuwe kabinet op het bordes
NOS NieuwsAangepast

Ministers en staatssecretarissen kabinet-Schoof beëdigd

In Den Haag zijn op Paleis Huis ten Bosch de ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Schoof beëdigd.

De bewindslieden stonden bij de beëdiging tegenover koning Willem-Alexander. Daarna gingen ze een voor een naar voren om "zo waarlijk helpe mij God almachtig" te zeggen of "dat verklaar en beloof ik".

De bewindslieden mogen ook antwoorden in het Fries, de tweede landstaal. De nieuwe minister van Landbouw, Femke Wiersma, en staatssecretaris Folkert Idsinga van Fiscaliteit en Douane deden dat.

Ministers van kabinet-Schoof beëdigd

Vanmorgen tekende Schoof eerst de Koninklijke Besluiten:

Minister-president Schoof tekent Koninklijke Besluiten

Het nieuwe kabinet bestaat uit 16 ministers en 13 staatssecretarissen. Naast de partijloze premier Schoof zijn er vijf ministers en vier staatssecretarissen namens de PVV, vier ministers en drie staatssecretarissen namens de VVD, ook vier ministers en drie staatssecretarissen namens NSC en twee ministers en drie staatssecretarissen namens BBB.

De formatie heeft 223 dagen geduurd. Dat is relatief lang, maar geen record: de vorige formatie, die van het vierde kabinet-Rutte, was pas klaar na 299 dagen.

Na de beëdiging volgde de bordesscene: de ministers en de koning werden daar gefotografeerd.

Kort na de plechtigheden op het paleis gingen de nieuwe ministers en staatssecretarissen naar hun departement. Hun voorgangers droegen daar officieel de werkzaamheden over. Scheidend premier Rutte overhandigde de sleutels van het Torentje aan de nieuwe premier Schoof.

Rutte geeft sleutel van Torentje aan kersverse minister-president Schoof

Vanmiddag volgde ook de eerste vergadering van het kabinet. De bewindslieden moeten de komende tijd het 'hoofdlijnenakkoord' nog uitwerken in een 'regeerprogramma'. De leiders van de vier partijen blijven allemaal in de Tweede Kamer.

Aan alle bewindslieden van het vorige kabinet, onder leiding van VVD'er Mark Rutte, is zoals gebruikelijk, "op de meest eervolle wijze" ontslag verleend. Dat kabinet zat er sinds 10 januari 2022. Het kwam een jaar geleden ten val na onenigheid over het asielbeleid. Rutte is bijna veertien jaar premier geweest: hij trad aan op 14 oktober 2010.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl