Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Meloni wil naar Libanon • Aanslag met dode en gewonden in Israël

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • 'Israël dreigt munitie voor raketschild tekort te komen'
  • 'Netanyahu wil in Iran geen nucleaire doelen aanvallen'
  • Actiegroep voor Arabische Amerikanen weigert steun voor presidentskandidaat
  • Israël zegt noodhulp te hebben toegelaten tot Noord-Gaza, terwijl aanvallen doorgaan

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Israël wil van industrie nieuwe technieken om drones te onderscheppen

Israël wil zich beter beschermen tegen drone-aanvallen van Iran en Hezbollah. De regering heeft daarom de Israëlische industrie gevraagd om met goede ideeën te komen waarmee drones beter kunnen worden onderschept.

Het ministerie van Defensie wil de oplossingen van bedrijven snel testen. De beste plannen worden dan versneld ontwikkeld en geproduceerd. Het idee is dat de eerste systemen binnen enkele maanden operationeel zijn, meldt het ministerie.

Naast raketten hebben Iran en Hezbollah ook drones gebruikt om doelen in Israël aan te vallen. Zondag meldde Hezbollah dat het Israël in het noorden had aangevallen met een "zwerm van drones". Volgens Hezbollah zaten daar nieuwe types drones tussen die niet zijn opgemerkt door het luchtverdedigingssysteem van Israël. Een van de drones sloeg in op een militaire basis. Vier Israëlische militairen kwamen bij de aanval om het leven.

Hezbollah: burgers Noord-Israël kunnen terug bij staakt-het-vuren

De tweede man van Hezbollah, Naim Qassem, heeft in een toespraak gezegd dat als Israël wil dat burgers kunnen terugkeren naar het noorden van Israël, de Israëlische regering zo snel mogelijk akkoord moet gaan met een staakt-het-vuren. Zolang Israël niet stopt met aanvallen in Libanon en Gaza, zijn Israëlische burgers volgens hem niet veilig in het noorden van Israël. Hij zei ook dat Hezbollah het recht heeft om "Israël overal in het land aan te vallen", omdat Israël dat ook doet in Libanon.

Eergisteren kwamen bij een drone-aanval van Hezbollah op een Israëlische legerbasis vier militairen om het leven. Tientallen militairen raakten gewond. De legerbasis ligt zo'n tachtig kilometer van de grens met Libanon. De aanval van Hezbollah is een van de dodelijkste voor Israël sinds de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober.

Hezbollah begon een jaar geleden met beschietingen op Noord-Israël om daarmee Hamas in de Gazastrook te steunen. Half september escaleerde het conflict. Eerst ontploften duizenden piepers en portofoons van Hezbollah-leden en daarna begon Israël grootschalige luchtaanvallen op doelen in Libanon.

Gisteren zei de Israëlische premier Netanyahu nog dat Israël doorgaat met het aanvallen van Hezbollah "zonder genade, overal in Libanon, inclusief Beiroet".

Premier Meloni wil naar Libanon

De Italiaanse premier Meloni zegt dat ze Libanon wil bezoeken. Ze zei dat in een toespraak tot de Italiaanse Senaat waarin ze tegen de aanvallen van Israël op VN-blauwhelmen protesteerde. "Ik was toch al van plan om naar Libanon te gaan, zoals minister van Buitenlandse Zaken Tahani naar Israël en Palestina gaat", zei Meloni. Ze zei niet wanneer ze gaat en of ze dan blauwhelmen zal bezoeken.

Israël wil dat de VN-vredesmacht Unifil zich uit Zuid-Libanon terugtrekt, omdat die tekort zou schieten in zijn taak en Israël de vrije hand wil hebben om Hezbollah te bestrijden. Sinds het begin van de grondoorlog tegen Hezbollah, twee weken geleden, kwamen Unifillers meerdere keren onder Israëlisch vuur te liggen. Daarbij raakten Indonesische en Sri Lankaanse blauwhelmen gewond. Zondag ramden Israëlische tanks de poort van een Unifil-terrein.

Italië levert meer dan duizend blauwhelmen voor de vredesmacht. Meloni noemt de acties van het Israëlische leger tegen Unifil ongerechtvaardigd en een flagrante schending van de afspraken die zijn gemaakt. Ze eist dat Israël de veiligheid van de VN-vredesmacht garandeert. Ook wil ze dat de slagkracht van Unifil en het Libanese leger wordt versterkt.

De VN-Veiligheidsraad sprak gisteren zijn zorg uit over de aanvallen op Unifil en roep alle partijen op de veiligheid van Unifilpersoneel en -terreinen te respecteren.

Premier Meloni in de Italiaanse Senaat

Politieman gedood en vier gewonden bij aanslag in Israël

Bij een aanslag bij de Israëlische plaats Ashdod is een politieman doodgeschoten en raakten vier mensen gewond. Ook de schutter is gedood.

Volgens de eerste berichten verscheen de dader te voet op een autoweg. Zijn eerste slachtoffer was de politieman. Het is nog onduidelijk of hij zijn auto stilzette omdat hij de schutter zag lopen of dat de schutter eerst op de politieauto schoot. De politieman raakte gewond en overleed op weg naar het ziekenhuis.

De man opende daarna het vuur op auto's die voorbij kwamen. Vier inzittenden raakten gewond, voordat een andere automobilist zijn wapen trok en de schutter doodschoot. "Eerst dacht ik dat hij van de politie was, maar toen schoot hij op mij. Ik dook, sprong uit de auto, pakte mijn wapen en schoot hem neer", zei hij.

De dader werd door een automobilist doodgeschoten

UNHCR: Israëlisch evacuatiebevel voor kwart Libanees grondgebied

Israël heeft volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voor meer dan een kwart van het Libanees grondgebied een evacuatiebevel gegeven. Dat gaat om grondgebied in het zuiden van Libanon, grenzend aan Israël.

Het Israëlische leger wil daar de vrije hand hebben in het grondoffensief tegen Hezbollah, dat met name het noorden van Israël met drones en raketten bestookt. Tienduizenden Israëliërs hebben daarom hun huizen verlaten.

Israëlische troepen staken twee weken geleden de grens met Libanon over. Meer dan 1,2 miljoen Libanezen sloegen op de vlucht, ook vanwege luchtaanvallen op Beiroet en andere delen van Libanon. Volgens het Libanese ministerie van Gezondheid zijn bij aanvallen door Israël in een jaar tijd 2309 mensen omgekomen in het land. Het ministerie maakt geen onderscheid tussen burgers en Hezbollahstrijders.

Gisteren vielen zeker 22 doden bij een Israëlisch bombardement op het overwegend christelijke dorp Aitou in Noord-Libanon. De slachtoffers waren voor het merendeel vrouwen. "We hoorden dat een drie verdiepingen hoog gebouw is geraakt", zei een UNHCR-woordvoerder. "Dat in overweging nemend, zijn we heel bezorgd over de naleving van het oorlogsrecht en proportionaliteit."

Israël heeft nog niets over het bombardement in Aitou gezegd. De UNHCR wil dat het bombardement wordt onderzocht.

Mensen doorzoeken de resten van het gebombardeerde wooncomplex in Aitou

Unicef: meer dan 400.000 Libanese kinderen op de vlucht

VN-kinderorganisatie Unicef zegt dat door de oorlog in Libanon in drie weken tijd meer dan 400.000 kinderen hun huizen hebben moeten verlaten. Sommigen hebben met hun ouders onderdak bij familie gevonden, anderen worden in scholen opgevangen.

"1,2 miljoen kinderen krijgen geen onderwijs meer. Openbare scholen zijn niet langer toegankelijk of beschadigd of worden als noodonderkomen gebruikt", zei Unicef-topman Ted Chaiban tegen persbureau AP. "Het laatste dat een land nog kan gebruiken is een verloren generatie."

In scholen die als noodonderkomen worden gebruikt, leven drie of vier gezinnen in een klaslokaal, van elkaar gescheiden door plastic zeil, zag Chaiban in een school die hij bezocht. Duizend mensen moeten twaalf wc's delen, waarvan er een paar kapot zijn. Andere gezinnen slapen in tenten naast de weg of op het strand.

Bij Israëlische aanvallen zijn meer dan 2300 mensen omgekomen, voor het overgrote deel in de afgelopen weken. In drie weken tijd kwamen volgens het Libanese ministerie van Gezondheid 100 kinderen om en raakten er 800 gewond.

Een school in Beiroet met vluchtelingen uit het zuiden van de stad

'Hamas zat achter mislukte terreuraanslag in augustus Tel Aviv'

De Israëlische politie en de veiligheidsdienst Shin Bet zeggen dat de afdeling van Hamas in Turkije verantwoordelijk was voor een mislukte terreuraanslag in Tel Aviv. In augustus ontplofte daar een bom in een truck. De bestuurder kwam om, een voorbijganger raakte lichtgewond.

Onderzoek heeft aangetoond dat de rugzak van de bestuurder voortijdig is ontploft, schrijft The Times of Israël. Ook zouden er plannen voor aanvallen in Nablus zijn ontdekt, vermoedelijk tegen de Israëlische bezettingsmacht daar. Die zou ook twee bommen klaar voor gebruik hebben gevonden.

Tegen acht verdachten is een arrestatiebevel uitgevaardigd. De autoriteiten zeggen dat een medewerker van Hamas in Turkije de leiding had over de plannen van de groep. Welke aanwijzingen ze daarvoor hebben, zegt Israël niet.

'Israël dreigt munitie voor raketschild tekort te komen'

De Financial Times schrijft dat Israël munitie voor zijn raketschild Iron Dome tekort dreigt te komen. Mede daarom zou de VS zijn modernste raketafweersystemen (THAAD) en honderd militairen naar Israël sturen om te voorkomen dat Iran en zijn bondgenoten opnieuw aanvallen als Israël terugslaat voor de Iraanse raketaanval van 1 oktober.

"Als Iran een Israëlische aanval beantwoordt en Hezbollah meedoet, komt de Israëlische luchtverdediging onder druk te staan", zegt een voormalige Amerikaanse defensiemedewerker voor het Midden-Oosten in de krant. Israël is voor een belangrijk deel afhankelijk van Amerikaanse wapenleveranties maar daar zit een grens aan. "De VS kan niet continu Oekraïne en Israël blijven bewapenen. We naderen een kantelpunt."

Israël produceert zelf raketten die inkomende ballistische raketten kunnen onderscheppen. "Sommige productielijnen werken 24 uur per dag", zegt een directeur van zo'n fabriek tegen de krant. "Het is geen geheim dat we onze voorraden moeten aanvullen."

De Israëlische luchtverdediging wist bij de Iraanse aanval in april vrijwel alle raketten en drones uit te schakelen. Bij de aanval van 1 oktober werd een Israëlische luchtmachtbasis geraakt en sloeg een raket in in de buurt van het hoofdkwartier van de inlichtingendienst Mossad. Zondag kwamen vier Israëlische militairen om bij een droneaanval van Hezbollah op een Israëlische legerbasis.

Een voormalige Israëlische brigadegeneraal zegt in de krant dat Hezbollah pas tien procent van zijn raketten heeft verbruikt die het voor het begin van de Gazaoorlog had. Een deel is inmiddels door het Israëlische leger vernietigd. "Maar Hezbollah heeft er nog genoeg over om een grote aanval in te zetten." Analisten zeiden tegen de krant dat Israël bij zijn verdediging zal moeten kiezen welke gebieden prioriteit krijgen.

De Iraanse raketaanval van 1 oktober:

Israëlische leger: 'Iran vuurt raketten op Israël af'

15 doden bij Israëlische aanval in zuiden van Gaza

Israëlische aanvallen in het zuiden van Gaza hebben volgens de Palestijnse autoriteiten gisteren aan zeker vijftien mensen het leven gekost, onder wie zes kinderen en twee vrouwen. Een aanval op een huis in Beni Suhaila kostte aan tien mensen het leven. Een cameraman van het Amerikaanse persbureau AP telde de lichamen toen die bij een ziekenhuis in Khan Younis naar binnen werden gebracht. In het nabijgelegen Fakhari kwamen volgens een ziekenhuis ook zeker vijf mensen om.

Het Israëlische leger zegt dat het in Zuid- en Centraal-Gaza gewapende mannen en infrastructuur van terroristen heeft uitgeschakeld. In het noorden van Gaza zouden meerdere terroristen zijn uitgeschakeld, waaronder een "cel" die een antitankgranaat op Israëlische militairen zou hebben afgevuurd.

In het noorden van Gaza is al meer dan een week een Israëlische grondoffensief gaande. Burgers kunnen geen kant op. Een inwoner van het vluchtelingenkamp Jabalia zei tegen persbureau Reuters dat hij constant geluid van ontploffingen en geweervuur hoort.

'Gewonden en gevluchte Palestijnen in Egypte willen het liefst terug'

Duizenden Palestijnen die de Gazastrook afgelopen jaar ontvluchtten, zitten nog altijd in Egypte. Kort na het begin van de oorlog konden zo'n vijfduizend Palestijnen de grens met Egypte oversteken om daar medische zorg te krijgen.

Volgens het Rode Kruis is het leven in Egypte voor de Palestijnse vluchtelingen niet makkelijk. "Ze worden er wel opgevangen in gasthuizen of ze worden door hulporganisaties ondersteund zodat ze een huis kunnen huren", zegt Carla Jonkers van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar het is overleven hier. De mensen zijn veel op zichzelf aangewezen en moeten veel zaken zelf regelen."

De Palestijnen blijven in Egypte totdat er een mogelijkheid is om terug te keren. Daarvoor hoeft de oorlog nog niet eens voorbij te zijn, legt Jonkers uit. "De grens bij Rafah moet open zijn. Die is nu nog gesloten. Veel mensen zeggen dat ze, ondanks de oorlog, terug willen naar familie die daar nog zit. Soms lukt het om vanuit Egypte contact te maken, maar dat is lang niet altijd het geval."

In de eerste weken na de oorlog werd de grens tussen Gaza en Egypte enkele keren kort geopend. Zodoende konden duizenden Gazanen de oorlog ontvluchten. Israël nam in mei van dit jaar de controle over langs de grens tussen Gaza en Egypte, de zogeheten Philadelphi Corridor, en legerde daar militairen. Alle andere landgrenzen van de Gazastrook grenzen aan Israël en zijn zwaar bewaakt.

De grens speelt een cruciale rol in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas over wie daar in de toekomst de controle krijgt. Israël is bang dat Hamas via de grensovergang via tunnels onder meer wapens de Gazastrook binnensmokkelt.

'Netanyahu wil in Iran militaire doelen aanvallen, geen nucleaire doelen'

De Israëlische premier Netanyahu is van plan militaire doelen in Iran aan te vallen als vergelding voor de Iraanse luchtaanval op Israël van 1 oktober. Dat heeft hij volgens anonieme bronnen die The Washington Post sprak aan president Biden laten weten.

Nog altijd wordt gewacht op de reactie van Israël op de aanval van Iran. Er werd onder meer gespeculeerd dat ook nucleaire doelen in Iran een mogelijk doelwit zijn, maar Netanyahu zou hebben laten weten dat de voorkeur uitgaat naar militaire doelen. Ook olieopslagplekken hebben niet de voorkeur van de premier, stelt de krant.

Biden en Netanyahu spraken vorige week woensdag over een mogelijke aanval op Iran en daarbij zou Netanyahu hebben gezegd zich op militaire doelen te willen richten. Het Witte Huis weigert commentaar. Een woordvoerder van Netanyahu stelt dat "wij luisteren naar de meningen van de VS, maar dat wij uiteindelijk zelf gaan over het eindoordeel gebaseerd op ons nationale belang".

Centrifuges in de Iraanse nucleaire instalatie in Natanz

Actiegroep voor Arabische Amerikanen weigert steun voor presidentskandidaat

De Arabisch-Amerikaanse politieke actiegroep Arab American Political Action Committee (AAPAC) weigert steun uit te spreken voor een Amerikaanse presidentskandidaat. Reden is de standpunten die de kandidaten hebben over de situatie in het Midden-Oosten. Het is de eerste keer sinds de oprichting van de groep in 1998 dat geen steun uit wordt gesproken voor een kandidaat.

De groep is actief in Michigan, een swing state waarin de grootste islamitische gemeenschap woont. In voorgaande jaren steunde de groep voornamelijk Democratische presidentskandidaten.

Volgens de actiegroep steunen zowel de Republikeinse kandidaat Donald Trump en de Democratische kandidaat Kamala Harris wat zij "de genocide in Gaza" noemen en de oorlog in Libanon. "We kunnen onze stem niet geven aan Harris of Trump die blindelings hun steun uitspreken voor de criminele Israëlische overheid", stelt de actiegroep.

'21 doden bij Israëlische aanval in Noord-Libanon'

Het dodental van de Israëlische luchtaanval in het dorp Aitou in het noorden van Libanon is opgelopen tot 21, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Eerder sprak het Libanese Rode Kruis van 18 doden.

Persbureau AP schrijft dat een klein appartementengebouw in Aitou werd geraakt. Israël heeft nog niet gereageerd.

Volgens persbureau Reuters is het de eerste keer dat Israël een aanval heeft uitgevoerd in dit deel van Libanon, sinds Hezbollah in oktober vorig jaar begon met beschietingen op Israël. De meerderheid van de inwoners van de regio is christelijk. Hezbollah heeft zijn machtsbasis met name in het zuiden van het land en in de zuidelijke voorsteden van de hoofdstad Beiroet.

Hulpverleners van het Libanese Rode Kruis halen slachtoffers uit het puin in Aitou, in het noorden van het land

Israël zegt noodhulp te hebben toegelaten tot Noord-Gaza, terwijl aanvallen doorgaan

Israël zegt vandaag vrachtwagens met voedsel te hebben toegelaten tot het noorden van de Gazastrook. Dat zou de eerste keer in twee weken zijn dat er daar noodhulp binnenkomt.

Gisteren waarschuwde het Wereldvoedselprogramma van de VN voor rampzalige gevolgen als de voedselleveranties nog langer uitbleven.

Israël heeft vandaag naar eigen zeggen dertig vrachtwagens met eten en bloem van het Wereldvoedselprogramma toegelaten in Noord-Gaza. De VN heeft de berichtgeving van Israël nog niet bevestigd.

Het Israëlische leger begon twee weken geleden een nieuw grondoffensief in het noorden van de Gazastrook, omdat Hamas zich daar zou hergroeperen. De nieuwe gevechten en beschietingen hebben aan zeker honderden mensen het leven gekost. Eerder vandaag werden er zeker tien mensen gedood door Israëlisch vuur bij een voedseluitgiftepunt in Jabalia in het noorden van Gaza, meldden hulpverleners. Jabalia ligt al anderhalve week onder vuur. Het Israëlische leger zegt de berichten te onderzoeken.

Israëlische defensieminister waarschuwt voor 'krachtige reactie' op Hezbollah-aanval

De Israëlische minister van Defensie Gallant heeft in gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot gezegd dat Israël "krachtig" zal reageren op de drone-aanval van Hezbollah op een Israëlische legerbasis gisteravond. Daarbij kwamen zeker vier militairen om het leven.

Hezbollah voert ook vandaag luchtaanvallen uit op doelen in Noord- en Centraal-Israël. Het Israëlische leger zegt meerdere projectielen uit de lucht te hebben geschoten die vanuit Libanon kwamen. Twee miljoen Israëliërs moesten schuilen in een beveiligde ruimte, meldde de Israëlische legerradio.

De uitvaart van een Israëlische militair die omkwam bij de drone-aanval gisteravond

Andersom voert Israël nog altijd aanvallen uit in Libanon. De meeste aanvallen zijn gericht op het zuiden van het land en op de zuidelijke voorsteden van Beiroet, waar Hezbollah vooral aanwezig is. Vanmiddag zouden er echter zeker achttien doden zijn gevallen bij een aanval in het noorden van Libanon.

Volgens persbureau Reuters is het de eerste keer dat Israël dit deel van Libanon, waar de meerderheid van de inwoners christelijk is, heeft aangevallen sinds de beschietingen met Hezbollah ruim een jaar geleden begonnen.

Rode Kruis Libanon telt 18 doden na aanval in noorden

Bij een Israëlische aanval op een dorp in het noorden van Libanon zijn volgens het Libanese Rode Kruis zeker achttien mensen gedood. De hulporganisatie meldt dat er vier mensen gewond zijn geraakt. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid sprak eerder van negen doden.

Persbureau AP schrijft dat een klein appartementengebouw in Aitou werd geraakt. Het Israëlische leger heeft nog niets over de luchtaanval bekendgemaakt.

Volgens persbureau Reuters is het de eerste keer dat Israël dit deel van Libanon, waar de meerderheid van de inwoners christelijk is, heeft aangevallen sinds de beschietingen met Hezbollah ruim een jaar geleden begonnen. De militante beweging heeft zijn machtsbasis met name in het zuiden van het land en in de zuidelijke voorsteden van de hoofdstad Beiroet.

Hulpverleners van het Rode Kruis Libanon halen een lichaam uit het puin in het dorpje Aito na de aanval

Ooggetuigen Deir al-Balah: mensen zaten gevangen in het vuur

Brand in tentenkamp Gaza: 'Je ziet iemand levend verbranden en kunt niets doen'

'Plan van gepensioneerde generaals Israël om noorden Gaza af te snijden'

De aanvallen op het noorden van Gaza zouden erop gericht zijn om alle Palestijnse bewoners te laten vertrekken, zodat Israël een militaire zone kan inrichten. Premier Netanyahu bestudeert een plan van een groep gepensioneerde generaals om Hamas-strijders uit te hongeren door alle voedselhulp aan het noorden van Gaza stop te zetten, schrijft persbureau AP, dat het plan heeft gekregen van de hoofdarchitect. Het plan is aangeboden aan Netanyahu en het Israëlische parlement.

Als het plan wordt uitgevoerd, zouden inwoners nog een week krijgen om te vertrekken voor het gebied wordt uitgeroepen tot militaire zone. Mensen die achterblijven, worden dan door Israël beschouwd als Hamas-strijders. Ook zal het gebied dan geen water, voedsel, brandstof en medicijnen meer krijgen. Volgens de bedenkers is het de enige manier om Hamas in het noorden te breken en onder druk te zetten de overgebleven gijzelaars vrij te laten.

Volgens het plan wordt de Gazastrook op die manier in tweeën gedeeld en kan er een nieuwe regering worden geïnstalleerd in het noordelijke deel, zonder Hamas. Het is nog onduidelijk of de regering serieus overweegt het zogenoemde generaalsplan uit te voeren.

Doden in voedselrij in Jamalia in Noord-Gaza

Bij een voedseluitgiftepunt in Jabalia in het noorden van Gaza zijn zeker tien mensen om het leven gekomen door tankgranaten van het Israëlische leger. Ten minste dertig mensen raakten gewond, onder wie vrouwen en kinderen, melden Palestijnse artsen.

Volgens de medici openden Israëlische militairen het vuur op tientallen inwoners die in het centrum van het permanente vluchtelingenkamp in de rij stonden voor bloem. Volgens ooggetuigen kunnen de hulpdiensten de slachtoffers niet bereiken vanwege beperkende maatregelen van het Israëlische leger.

Het Israëlische leger zegt de berichten te onderzoeken. Jabalia ligt al anderhalve week onder vuur. Het Israëlische leger heeft het deel van de stad dat van oudsher een vluchtelingenkamp is omsingeld. Ook naar de nabijgelegen steden Beit Lahiya en Beit Hanoun zijn tanks gestuurd. Israël zegt dat het doel van deze acties is om Hamasstrijders die zich daar proberen te hergroeperen te verjagen. Er zijn bij het offensief in het noorden de laatste tien dagen al meer dan 300 mensen om het leven gekomen.

EU veroordeelt aanvallen op VN-vredesmacht in Libanon

De Europese Unie heeft aanvallen op VN-blauwhelmen in Libanon veroordeeld. Vijf VN-militairen raakten gewond bij aanvallen op hun posities sinds Israël het grondoffensief tegen de militante Hezbollah-beweging begon. EU-buitenlandcommissaris Borrell zegt dat hun werk erg belangrijk is en noemt het "volstrekt onacceptabel" dat de vredestroepen worden aangevallen.

Ook verwerpt de EU beschuldigingen van Israël dat VN-topman Guterres de blauwhelmen in Libanon houdt om militaire operaties tegen Hezbollah te dwarsbomen. Zestien EU-landen leveren militairen aan de vredesmacht UNIFIL. Het besluit of die daar blijft, wordt genomen door de VN-Veiligheidsraad.

De Israëlische premier Netanyahu riep de VN gisteren op de vredessoldaten te evacueren. Ze zouden een menselijk schild vormen voor Hezbollah.

De EU-buitenlandministers spreken elkaar vandaag in Luxemburg. Minister Schallenberg van Oostenrijk, een van de trouwste Israëlische bondgenoten, zegt dat er geen sprake kan zijn van een vertrek van de blauwhelmen uit Libanon en dat zij hun mandaat zullen blijven uitoefenen. Hij roept alle partijen op het mandaat en de veiligheid van de blauwhelmen te respecteren.

Zaterdag ondertekenden 40 landen, waaronder Nederland, al een verklaring waarin ze de aanvallen op UNIFIL veroordelen en alle partijen oproepen zich te houden aan de internationale afspraken.

Tweede ronde poliovaccinering in Gaza

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt op X dat in Gaza is begonnen met de tweede vaccinatieronde van kinderen tegen polio. Daarbij moeten zo'n 600.000 kinderen worden ingeënt.

Een van de vaccinatielocaties zou de school in Nuseirat zijn die gisteren werd geraakt door tankgranaten, waarbij meer dan twintig doden vielen.

WHO-topman Philippe Lazzarine schrijft daarover op X:

Ooggetuigen: dodental bij aanval op tentenkamp Deir al-Balah hoger

Bij de aanval op een tentenkamp in Deir al-Balah in Gaza van gisteravond zijn officieel vier doden bevestigd, maar beelden van ooggetuigen op sociale media laten zien dat het er waarschijnlijk meer zijn. Door de aanval ontstond brand in het kamp, waar ontheemde Palestijnen onderdak hadden gevonden. De tenten staan op het terrein van het Al-Aqsa Martelaren-ziekenhuis in de plaats in Centraal-Gaza. De beschietingen worden gevolgd door explosies, blijkt uit de beelden.

Te zien is hoe het vuur door het kamp raast. Mensen proberen bij brandende tenten te komen om anderen te redden, maar slagen daar niet altijd in vanwege de hitte van het vuur. Enkele tientallen mensen hebben ernstige brandwonden opgelopen.

Volgens het Israëlische leger waren militanten die zich onder de burgers hadden gemengd het doelwit van de aanval, maar daarvoor werd geen bewijs geleverd. Het leger valt vaker burgerdoelen aan op plekken waar Hamas-militanten zich zouden voorbereiden op nieuwe aanvallen.

Het ministerie van Gezondheid in Gaza heeft de aanval veroordeeld en zegt dat er in het kamp voornamelijk vrouwen en kinderen bivakkeren.

VS stuurt raketafweersysteem en troepen naar Israël

De Amerikaanse president Biden stuurt een van zijn modernste raketafweersystemen (THAAD) en honderd militairen naar Israël, meldt The Washington Post. Het is de eerste keer dat er zo'n hoeveelheid militairen naar Israël gaat sinds het begin van de oorlog in Gaza. De Amerikanen houden rekening met een aanval van Israël op Iran, waarop Iran mogelijk weer reageert.

Volgens defensiespecialist Peter Wijninga van het Haagse Centrum voor Strategische Studies raakt Amerika hiermee actief betrokken bij de oorlog en dat is wel bijzonder. Het raketafweersysteem dat Amerika stuurt is volgens Wijninga vooral bedoeld om middellange- en langeafstandsraketten af te weren, zoals bijvoorbeeld uit Iran. De afgelopen weken is gebleken dat Israël op bepaalde punten kwetsbaar is en daartegen nemen ze nu maatregelen.

Er gaat ook een waarschuwing aan Iran van uit, aldus Wijninga. "Als het systeem goed wordt opgesteld, is heel Israël beschermd tegen langeafstandsraketten die vanaf grote hoogte op Israël neer zouden kunnen komen."

Vrees voor escalatie

De VS dringt er bij Israël op aan om in ieder geval nucleaire, olie- en gaslocaties in Iran buiten schot te laten, schrijft The Washington Post. De vrees bestaat dat beschieting daarvan tot een bredere escalatie leidt. De aanval zou een reactie zijn op de raketbeschieting vanuit Iran op 1 oktober. Defensieminister Galant zei vorige week dat een Israëlische aanval "krachtig, precies en vooral verrassend" zal zijn en dat "ze niet zullen begrijpen wat er is gebeurd en hoe het is gebeurd".

Het besluit van Biden komt drie weken voor de Amerikaanse verkiezingen. In de campagne is de Amerikaanse betrokkenheid bij het conflict een groot twistpunt onder kiezers, hoewel beide presidentskandidaten, Harris en Trump, beloven Israël te blijven verdedigen en te streven naar een snel einde aan de oorlog.

Dodental tankaanval Nuseirat opgelopen tot meer dan 20

Het dodental van de aanval op een school in Nuseirat is opgelopen tot meer dan twintig, melden twee plaatselijke ziekenhuizen. Gisteravond werd het gebouw in Centraal-Gaza beschoten door een Israëlische tank. In het gebouw werden volgens Al Jazeera ontheemde Palestijnse gezinnen opgevangen. Aanvankelijk werden dertien doden gemeld.

Onder de slachtoffers zijn ook kinderen, zoals te zien is in onderstaande video:

Minstens twintig doden bij Israëlische aanval op opvang voor ontheemde Palestijnen

Hezbollah noemt aanval op legerbasis vergeldingsactie voor aanval op Beiroet

Van de meer dan 50 militairen die gewond zijn geraakt bij de drone-aanval van Hezbollah gisteravond op een legerbasis in het noorden van Israël, zijn er zeven zwaargewond, meldt het Israëlische leger. Vier militairen kwamen om het leven. Hezbollah zegt dat de aanval een vergelding is voor de bombardementen op de Libanese hoofdstad Beiroet van afgelopen donderdag, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Doelwit van de drones was een elite-eenheid van het leger.

Volgens verslaggever Sander van Hoorn in Tel Aviv vallen er zelden zoveel doden bij een luchtaanval op Israël. De meeste raketten worden uit de lucht geschoten, maar drones zijn lastiger te detecteren, die kunnen onder de radar duiken. "Maar dit was een bijzondere aanval. Hezbollah zegt dat het raketten heeft afgevuurd op het noorden van Israël en tegelijkertijd twee drones naar het zuiden heeft laten vliegen. Een daarvan is uit de lucht geschoten en de andere is volgens Hezbollah onder de radar gedoken en naar de legerbasis gevlogen. Daar heeft hij een raket afgevuurd en zichzelf te pletter gevlogen op de basis. De raket is afgeschoten op een kantine waar op dat moment veel mensen aanwezig waren, wat het dodental en het grote aantal gewonden verklaart."

"Het is een klap voor het Israëlische leger, ook omdat het zo ver in Israël is - Binyamina ligt zo'n 70 kilometer van de grens met Libanon. Dat is voor het eerst. Hezbollah zegt dat dit nog maar het begin is en dat het laat zien wat het kan en dreigt met meer van dit soort aanvallen als Israël niet stopt met de aanvallen op Libanon."

Grote impact drone-aanval op Israëlische legerbasis

Meerdere doden bij drone-aanval van Hezbollah op Israëlische legerbasis

Doden bij luchtaanval Gaza

In Deir al-Balah in het midden van de Gazastrook zijn zeker vier mensen omgekomen en tientallen gewonden gevallen bij een Israëlische luchtaanval, meldt Al Jazeera. Volgens de zender zijn tenten van ontheemde Palestijnen getroffen en in brand gevlogen.

Israël zegt dat de aanval gericht was tegen een commandopost van terroristen. "Hamas-leden gebruikten het ziekenhuiscomplex om terroristische operaties tegen Israëlische troepen en de staat Israël te plannen en uit te voeren", zegt een legerwoordvoerder op X.

Op foto's van persbureau AP zijn brandende tenten te zien. Een verslaggever van Al Jazeera zegt dat twintig tot dertig tenten zijn verwoest. Zeventig mensen zouden gewond zijn geraakt.

Brandende tenten op het terrein van een ziekenhuis bij Deir al-Balah in centraal-Gaza

VS wil dat Israël veiligheid VN'ers garandeert

De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft zijn Israëlische collega Gallant op het hart gedrukt dat Israël er alles aan moet doen om de veiligheid van VN-blauwhelmen in Libanon en Libanese militairen te garanderen. Hij deed dat enkele uren na een nieuw incident rond de VN-vredesmacht Unifil in Libanon.

Gisteren verwoestten Israëlische tanks een poort van een Unifil-positie in het zuiden van Libanon. Daarna gingen Israëlische militairen het terrein op. Israël trok een rookgordijn op, naar eigen zeggen om soldaten die werden beschoten door Hezbollah te kunnen evacueren. Vijftien VN-militairen die in contact kwamen met de rook raakten gewond.

De afgelopen week raakten meerdere Unifil-militairen gewond bij beschietingen door Israël. Dat leidde in verschillende landen tot woede. Ook president Biden eiste dat Israël de aanvallen zou stoppen. Het Israëlische leger zei dat de militairen "per ongeluk" waren geraakt en dat er onderzoek wordt gedaan.

Premier Netanyahu drong dit weekend bij VN-baas Guterres aan op het vertrek van de blauwhelmen uit het gebied waar Israël vecht tegen Hezbollah. Guterres wil daar niets van weten.

Vier Israëlische militairen gedood bij drone-aanval Hezbollah

Bij een drone-aanval van Hezbollah op een Israëlische legerbasis zijn vier militairen om het leven gekomen, heeft legerwoordvoerder Hagari gezegd op X. Meer dan vijftig militairen raakten volgens hem gewond, van wie zeven ernstig. De Israëlische hulpdienst Magen David Adom spreekt van in totaal 61 gewonden.

De aanval was zondagavond in Binjamiena, een stad op zo'n 80 kilometer van de grens met Libanon, de thuisbasis van Hezbollah. De aanval is een van de dodelijkste voor Israël sinds de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar.

Lees verder in dit artikel:

Nieuw liveblog

Welkom in het nieuwe Midden-Oostenblog. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.