Omtzigt en Plasterk
NOS NieuwsAangepast

Omtzigt: nog niet onderhandelen over meerderheids- of minderheidskabinet

NSC-leider Omtzigt wil dat een informateur "langs de lijnen van de inhoud" gaat verkennen hoe de problemen in het land kunnen worden opgelost. NSC is niet klaar om te gaan onderhandelen over een meerderheid- of minderheidskabinet, zei hij na zijn gesprek met verkenner Plasterk.

Volgens Omtzigt kunnen de partijen kijken waar overeenstemming over bestaat. Hij zei dat hij zelf op dit moment geen voorkeurskabinet heeft. Omtzigt herhaalde ook dat hij nog steeds bezwaren ziet in samenwerking met de PVV. De PVV zal eerst duidelijk moeten maken wat de partij bedoelt met de opmerking dat bepaalde wensen "in de ijskast" gaan. "Er zitten onder meer belemmeringen in de sfeer van de rechtsstatelijkheid."

De NSC-leider benadrukte dat ook de voorkeurscoalitie van PVV-leider Wilders (PVV, VVD, NSC en BBB) bij lange na geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Wisselende meerderheden

In de brief die Omtzigt heeft overhandigd aan Plasterk staat dat hij zich kan voorstellen dat er twee informateurs benoemd worden, die met alle partijen gaan praten om te inventariseren op welke onderwerpen meerderheden bestaan. Dat hoeft niet altijd een meerderheid van dezelfde partijen te zijn.

Als het niet lukt om een coalitie te smeden met de PVV die een meerderheid heeft in de Kamer, dan komen wat Omtzigt betreft varianten in beeld als een minderheidskabinet, een zakenkabinet of een extraparlementair kabinet. In die varianten is er sprake van een lossere band tussen de regering en het parlement en dat vindt NSC een goede ontwikkeling.

Omtzigt: niet klaar om kabinetsonderhandelingen te starten

Plasterk sprak vandaag met de leiders van de vier grootste fracties in de nieuwe Tweede Kamer: PVV, GroenLinks-PvdA, VVD en NSC.

Wilders: PVV, VVD, NSC, BBB logische combinatie

Als eerste was vanochtend PVV-voorman Wilders aan de beurt. Hij zei dat hij een gesprek wil van zijn partij met VVD, NSC en BBB. Wilders vindt samenwerking tussen die partijen een "logische centrumrechtse combinatie". Volgens hem hoeft het in het gesprek niet te gaan over de vraag wat voor soort kabinet er precies moet komen en welke rol iedereen krijgt.

Wilders heeft zelf een voorkeur voor een meerderheidskabinet. Hij deed de oproep: "Ga met elkaar praten. Haal alle ballast van tafel, kijk of je programmatisch overeenstemming hebt en of je vertrouwen in elkaar hebt."

Hij benadrukte dat de PVV zich "stevig maar redelijk" zal opstellen en dat hij bereid is compromissen te sluiten. Op de vraag wat hij zegt over de zorgen van mensen die niet geloven dat hij er voor alle Nederlanders wil zijn, antwoordde de PVV-voorman dat niemand daaraan hoeft te twijfelen: "We gaan niemand het land uit zetten of wat dan ook. We zijn er voor iedereen: christenen, moslims en ongelovigen."

Wilders: we gaan niemand het land uit zetten

VVD: Inhoudelijk onderhandelen over 'centrumrechts'

VVD-leider Yesilgöz wil dat er inhoudelijke onderhandelingen beginnen over een "centrumrechts kabinet". De VVD is bereid een kabinet van PVV, NSC en BBB "vanuit de Kamer" mogelijk te maken.

Op de vraag of de VVD echt niet zelf wil meedoen aan het kabinet, zoals ze vrijdag zei, antwoordde ze: "We doen het vanuit de Kamer."

Yesilgöz: centrumrechts kabinet mogelijk maken

Ook GroenLinks-PvdA-leider Timmermans sprak vandaag met de verkenner. Hij herhaalde dat zijn partij in een coalitie niet zal samenwerken met de PVV. Volgens hem sluit die partij groepen Nederlanders uit en is dat in strijd met de grondwet.

Hij voegde eraan toe dat hij nu niet aan zet is en dat Wilders als leider van de grootste fractie het initiatief moet hebben in de formatie.

Timmermans vindt de coalitie die Wilders' voorkeur heeft "een duidelijke afspiegeling van het verkiezingsresultaat".

Morgen gaat Plasterk verder met zijn besprekingen met de partijleiders. Dan komen Jetten (D66), Van der Plas (BBB), Bontenbal (CDA), Marijnissen (SP), Baudet (FVD) en Ouwehand (PvdD) langs. Volgens de opdracht van de Kamer moet hij volgende week dinsdag klaar zijn. Het is de bedoeling dat er donderdag een Kamerdebat is.

Timmermans: plannen Wilders staan in ijskast voor later moment

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl