Informateur Putters op zijn werkkamer
NOS Nieuws

Informateur Putters: 'Gesprekken waren constructief en complex'

Informateur Putters praat de komende dagen verder met een aantal partijleiders, maar hij wil nog niet zeggen wie er wordt uitgenodigd. Hij wil vanavond eerst de zaken op een rijtje zetten, zo meldt Putters.

Gisteren en vandaag heeft hij met bijna alle politieke leiders in de Tweede Kamer van gedachten gewisseld over de vorming van een nieuw kabinet. "Ik ga vervolggesprekken voeren in verschillende samenstellingen, maar ga nu eerst heel goed nadenken."

Net als gisteren sprak Putters van constructieve en complexe gesprekken. Of er een lijn in te trekken valt, wil Putters nu niet zeggen. Wel zeiden alle fractievoorzitters tegen hem dat het niet te lang moet duren. "Daar ben ik blij mee."

Meerderheidskabinet

De meeste partijen drongen vandaag bij de informateur aan op een meerderheidskabinet. Er werden verschillende varianten genoemd. CDA-leider Bontenbal en Bikker van de ChristenUnie willen dat eerst alle meerderheidsvormen worden onderzocht, dus ook een met GroenLinks-PvdA.

Volt wil een stabiel meerderheidskabinet zonder de PVV. De SP en de SGP vinden dat PVV, BBB, NSC en VVD hun gesprekken moeten hervatten en JA21 vindt dat een nieuw kabinet in ieder geval van rechtse signatuur moet zijn.

Loslaten

Er is nu weinig enthousiasme over een minderheidskabinet of een extraparlementaire vorm. Alleen Baudet van Forum voor Democratie is voorstander van buitenparlementaire kabinetten, waarbij de vaste coalitie- en oppositieverdeling wordt losgelaten.

Twee partijen zijn vandaag niet langs geweest. Denk wil niet meepraten en fractievoorzitter Ouwehand van de Partij voor de Dieren is ziek.

Lees hier het liveblog met de adviezen van de partijen.

Gisteren kwamen de vier partijen uit de eerste formatieronde al langs bij Putters. PVV en BBB hopen nog steeds op een gewoon meerderheidskabinet van die partijen. Ze voeren de druk op Pieter Omtzigt van NSC op om alsnog daarover te gaan praten. Maar Omtzigt zelf zei dat hij vasthoudt aan zijn wens voor een kabinet dat een lossere band heeft met de Tweede Kamer. VVD-leider Yesilgöz is bereid om ministers te leveren voor zo'n extraparlementair kabinet, maar dan moet Omtzigt hetzelfde doen.

Oekraïne

PVV-leider Wilders deed naar eigen zeggen een handreiking door toch te willen praten over financiële en militaire steun aan Oekraïne, iets waar de PVV tot nu toe tegen was. Opmerkelijk genoeg stemde de Eerste Kamerfractie van de PVV vandaag opnieuw tegen extra steun aan dat land. Het voorstel om steun te geven kreeg overigens wel een meerderheid.

Ook Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Jetten (D66) kwamen gisteren langs bij de informateur. Hun boodschap was vooral dat PVV, VVD, NSC en BBB het nogmaals moeten proberen. Pas als dat definitief niet lukt, kan er over andere varianten worden gesproken, vinden ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl