NOS NieuwsAangepast

PVV'er gefotografeerd met conceptakkoord, met 'strengste asielpakket ooit'

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Dat is een van de "bouwstenen voor doorbraken" die PVV, VVD, NSC en BBB willen bereiken, zo valt te lezen op een document onder de arm van PVV-onderhandelaar Gidi Markuszower, die daarmee is gefotografeerd door politiek fotograaf Dirk Hol.

Bekijk hier het fragment waar kort het document te zien is:

Bekijk hier het moment dat Markuszower (PVV) kort de notities toont

In het conceptregeerakkoord gaat het over een lastenverlichting van 'PM miljard' voor werkenden met middeninkomens en mensen in de knel vanaf 2025. Waarschijnlijk wordt met PM 'pro memorie' bedoeld: later te bepalen, ter herinnering.

Een nieuw kabinet moet aan de slag met een hoofdlijnenakkoord op de volgende punten, zo is te lezen: bestaanszekerheid en koopkracht, grip op migratie, wonen en volkshuisvesting, infrastructuur en openbaar vervoer. En een goede toekomst voor landbouw en visserij.

Doorbraken

Verder staat in het conceptakkoord dat niet alles in één keer op te lossen is, maar "Nederland wacht op doorbraken" omdat overheid en politiek voor de burgers niet betrouwbaar zijn gebleken, of het nu gaat om rechtszekerheid, goed bestuur of veiligheid in eigen buurt."

Het document dateert volgens het stempel van 2 mei, vorige week donderdag. NSC-leider Omtzigt zegt dat hij het document "herkent". "Maar bij ons staat er alleen geen PVV op."

Vanochtend zijn de vier partijen, na een recesweek, weer bij elkaar om te kijken of ze het binnen afzienbare tijd eens kunnen worden over een conceptakkoord. De partijleiders van PVV, NSC en BBB zeiden bij binnenkomst dat ze hun uiterste best willen doen, maar er is op nog geen enkel onderwerp overeenstemming. De onderhandelaars spreken over "de week van de waarheid" en een "hele belangrijke week".

In maart 2021 verliet verkenner Ollongren (D66) in alle haast het Binnenhof, omdat ze positief was getest op het coronavirus. Onder haar arm was een pagina te zien van een interne notitie uit de kabinetsformatie.

Op de uitvergrote foto van het ANP was onder het kopje "positie Omtzigt" te lezen: "functie elders". Kamerlid Pieter Omtzigt, toen de nummer twee op de lijst van het CDA en van degenen die de toeslagenaffaire boven tafel kregen, zat op dat moment overspannen thuis. De tekst werd opgevat als een poging om hem te typeren als een probleemgeval dat weg moest uit Den Haag.

De "functie elders-opmerking" heeft grote gevolgen gehad voor de formatie van het vierde kabinet-Rutte. Rutte zei zelf dat hij "geen herinnering" had aan een gesprek over Omtzigt, maar zijn woorden werden door de mogelijke coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie in twijfel getrokken. Na maanden onderhandelen kwam er alsnog een kabinet met deze vier partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl