Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Israël biedt verontschuldigingen aan voor doden Libanese militairen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Israël biedt verontschuldigingen aan voor doden Libanese militairen

Het Israëlische leger heeft zijn excuses aangeboden voor een aanval gisteren op een Libanees legervoertuig. Drie Libanese militairen werden daarbij gedood.

In een verklaring waarover persbureau AP en The Times of Israel schrijven, meldt het leger dat de Israëliërs het voertuig onder vuur namen omdat het een gebied binnenreed waar het eerder een Hezbollah-truck met raketten en lanceerinstallaties had geraakt. De Israëlische militairen zouden niet hebben geweten dat het tweede voertuig van het Libanese leger was. Het Israëlische leger stelt dat "het niet opereert tegen het Libanese leger en biedt zijn verontschuldigingen aan voor deze ongewilde omstandigheden".

Het leger van Libanon staat vanochtend stil bij de dood van de drie militairen: luitenant Tariq Aql Subha (39), sergeant Ahmed Haidar Haidar (30) en soldaat Jaafar Mohammed Jaafar (34).

Libanese militairen bij hun voertuig in het zuiden van het land (archief, oktober 2023)

Geen doden na bombardementen op Beiroet, wel elders in Libanon

De Israëlische bombardementen op financiële instellingen in de Libanese hoofdstad Beiroet hebben voor zover nu bekend niet geleid tot dodelijke slachtoffers. Israël had omwonenden van filialen van de aan Hezbollah gelieerde bank Al-Qard Al-Hassan gisteravond laat opgeroepen te vertrekken, waarop honderden mensen op de vlucht sloegen.

Elders in Libanon zijn wel mensen gedood bij Israëlische aanvallen, meldt het Libanese staatspersbureau NNA. Zes leden van een familie in Baalbek stierven toen Israël hun huis raakte met twee raketten. Het zou gaan om vrouwen en kinderen. In Ain Ebel sneuvelden drie militairen van het Libanese leger bij een aanval op hun legervoertuig. Dat gebeurde gisteren en vandaag staat het leger stil bij de dood van de luitenant, sergeant en soldaat. Elders in Zuid-Libanon, in Srifa, werden de lichamen van twee mannen onder het puin van een gebombardeerd gebouw gehaald.

Het Israëlische leger meldt dat er vanochtend vanuit Libanon zo'n 25 raketten op het noorden van Israël zijn afgevuurd. Sommige projectielen werden onderschept, andere kwamen neer op de grond. Het leger zegt dat er geen slachtoffers vielen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz zegt op X dat Hezbollah een hoge prijs zal blijven betalen voor de aanvallen op Noord-Israël en elders. "We zullen dit verlengstuk van Iran blijven raken totdat het instort", zegt Katz. Iran is de belangrijkste bondgenoot van Hezbollah.

Israël voert luchtaanvallen uit in de buurt van vliegveld Beiroet

Een van de doelen van de Israëlische aanvallen op Beiroet van afgelopen nacht lag bij de luchthaven van de stad. Op deze beelden zijn explosies te zien en dikke rookwolken die opstijgen.

Israël voert luchtaanvallen uit in de buurt van vliegveld Beiroet

Israël valt vestigingen van Hezbollah-bank aan in Libanese hoofdstad

Libanon zegt dat Israël in hoofdstad Beiroet filialen heeft aangevallen van de aan Hezbollah gelieerde bank Al-Qard Al-Hassan. Er zouden elf doelen in het zuiden van de stad zijn geraakt, ook bij de luchthaven van Beiroet. Ooggetuigen zeggen dat vluchten desondanks zijn geland en vertrokken.

Gisteravond waarschuwde het Israëlische leger al dat het de financiële instelling in de hoofdstad zou raken. "Inwoners van Libanon: het Israëlische leger zal infrastructuur van de Hezbollah Al-Qard Al-Hassan aanvallen. Ga er onmiddellijk weg", zei een woordvoerder op X.

Volgens Israël financiert de bank aanvallen van Hezbollah tegen Israëliërs. Al-Qard Al-Hassan zou door de terreurgroep worden gebruikt om leden te betalen en wapens te kopen.

De bank wordt ook gebruikt door gewone Libanezen. De financiële instelling verzekerde zijn klanten dat hun geld veilig was.

Rook na een aanval boven het zuidelijke deel van de Libanese hoofdstad

Israëlische leger: drone uit Irak neergehaald

Israël zegt dat er een drone uit de lucht is gehaald die vanuit Irak is gelanceerd. Het leger laat weten dat de drone de oostelijke grens is overgestoken.

De drone is opgeëist door het Islamitische Verzet in Irak. De groep zegt Israël te hebben willen raken als wraak voor de dood van Hamas-leider Yahya Sinwar.

Israëlische bevelhebber brigade gedood bij explosie in noorden van Gaza

In het noorden van de Gazastrook is de Israëlische bevelhebber van de 401e Pantserbrigade gesneuveld. Dat melden Israëlische media. De 41-jarige kolonel Ehsan Daqsa kwam door een explosief om het leven. Het Israëlische leger is een onderzoek gestart naar zijn dood.

Volgens het Israëlische leger liep Daqsa met drie officieren naar een observatiepunt waar boobytraps lagen. Daqsa was door de explosie op slag dood, de drie officieren raakten gewond. Daqsa is een van de hoogste Israëlische bevelhebbers die in de oorlog tegen Hamas zijn gesneuveld.

De Israëlische minister van Defensie Gallant noemt Daqsa een "dappere officier". De Israëlische premier Netanyahu heeft op X zijn condoleances aan de familie van de bevelhebber overgebracht.

Nieuw liveblog

Welkom in het nieuwe Midden-Oostenblog. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.